Pierś z kurczaka w migdałach w sosie malinowym

Podaję przepis na bardzo smaczną wersję piersi z kurczaka. 
Wbrew pozorom przepis bardzo prosty,  wyszło-pyszne polecam;)

Potrzebne składniki: (dla 4 osób)
  • 2 połówki piersi z kurczaka
  • 1 szklanka płatków migdałów
  • pół szklanki jogurtu greckiego 
  •  1 łyżeczka oleju 
  •  sól, pieprz


Sos:
  • pół szklanki dżemu malinowego
  • pół szklanki malin
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • pół cebuli
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oleju
Wykonanie:

Pierś z kurczaka podzielić na 4 części lekko rozbić tłuczkiem , następnie  do miseczki wlać jogurt, przyprawić pieprzem i solą -wymieszać. Następnie zanurzyć w przyprawionym jogurcie kurczaka i chwile odczekać, po chwili wyciągamy i obtaczamy go w migdałach oraz układamy w naczyniu żaroodpornym(wcześniej wyłożonym papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wysmarowanym lekko olejem).


Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut-aż migdały się zarumienią a pierś się upiecze;)
Przygotowujemy sos: Do małego rondelka  wlewamy 1 łyżeczkę oleju, wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i smażymy ok. 5 minut, następnie przyprawiamy oraz  dodajemy dżem, maliny i ocet, mieszamy aż dżem się rozpuści  i sos się zagotuje.

SMACZNEGO;)

Komentarze