Anemia-co jeść by ją zwalczyć?


 


Anemia czyli niedokrwistość - bardzo częsta dolegliwość, mamy z nią do czynienia gdy organizm nie ma wystarczającej ilości żelaza do produkcji hemoglobiny. Jeśli organizm nie produkuje wystarczającej ilości hemoglobiny, komórki i tkanki nie otrzymują dostatecznej ilości tlenu, a osoba taka czuje się ciągle zmęczona i senna.
Przyczyny:
Najczęściej to dieta uboga w żelazo, problemy z wchłanianiem przez organizm żelaza lub utrata dużej ilości krwi, tyle że przez dłuższy okres czasu jak np. przy krwawieniu menstruacyjnym czy krwawieniu z czynnego wrzodu. Duże ryzyko anemii występuje także u kobiet w ciąży.

Zalecenia dietetyczne:
przede wszystkim należy zwiększyć spożycie żelaza, kwasu foliowego i witaminy B12.

Co jeść?
  • cykoria
  • fasola
  • soczewica
  • szparagi
W/w produkty zawierają kwas foliowy.
  • jogurt naturalny odtłuszczony
  • makrela
  • małże
  • pstrąg 
  • sardynki
Zawierają witaminę B12;
  • brokuły
  • owoce cytrusowe
  • papryka
  • truskawki
 Zawierają witaminę C, dzięki tej witaminie kwas foliowy i żelazo łatwiej się wchłaniają.

Duża zawartość żelaza jest w następujących produktach:
  • amarantus
  • małże
  • ostrygi
  • tofu
Osobiście polecam dodawanie amarantusa do jogurtu naturalnego, lub do musli z mlekiem-rewelacja;)
Dla osób którzy nie znają tego produktu informuję, że amarantus można kupić praktycznie w każdym sklepie ze zdrową żywnością  oraz co raz częściej w marketach w dziale z produktami ekologicznymi.

Komentarze