Makaron razowy z bobem i pieczarkami


W końcu sezon na bób ... nie mogłam się doczekać w związku z tym czas przyrządzić pyszny obiad z bobem w roli głównej;)
Idealny na ciepło jak i na zimno;)
Jest to danie niskokaloryczne pomimo,  iż w przepisie znajduje się makaron.
Ważne, by makaronu nie rozgotować, by był ugotowany  al dente, poza tym nie można przesadzić z jego ilością ( nie więcej niż 1 szklanka makaronu-po ugotowaniu). Poza tym bardzo istotne jest z czym się go łączy.
Tak wiec jest to jeden z przepisów na bardzo zdrowy i mało kaloryczny posiłek;)
Najlepiej będzie jeśli użyjecie makaronu: z mąki: durum, razowej lub orkiszowej.

Składniki (porcja około 200kcal):

  • Makaron razowy  ok100 g
  • Bób 200 g (1 szkl.)
  • Cukinia 100 g (1 średnia szt.)
  • Pieczarki ok 200 g
  • Cebula 220 g (2 średnie)
  • Oliwa z oliwek -2 małe łyżeczki
  • sól, pieprz, oregano
Makaron ugotować  al-dente.
Bób gotujemy w osolonym wrzątku. Odsączamy i obieramy ze skórek. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Cukinię kroimy na  plasterki. Pieczarki myjemy i kroimy na plastry.
Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy cebulę. Kiedy się zarumieni dodajemy pieczarki. Po chwili wrzucamy cukinię i lekko całość solimy. Trzymamy na dość mocnym ogniu cały czas mieszając, czekamy aż odparuje woda z pieczarek i cukinii. Dorzucamy bób i makaron.Przyprawiamy.

Komentarze