Dynia..chyba najbardziej uniwersalne warzywo bo jest rewelacyjna zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej !
Idealna
dla maluszków! Puree z dyni można podawać maluszkom jako pokarm
dodatkowy już od 4 mies. życia!
DYNIA:
- Jest bardzo zdrowa, lekkostrawna, bogata w witaminę A, witaminy z gr. B (B1 i B2), C i PP oraz składniki mineralne: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor.
- jest doskonałym źródłem białka i błonnika.
- Jest małokaloryczna (zaledwie 28 kalorii w 100g).
- Pomocna w leczeniu zaparć. Reguluje pracę jelit i pobudza procesy trawienne, oczyszcza organizm z trujących produktów przemiany materii.
- Ma działanie przeciwzapalne oraz podnosi odporność organizmu. Zaleca się jej podawanie przy trudnościach w oddawaniu moczu, problemach z pęcherzem moczowym i nerkami- działa moczopędnie.
- Zalecana osobom z nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą- skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi.
- Świeże nasiona dyni stosuje się przy zakażeniach pasożytami jelitowymi, zwłaszcza tasiemcem.
- Jest jednym z najskuteczniejszych i najlepszych środków na pasożyty u dzieci, bo nie zawiera chemii i toksyn i nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi. Fitosterole zawarte w pestkach dyni hamują powstawanie stanu zapalnego gruczołu krokowego.
- Opóźnia procesy starzenia, ma wpływ na dobry stan skóry. Zawarty w dyni beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym skórę przed wolnymi rodnikami.
- Miąższ dyni poleca się kobietom w ciąży, gdyż zmniejsza nudności wymioty.
- Okłady z dyni są pomocne przy oparzeniach.
uwielbiam dynię pod niemalże każdą postacią :) dżem z dyni czy zupka z dyni :) same pyszotki i zdrowie :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj mnie przekonać do jedzenia dyni, bo jak tylko mogę omijam ją. Smak w ogóle mi nie pasuje :)
OdpowiedzUsuń