W końcu sezon na bób ... nie mogłam się doczekać w związku z tym czas przyrządzić pyszny obiad z bobem w roli głównej;)
Idealny na ciepło jak i na zimno;)
Jest to danie niskokaloryczne pomimo, iż w przepisie znajduje się makaron.
Ważne, by makaronu nie rozgotować, by był ugotowany al dente, poza tym nie można przesadzić z jego ilością ( nie więcej niż 1 szklanka makaronu-po ugotowaniu). Poza tym bardzo istotne jest z czym się go łączy.
Tak wiec jest to jeden z przepisów na bardzo zdrowy i mało kaloryczny posiłek;)
Najlepiej będzie jeśli użyjecie makaronu: z mąki: durum, razowej lub orkiszowej.
Składniki (porcja około 200kcal):
- Makaron razowy ok100 g
- Bób 200 g (1 szkl.)
- Cukinia 100 g (1 średnia szt.)
- Pieczarki ok 200 g
- Cebula 220 g (2 średnie)
- Oliwa z oliwek -2 małe łyżeczki
- sól, pieprz, oregano
Makaron ugotować al-dente.
Bób gotujemy w osolonym wrzątku. Odsączamy i obieramy ze skórek. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Cukinię kroimy na plasterki. Pieczarki myjemy i kroimy na plastry.
Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy cebulę. Kiedy się zarumieni dodajemy pieczarki. Po chwili wrzucamy cukinię i lekko całość solimy. Trzymamy na dość mocnym ogniu cały czas mieszając, czekamy aż odparuje woda z pieczarek i cukinii. Dorzucamy bób i makaron.Przyprawiamy.
Bób gotujemy w osolonym wrzątku. Odsączamy i obieramy ze skórek. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Cukinię kroimy na plasterki. Pieczarki myjemy i kroimy na plastry.
Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy cebulę. Kiedy się zarumieni dodajemy pieczarki. Po chwili wrzucamy cukinię i lekko całość solimy. Trzymamy na dość mocnym ogniu cały czas mieszając, czekamy aż odparuje woda z pieczarek i cukinii. Dorzucamy bób i makaron.Przyprawiamy.
Komentarze
Prześlij komentarz