1) Rukola w klimacie śródziemnomorskim:
Potrzebujesz:
- pół paczki rukoli
- garść kaparów
- ok. 15 sztuk czarnych oliwek
- garść suszonych pomidorów
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka octu balsamicznego
- 1 sprasowany ząbek czosnku
- pieprz ziołowy
Wykonanie:
Na dużym talerzu ułożyć rukolę, posypać kaparami, suszonymi pomidorami i przekrojonymi na pół oliwkami, następnie zrobić sos: mieszamy w kubeczku oliwę z oliwek, sok z cytryny, ocet balsamiczny czosnek i szczyptę pieprzu ziołowego. Polewamy rukole -smacznego;)
W mojej wersji tym razem bez kaparów i czarnych oliwek ale za to z serem feta- rewelacyjna;)
W mojej wersji tym razem bez kaparów i czarnych oliwek ale za to z serem feta- rewelacyjna;)
2) Rukola z serem feta:
- pół paczki rukoli
- pół główki sałaty lodowej
- 10 czarnych oliwek
- 5 zielonych oliwek
- ser feta w oliwie (ok. 250g)
- 20g oliwy z oliwek
- posiekana natka z pietruszki
- pieprz ziołowy, czerwona papryka, sól
- sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Sałatę podrzeć na kawałeczki( wcześniej dokładnie opłukać w zimnej wodzie) dodajemy rukole oraz ser feta w kostkach odsączony z oliwy. Czarne oliwki kroimy na połówki, zielone zostawiamy w całości do dekoracji . Wykonujemy sos: z oliwy z oliwek, drobno posiekanej natki
pietruszki, przypraw i soku z cytryny-polewamy całą sałatkę.- smacznego;)
3) Rukola z suszoną żurawiną:
- pół opakowanie rukoli
- garść suszonej żurawiny
- ok. 10 dag. startego żółtego sera ( najlepiej lekko odtłuszczonego)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Rukolę ułożyć na dużym talerzu, posypać żurawiną i serem żółtym na koniec lekko skropić oliwą- pyszne -polecam!!smacznego;)
Wygląda ładnie, wykonanie 1 min. a smak-rewelacja ;)
4) Rukola z pomidorkami koktajlowymi:
Potrzebujesz:
- pół paczki rukoli
- małe opakowanie pomidorków koktajlowych
- 1 ugotowane na twardo jajko
- 2 plasterki szynki parmeńskiej
- mała łyżeczka octu balsamicznego
- łyżka oliwy z oliwek
- pół ząbki sprasowanego czosnku
- odrobina soli i pieprzu
Wykonanie:
Rukolę ułożyć na talerzu, pomidorki koktajlowe-przekroić na pół i ułożyć na rukoli, następnie pokroić na kawałeczki szynkę i również ułożyć, jajka pokroić na 4 kawałeczki -udekorować sałatkę. Wykonać sos: wymieszać ocet, oliwę, czosnek i przyprawy - polać sałatkę -smacznego;)
Uwaga -do sałatki można dodać ser feta.
Możnaby było mnożyć pomysły na sałatki z rukolą, dla mnie jest rewelacyjna, dodaję ja do wielu potraw, dekoruje zupy, praktycznie prawie każdą sałatkę, idealnie nadaje się do zawijania w roladki np. w picie czy nawet zwykłej razowej bułeczki zamiast sałaty ...a jakie ma właściwości?
Ułatwia trawienie potraw tłustych np. serów pleśniowych oraz przyswajanie żelaza!
Pikantny smak zawdzięcza obfitości aminokwasów siarkowych. Ma działanie bakteriobójcze!
Zawiera także wapń, żelazo oraz potas.
Jest dobrym źródłem kwasu foliowego oraz alfa-linolenowego, któremu zawdzięcza lekko orzechowy smak.
Miałam okazję dziś spróbować;) smakowało ;p
OdpowiedzUsuńJak ktoś lubi oliwki i suszone pomidory to jest to chyba najlepsze ich połączenie
OdpowiedzUsuń