Składniki:
- 2 papryki czerwone(średniej wielkości)
- 1 torebka kaszy gryczanej
- kilka pieczarek
- 250 dag. mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz

- puszka pomidorków bez skury
- pół litra buliony
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- bazylia
WYKONANIE:
Papryki przekrój tuż pod ogonkiem tak aby powstały przykrywki, oczyść środek z nasion..Kaszę ugotuj. Mięso mielone podsmaż na patelni na małym ogniu, dodaj pokrojona w kosteczkę cebulę, wyciśnij czosnek,pieczarki pokrojone w kostkę, dodaj posiekaną drobno pietruszkę. Na koniec połącz mięso z kaszą gryczaną, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem.Przygotowanym farszem napełnij środek papryk, przykryj wierzch papryką (odkrojoną wcześniej-częścią z ogonkiem) i wstaw do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180stopni C około 40 minut.
SOS: Zagotuj bulion,następnie dodaj pomidorki z puszki i gotuj aż zmiękną , na koniec odlej odrobinę do szklanki i wymieszaj z jogurtem greckim, po czym z powrotem przelej do gotującego się sosu. Przypraw bazylią.Smacznego!
UWAGA! Robiłam również papryki nadziewane ryżem z piersią z kurczaka-polecam, także bardzo dobre:) Przepis ten sam tylko zamiast kaszy-ryż, a zamiast mięsa mielonego -pierś z kurczaka!W tym roku jeszcze papryczek nie robiłam ale przymierzam się by zrobić w weekend także już niedługo dołączę zdjęcia;)
Zrobiłam dzisiaj na obiadek, bardzo dobre i strasznie syte ;-)
OdpowiedzUsuńmój dzisiejszy obiad
OdpowiedzUsuń