Papryka faszerowana kaszą gryczaną i miesem

Składniki:
  • 2 papryki czerwone(średniej wielkości)
  • 1 torebka kaszy gryczanej
  • kilka pieczarek
  • 250 dag. mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
sos:
  • puszka pomidorków bez skury
  • pół litra buliony
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • bazylia




WYKONANIE: 

Papryki przekrój tuż pod ogonkiem tak aby powstały przykrywki, oczyść środek z nasion..Kaszę ugotuj. Mięso mielone podsmaż na patelni na małym ogniu, dodaj pokrojona w kosteczkę cebulę, wyciśnij czosnek,pieczarki pokrojone w kostkę, dodaj posiekaną drobno pietruszkę. Na koniec połącz mięso z kaszą gryczaną, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem.Przygotowanym farszem napełnij środek papryk, przykryj wierzch papryką (odkrojoną wcześniej-częścią z ogonkiem) i wstaw do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180stopni C około 40 minut.
SOS: Zagotuj bulion,następnie dodaj pomidorki z puszki i gotuj aż zmiękną , na koniec odlej odrobinę do szklanki i wymieszaj z jogurtem greckim, po czym z powrotem przelej do gotującego się sosu. Przypraw bazylią.Smacznego!
UWAGA! Robiłam również papryki nadziewane ryżem z piersią z kurczaka-polecam, także  bardzo dobre:) Przepis ten sam tylko zamiast kaszy-ryż, a zamiast mięsa mielonego -pierś z kurczaka!W tym roku jeszcze papryczek nie robiłam ale przymierzam się by zrobić w weekend także już niedługo dołączę zdjęcia;)

Komentarze

  1. Zrobiłam dzisiaj na obiadek, bardzo dobre i strasznie syte ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mój dzisiejszy obiad

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz