Przepis na szpinak, który idealnie nadje się do wielu potraw!
Ja używam go w połączeniu z makaronem razowym, czasem dla urozmaicenia zawijam z ciastem drożdżowym lub dodaję do naleśników ( także w wersji z otrębami), idealny do zawijania z piersią z kurczaka lub innym mięsem np. schabem.
Wszystko co przygotowuje w mojej kuchni to potrawy o obniżonej zawartości tłuszczów w zwiazku z tym śmiało można je spożywać podczas diety tylko należy pamiętać by ograniczyć ilość!!
Potrzebne składniki:
PRZYGOTOWANIE:
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy szpinak, lekko podlewając wodą (żeby się nie przepalił) dodajemy czosnek, przyprawiamy pieprzem i czosnkiem suszonym , jak już będzie ciepły dodajemy pokrojony w kostkę ser feta
Szpinak to wyjątkowo cenne warzywo bogate w witaminy i składniki mineralne.
Zawiera potas, foliany, żelazo oraz witaminy: C, E, K, betakaroten i witaminy z grupy B.
Zasobny jest w antyoksydanty - luteinę, neoksantynę oraz kwercetynę.
Ze względu na duże ilości potasu, śmiało można polecić go osobom z nadciśnieniem.
Szpinak jest również doskonały dla osób zmagających się z anemią, ponieważ zawiera żelazo, niezastąpione w produkcji czerwonych krwinek.
Cenny jest również dla kobiet ciężarnych ze względu na zawarty w nim kwas foliowy, niezbędny w zapobieganiu wadom układu nerwowego płodu.
Dodatkowo beta-karoten i inne przeciwutleniacze biorą czynny udział w profilaktyce przeciwnowotworowej oraz przeciwmiażdżycowej, natomiast witaminy z grupy B, w które szpinak jest bogaty, skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi.
SMACZNEGO!
Ja używam go w połączeniu z makaronem razowym, czasem dla urozmaicenia zawijam z ciastem drożdżowym lub dodaję do naleśników ( także w wersji z otrębami), idealny do zawijania z piersią z kurczaka lub innym mięsem np. schabem.
Wszystko co przygotowuje w mojej kuchni to potrawy o obniżonej zawartości tłuszczów w zwiazku z tym śmiało można je spożywać podczas diety tylko należy pamiętać by ograniczyć ilość!!
Potrzebne składniki:
- Szpinak (1 opakowanie mrożonego)- ale może być świeży
- 2 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu i czosnku w proszku(suszonego)
- 1/3 kostki sera feta( ja stosuje w wersji light
PRZYGOTOWANIE:
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy szpinak, lekko podlewając wodą (żeby się nie przepalił) dodajemy czosnek, przyprawiamy pieprzem i czosnkiem suszonym , jak już będzie ciepły dodajemy pokrojony w kostkę ser feta
Szpinak to wyjątkowo cenne warzywo bogate w witaminy i składniki mineralne.
Zawiera potas, foliany, żelazo oraz witaminy: C, E, K, betakaroten i witaminy z grupy B.
Zasobny jest w antyoksydanty - luteinę, neoksantynę oraz kwercetynę.
Ze względu na duże ilości potasu, śmiało można polecić go osobom z nadciśnieniem.
Szpinak jest również doskonały dla osób zmagających się z anemią, ponieważ zawiera żelazo, niezastąpione w produkcji czerwonych krwinek.
Cenny jest również dla kobiet ciężarnych ze względu na zawarty w nim kwas foliowy, niezbędny w zapobieganiu wadom układu nerwowego płodu.
Dodatkowo beta-karoten i inne przeciwutleniacze biorą czynny udział w profilaktyce przeciwnowotworowej oraz przeciwmiażdżycowej, natomiast witaminy z grupy B, w które szpinak jest bogaty, skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz