Przepisy do : DIETY DUKANA



ŚNIADANIA

1) Bułeczka

 (9 sztuk)
  •  25 dkg chudego twarogu
  •  3 jajka
  • 3 łyżki otrąb pszennych
  •  6 łyżek otrąb owsianych
  • troszkę proszku do pieczenia
  •  przyprawy:sól ewentualnie : vegeta, czosnek granulowany

WYKONANIE:

Twaróg - zmiksować robotem z do tego- 3 jajka - i dalej miksuję, później dodaję 3 bardzo czubate łyżki otrąb pszennych i 6 łyżek też czubatych otrąb owsianych troszkę proszku do pieczenia (około 1/2 małej łyżeczki) przyprawy wg uznania.
Przy formowaniu ręce maczam w wodzie, aby się tak bardzo nie kleiło.





2) Naleśniki z serem:

 

  •  2 łyżki skrobi kukurydzianej
  •  1 jajko
  • 1/8 l mleka
  • 150 g serka homogenizowanego (0-5%) (1 opakowanie)
  • 2 łyżeczki słodziku (0-5%)
  •  ½ łyżeczki słodziku w proszku do posypania


WYKONANIE:

Maizenę, jajko i mleko wymieszać. 
Wyjdzie dosyć rzadka masa – taka ma być. 
Rozgrzać mocno teflonową patelnię. Wylać na nią odrobinkę oleju, rozprowadzić po patelni a potem wytrzeć ręcznikiem papierowym – tłuszczu nie będzie, a naleśniki nie przykleją się. Z masy usmażyć dwa cienkie – francuskie naleśniki (przewracać dopiero jak środek się zetnie a brzegi się lekko podniosą). Następnie wymieszać słodzik i biały serek. 
 Posmarować nim naleśniki, złożyć w ćwiartki i po minucie z każdej strony jeszcze lekko podsmażyć (żeby się ser nieco rozpuścił). 
Całość można posypać szczyptą słodzika w proszku lub polać dosłodzonym jogurtem naturalnym 0%.


3) Krem czekoladowy:



  • 1 żółtko
  •  6 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
  •  3 łyżki słodziku w płynie
  • 2 łyżeczki odtłuszczonego kakao
  • 2 łyżeczki mleka 0-0,5%
  • 3 krople wybranego aromatu (najlepiej toffi, orzechowy lub pomarańczowy)


WYKONANIE:



Wymieszać wszystkie składniki na jednolitą (dosyć gęstą) masę bez grudek.
Zamknąć w słoiczku i podjadać przez następne dwa dni.
Krem także nadaje się idealnie jako dodatek do różnych wypieków.
Jeżeli komuś krem wyda się zbyt gesty, może go rozrzedzić kilkoma łyżeczkami mleka.




DESERY:



1.Sernik Dukana :



  • 2 serki 500 ml 0% naturalne 
  • 4 jajka
  • 3 łyżki słodzika w płynie słodzika do pieczenia
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3-4 łyżki maizeny (to mąka do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością luba na allegro)


 WYKONANIE:

Żółtka + słodzik utrzeć na masę, dodać do tego serki, następnie maizenę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Włożyć do tortownicy - ja mam taką 24 cm, która wykonana z silikonu wtedy nie trzeba niczym smarować

Należy piec w piekarniku nagrzanym do 150stC  przez około 1 godzinę.


2. Muffiny:  


  • -4 jajka
  • 4 łyżki otrąb pszennych
  • 8 łyżek otrąb owsianych
  • 4 łyżki  chudego twarożku
  • 3 tabletki słodziku rozgniecione albo 1 łyżeczka słodziku w płynie.
  • 1 płaska  łyżeczka  proszku do pieczenia

 

 WYKONANIE:

 Wszystko wymieszać i piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do  180  stopni


 3) Deser jogurtowy  z galaretką:


  • 1 mały jogurt naturalny 
  • 1 galaretka (najlepiej bez cukru- dostępna w sklepach ze zdrową żywnością i na allegro)
  • 1 żelatynę spożywczą
  • 1 łyżkę cacao, 
  • 1 łyżeczka słodziku


 WYKONANIE:

Żelatynę rozpuścić- ostudzić, przygotować dużą szklankę i …..do1/2 jogurtu naturalnego dodać 1/2  ostudzonej żelatyny-wymieszać, wlać do szklanki i wstawić do lodówki , pozostałe pół jogurtu i pół żelatyny osobno połączyć i dodać kakao i ewentualnie cukier lub słodzik , jak pierwsza część zastygnie wlać na nią drugą ciemną kakaową część i znowu wstawić do lodówki, an koniec rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę wlewamy na wierzch .


4) Herbatniki Dukana:

  •  1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  •  3 rozpuszczone tabletki słodzika
  •  2 białka
  • 1 żółtko (ja dodałam 2, bardziej kruche:P)
  •  aromat waniliowy

  WYKONANIE:

Otręby mielimy na puch, dodajemy do nich żółtko, słodzik i aromat. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą otrębową.
Nastawiamy piekarnik na 180stopni. 
Na blachę posmarowaną olejem parafinowym, lub papierze do pieczenia rozsmarowujemy całą masę na grubość ok 0,5cm. 
Wkładamy na kilka minut do piekarnika (ok 3-4 min) tak by wierzchnia warstwa zrobiła się troszeczkę twarda. Kroimy wtedy na kwadraty/herbatniki. Wkładamy znów do piekarnika na 12 minut.
Najlepiej spoglądać i sprawdzać palcem lub patyczkiem od szaszłyków.

OBIADY:

 1) Bakłażany bądź cukinie zapiekane

  • 1 bakłażan lub cukinia
  • pieczarki (kilka)
  •  czerwona papryka
  • cebula
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz, ew. zioła)
  •  serek do zapieczenia najlepiej kilka  plasterków mozarelli o obniżonej zawartości tłuszczu (Zotarella Light - 8,5%)

WYKONANIE:

 Bakłażana lub cukinie :umyć,  przekroić na pół, wydrążyć pozostawiając od 0,5 - 1 cm obwódki miąższu wewnątrz, dobrze posolić i odstawić na 1/2 godziny.
Wydrążony miąższ też posolić i odstawić.
W tzw. międzyczasie „udusić” cebulę pokrojona w kosteczkę z pieczarkami (niewielkie plasterki) oraz pokrojoną w kostkę paprykę.
Miąższ opłukać pokroić w kosteczkę i dodać do duszonych warzyw -również chwilę poddusić, odparowując wodę.
Można dodać przyprawy wg upodobań, zioła itd.
Połówki bakłażana opłukać dobrze i osuszyć np. ręcznikiem papierowym.
Nałożyć podduszone warzywa do bakłażanowych łódeczek. 
Na wierzch położyć serek.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C  ok. 20-30 minut. 


2) Filet nadziewany jajecznicą:

  •  filet z piersi kurczaka (może być też indycza)
  •  jajka 2-4szt
  • opcjonalnie :pieczarki, papryka czerwona itp
  • przyprawy

 WYKONANIE:

  Filet lekko rozklepać,doprawić, na to nałożyć  farsz - np. jajecznica, jajecznica na wątróbce drobiowej  lub z dodatkami: pieczarkami, papryką czerwoną-wszytko  zwinąć przewiązując  sznureczkiem, aby się nie rozpadło.(ewentualnie grubą nicią).
Później zawinąć w folię aluminiową, przed zawinięciem troszkę skropić wodą, aby było bardziej wilgotne .
Wkładamy do piekarnika.
Piec około 30-40 min.





 3) Gołąbki Dukana:

  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 400g pieczarek
  • główka kapusty
  • średnia cebula
  • 2 kostki warzywne
  • koncentrat pomidorowy
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek

WYKONANIE:

 Kapustę należy sparzyć, aby lekko zmiękła.
Pieczarki pokroić w drobną kostkę-zastąpią ryż. Z kapusty oddzielamy liście na gołąbki. 
Pozostałą ilość kapusty kroimy w drobną kostkę, dodajemy pieczarki, mięso, podsmażoną cebulę, doprawiamy, całość dokładnie mieszamy. Następnie  farsz zawijamy w kapustę jak tradycyjne gołąbki. 
Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Pieczemy w  piekarniku ok.60 min.w temp. ok. 200stopniC


4) Gulasz:

  • 700g chudego mięsa wołowego
  • 250g pieczarek
  •  2 duże  marchewki
  •  3 średnie cebule
  • 1 kostka rosołowa wołowa
  •  przyprawa do gulaszu
  •  słodka papryka
  •  natka pietruszki do posypania

 

WYKONANIE:

 Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą do gulaszu i usmażyć na patelni(bez dodawania tłuszczu).
Gdy z mięsa wytopi się odrobina tłuszczu wrzucić pokrojoną, na małe kawałki, cebulę.
Gdy mięso się zarumieni a cebula trochę zeszkli, wrzucić całość do dużego rondla lub garnka i dodać wodę.
Gotując na dużym ogniu ok 15 min. dodać paprykę, kostkę rosołową, oraz resztę przypraw. 
Następnie na małym ogniu dusić około 2h.
Gdy mięso będzie już nie będzie twarde, dodać pokrojone pieczarki i marchewkę. 
Podawać gdy warzywa staną się  miękkie.
W okresie letnim można dodać pokrojoną w kostkę cukinię -gulasz będzie jeszcze smaczniejszy;)


5) Młoda Kapusta:


  •  1 szt młodej kapusty
  • kostka rosołowa warzywna o obniżonej zawartości tluszczu
  • szklanka wody
  •  pęczek koperku
  • 1 mały jogurt naturalny
  •  pieprz do smaku

  

WYKONANIE:

Kapustę pokroić .Włożyć do garnka i podlać szklanką wody. Dodać kostkę rosołową.
Dusić pod przykryciem do miękkości - ok. 15 - 20 min. Następnie odcedzić. 
Jak ostygnie- dodać pokrojony koperek, jogurt i pieprz. Wymieszać i gotowe.
Kapustę można jeść na ciepło lub na zimno ;)

6) Klopsiki z pieczarkami w sosie musztardowym




  • ok. 200 g chudego mięsa mielonego z indyka
  • 1 mała cebulka
  • ok. 6 sztuk  pieczarek
  • 2 łyżki serka homogenizowanego 0-5%
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 płaska łyżeczka mączki maizeny
  • sól, pieprz, słodka papryka

 

WYKONANIE:

Cebulkę kroimy bardzo drobno i mieszamy z mięsem mielonym najlepiej mięso zmielić samemu, wtedy wiadomo, że nie ma w nim dużo tłuszczu). 
Doprawiamy solą, pieprzem i papryką do smaku.
Na dno garnka wlewamy ok. 1,5 cm wody, a gdy zacznie się gotować wkładamy uformowane malutkie klopsiki i wsypujemy pieczarki. 
Następnie na wolnym ogniu dusimy jeszcze 10-15 minut od czasu do czasu mieszając.
W misce mieszamy serek i musztardę, hartujemy wodą z klopsów i całość wlewamy do garnka cały czas mieszając.
Na końcu do sosu dodajemy maizenę i  mieszamy (żeby nie było grudek najlepiej podebrać odrobinę wywaru do kubeczka-wymieszać z maka, następnie przelać to do garnka i zamieszać.

Komentarze