Podaję przepis na bardzo smaczną wersję piersi z kurczaka.
Wbrew pozorom przepis bardzo prosty, wyszło-pyszne polecam;)
Potrzebne składniki: (dla 4 osób)
- 2 połówki piersi z kurczaka
- 1 szklanka płatków migdałów
- pół szklanki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka oleju
- sól, pieprz
Sos:
- pół szklanki dżemu malinowego
- pół szklanki malin
- 3 łyżki octu balsamicznego
- pół cebuli
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka oleju
Wykonanie:
Pierś z kurczaka podzielić na 4 części lekko rozbić tłuczkiem , następnie do miseczki wlać jogurt, przyprawić pieprzem i solą -wymieszać. Następnie zanurzyć w przyprawionym jogurcie kurczaka i chwile odczekać, po chwili wyciągamy i obtaczamy go w migdałach oraz układamy w naczyniu żaroodpornym(wcześniej wyłożonym papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wysmarowanym lekko olejem).
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut-aż migdały się zarumienią a pierś się upiecze;)
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut-aż migdały się zarumienią a pierś się upiecze;)
Przygotowujemy sos: Do małego rondelka wlewamy 1 łyżeczkę oleju, wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i smażymy ok. 5 minut, następnie przyprawiamy oraz dodajemy dżem, maliny i ocet, mieszamy aż dżem się rozpuści i sos się zagotuje.
SMACZNEGO;)
Komentarze
Prześlij komentarz