ŚNIADANIA
1) Bułeczka
(9 sztuk)
- 25 dkg chudego twarogu
- 3 jajka
- 3 łyżki otrąb pszennych
- 6 łyżek otrąb owsianych
- troszkę proszku do pieczenia
- przyprawy:sól ewentualnie : vegeta, czosnek granulowany
WYKONANIE:
Twaróg - zmiksować robotem z do tego- 3 jajka - i dalej miksuję, później dodaję 3 bardzo czubate łyżki otrąb pszennych i 6 łyżek też czubatych otrąb owsianych troszkę proszku do pieczenia (około 1/2 małej łyżeczki) przyprawy wg uznania.Przy formowaniu ręce maczam w wodzie, aby się tak bardzo nie kleiło.

2) Naleśniki z serem:
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 jajko
- 1/8 l mleka
- 150 g serka homogenizowanego (0-5%) (1 opakowanie)
- 2 łyżeczki słodziku (0-5%)
- ½ łyżeczki słodziku w proszku do posypania
WYKONANIE:
Maizenę, jajko i mleko wymieszać.
Wyjdzie dosyć rzadka masa – taka ma
być.
Rozgrzać mocno teflonową patelnię. Wylać na nią odrobinkę oleju,
rozprowadzić po patelni a potem wytrzeć ręcznikiem papierowym – tłuszczu
nie będzie, a naleśniki nie przykleją się. Z masy usmażyć dwa cienkie –
francuskie naleśniki (przewracać dopiero jak środek się zetnie a brzegi
się lekko podniosą). Następnie wymieszać słodzik i biały serek.
Posmarować nim naleśniki, złożyć w ćwiartki i po minucie z każdej strony
jeszcze lekko podsmażyć (żeby się ser nieco rozpuścił).
Całość można
posypać szczyptą słodzika w proszku lub polać dosłodzonym jogurtem
naturalnym 0%.
3) Krem czekoladowy:
- 1 żółtko
- 6 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
- 3 łyżki słodziku w płynie
- 2 łyżeczki odtłuszczonego kakao
- 2 łyżeczki mleka 0-0,5%
- 3 krople wybranego aromatu (najlepiej toffi, orzechowy lub pomarańczowy)
WYKONANIE:
Wymieszać wszystkie składniki na jednolitą (dosyć gęstą) masę bez grudek.
Zamknąć w słoiczku i podjadać przez następne dwa dni.
Krem także nadaje się idealnie jako dodatek do różnych wypieków.
Jeżeli komuś krem wyda się zbyt gesty, może go rozrzedzić kilkoma łyżeczkami mleka.
DESERY:
1.Sernik Dukana :
- 2 serki 500 ml 0% naturalne
- 4 jajka
- 3 łyżki słodzika w płynie słodzika do pieczenia
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki maizeny (to mąka do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością luba na allegro)
WYKONANIE:
Żółtka + słodzik utrzeć na masę, dodać do tego serki, następnie maizenę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na
końcu ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Włożyć do
tortownicy - ja mam taką 24 cm, która wykonana z silikonu wtedy nie trzeba niczym smarować
Należy piec w piekarniku nagrzanym do 150stC przez około 1 godzinę.
2. Muffiny:
- -4 jajka
- 4 łyżki otrąb pszennych
- 8 łyżek otrąb owsianych
- 4 łyżki chudego twarożku
- 3 tabletki słodziku rozgniecione albo 1 łyżeczka słodziku w płynie.
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Wszystko wymieszać i piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
3) Deser jogurtowy z galaretką:
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 galaretka (najlepiej bez cukru- dostępna w sklepach ze zdrową żywnością i na allegro)
- 1 żelatynę spożywczą
- 1 łyżkę cacao,
- 1 łyżeczka słodziku
WYKONANIE:
Żelatynę
rozpuścić- ostudzić, przygotować dużą szklankę i …..do1/2 jogurtu naturalnego
dodać 1/2 ostudzonej żelatyny-wymieszać,
wlać do szklanki i wstawić do lodówki , pozostałe pół jogurtu i pół żelatyny
osobno połączyć i dodać kakao i ewentualnie cukier lub słodzik , jak pierwsza
część zastygnie wlać na nią drugą ciemną kakaową część i znowu wstawić do
lodówki, an koniec rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę wlewamy na wierzch .
4) Herbatniki Dukana:
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 3 rozpuszczone tabletki słodzika
- 2 białka
- 1 żółtko (ja dodałam 2, bardziej kruche:P)
- aromat waniliowy
WYKONANIE:
Otręby mielimy na puch, dodajemy do nich żółtko, słodzik i aromat.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą otrębową.
Nastawiamy piekarnik na 180stopni.
Na blachę posmarowaną olejem
parafinowym, lub papierze do pieczenia rozsmarowujemy całą masę na
grubość ok 0,5cm.
Wkładamy na kilka minut do piekarnika (ok 3-4 min) tak
by wierzchnia warstwa zrobiła się troszeczkę twarda. Kroimy wtedy na
kwadraty/herbatniki. Wkładamy znów do piekarnika na 12 minut.
Najlepiej spoglądać i sprawdzać palcem lub patyczkiem od szaszłyków.
OBIADY:
1) Bakłażany bądź cukinie zapiekane
- 1 bakłażan lub cukinia
- pieczarki (kilka)
- czerwona papryka
- cebula
- przyprawy do smaku (sól, pieprz, ew. zioła)
- serek do zapieczenia najlepiej kilka plasterków mozarelli o obniżonej zawartości tłuszczu (Zotarella Light - 8,5%)
WYKONANIE:
Bakłażana lub cukinie :umyć, przekroić na pół, wydrążyć
pozostawiając od 0,5 - 1 cm obwódki miąższu wewnątrz, dobrze posolić i
odstawić na 1/2 godziny.
Wydrążony miąższ też posolić i odstawić.
W tzw. międzyczasie „udusić” cebulę pokrojona w kosteczkę z pieczarkami (niewielkie plasterki) oraz pokrojoną w kostkę paprykę.
Miąższ opłukać pokroić w kosteczkę i dodać do duszonych warzyw
-również chwilę poddusić, odparowując wodę.
Można dodać przyprawy wg upodobań, zioła itd.
Połówki bakłażana opłukać dobrze i osuszyć np. ręcznikiem papierowym.
Nałożyć podduszone warzywa do bakłażanowych łódeczek.
Na wierzch położyć serek.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 20-30 minut.
2) Filet nadziewany jajecznicą:
- filet z piersi kurczaka (może być też indycza)
- jajka 2-4szt
- opcjonalnie :pieczarki, papryka czerwona itp
- przyprawy
WYKONANIE:
Filet lekko rozklepać,doprawić, na to nałożyć farsz - np. jajecznica,
jajecznica na wątróbce drobiowej lub z dodatkami: pieczarkami,
papryką czerwoną-wszytko zwinąć przewiązując sznureczkiem, aby się nie
rozpadło.(ewentualnie grubą nicią).
Później zawinąć w folię aluminiową, przed zawinięciem troszkę skropić
wodą, aby było bardziej wilgotne .
Wkładamy do piekarnika.
Piec około 30-40 min.

3) Gołąbki Dukana:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 400g pieczarek
- główka kapusty
- średnia cebula
- 2 kostki warzywne
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
WYKONANIE:
Kapustę należy sparzyć, aby lekko zmiękła.
Pieczarki pokroić w drobną kostkę-zastąpią ryż. Z kapusty oddzielamy liście na gołąbki.
Pozostałą ilość kapusty
kroimy w drobną kostkę, dodajemy pieczarki, mięso, podsmażoną cebulę,
doprawiamy, całość dokładnie mieszamy. Następnie farsz zawijamy w kapustę
jak tradycyjne gołąbki.
Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Pieczemy w piekarniku ok.60 min.w temp. ok. 200stopniC
4) Gulasz:
- 700g chudego mięsa wołowego
- 250g pieczarek
- 2 duże marchewki
- 3 średnie cebule
- 1 kostka rosołowa wołowa
- przyprawa do gulaszu
- słodka papryka
- natka pietruszki do posypania
WYKONANIE:
Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą do gulaszu i usmażyć na
patelni(bez dodawania tłuszczu).
Gdy z mięsa wytopi się odrobina tłuszczu wrzucić
pokrojoną, na małe kawałki, cebulę.
Gdy mięso się zarumieni a cebula trochę zeszkli, wrzucić całość do dużego rondla lub garnka i dodać wodę.
Gotując na dużym ogniu ok 15 min. dodać paprykę, kostkę rosołową,
oraz resztę przypraw.
Następnie na małym ogniu dusić około 2h.
Gdy mięso będzie już nie będzie twarde, dodać pokrojone pieczarki i marchewkę.
Podawać gdy warzywa staną się miękkie.
W okresie letnim można dodać pokrojoną w kostkę cukinię -gulasz będzie jeszcze smaczniejszy;)
5) Młoda Kapusta:
- 1 szt młodej kapusty
- kostka rosołowa warzywna o obniżonej zawartości tluszczu
- szklanka wody
- pęczek koperku
- 1 mały jogurt naturalny
- pieprz do smaku
WYKONANIE:
Kapustę pokroić .Włożyć do garnka i podlać szklanką wody. Dodać kostkę rosołową.
Dusić pod przykryciem do miękkości - ok. 15 - 20 min. Następnie odcedzić.
Jak ostygnie- dodać pokrojony koperek, jogurt i pieprz. Wymieszać i gotowe.
Kapustę można jeść na ciepło lub na zimno ;)
6) Klopsiki z pieczarkami w sosie musztardowym
- ok. 200 g chudego mięsa mielonego z indyka
- 1 mała cebulka
- ok. 6 sztuk pieczarek
- 2 łyżki serka homogenizowanego 0-5%
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 płaska łyżeczka mączki maizeny
- sól, pieprz, słodka papryka
WYKONANIE:
Cebulkę kroimy bardzo drobno i mieszamy z mięsem mielonym najlepiej mięso zmielić samemu, wtedy wiadomo, że nie ma w nim dużo
tłuszczu).
Doprawiamy solą, pieprzem i papryką do smaku.
Na dno garnka wlewamy ok. 1,5 cm wody, a gdy zacznie się gotować
wkładamy uformowane malutkie klopsiki i wsypujemy pieczarki.
Następnie na wolnym ogniu dusimy jeszcze 10-15 minut od czasu do czasu mieszając.
W misce mieszamy serek i musztardę, hartujemy wodą z klopsów i
całość wlewamy do garnka cały czas mieszając.
Na końcu do sosu dodajemy maizenę i mieszamy (żeby nie było grudek najlepiej podebrać odrobinę wywaru do kubeczka-wymieszać z maka, następnie przelać to do garnka i zamieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz