Polecam sezonowe owoce i warzywa!
Uwielbiam świeże pomidorki, najlepiej takie prosto z ogródka.
Pomidory zawierają likopen, który chroni nas przed nowotworami, zakrzepami oraz chorobami skóry! Poza tym zawierają beta-karoten (ułatwia opalanie) zapobiega trądzikowi oraz utracie wzroku.
Oraz Ogórki!
Ogórki są niskokaloryczne w ponad 95 proc. składają się z wody. W ogórkach, w niewielkich ilościach, możemy znaleźć takie witaminy jak A, C, B6 i K oraz śladowe ilości mikroelementów – potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Mimo wszystko stanowią bardzo dobrą bazę dla sałatek i surówek.
Maliny-Orzeźwiają i sycą. Odchudzają, koją nerwy, oczyszczają i świetnie smakują.
Co zawierają?
Witaminy: C, B1, B2, B6, PP oraz beta-karoten. Składniki mineralne: żelazo, potas i cynk. Błonnik, olejki eteryczne, a także kwas salicylowy. Szklanka malin (100 g) to 31 kcal.
Jak działają?
Maliny są skutecznym środkiem napotnym, przeciwgorączkowym, przeciwbakteryjnym i przeciwkaszlowym. Działają moczopędnie i łagodzą objawy reumatyzmu. Poprawiają apetyt. Regulują trawienie, przyspieszają ruchy jelit, działając przeczyszczająco.
Dla kogo?
Dobre dla dbających o linię oraz dzieci z obniżoną odpornością.
Co zawierają?
Witaminy: C, B1, B2, B6, PP oraz beta-karoten. Składniki mineralne: żelazo, potas i cynk. Błonnik, olejki eteryczne, a także kwas salicylowy. Szklanka malin (100 g) to 31 kcal.
Jak działają?
Maliny są skutecznym środkiem napotnym, przeciwgorączkowym, przeciwbakteryjnym i przeciwkaszlowym. Działają moczopędnie i łagodzą objawy reumatyzmu. Poprawiają apetyt. Regulują trawienie, przyspieszają ruchy jelit, działając przeczyszczająco.
Dla kogo?
Dobre dla dbających o linię oraz dzieci z obniżoną odpornością.
oraz jagody - zawierają kwas foliowy, błonnik, związki chemiczne poprawiające pamięć oraz zmniejszające niebezpieczeństwo wystąpienia chorób serca i nowotworów.

Komentarze
Prześlij komentarz