Anemia czyli niedokrwistość - bardzo częsta dolegliwość, mamy z nią do czynienia gdy organizm nie ma wystarczającej ilości żelaza do produkcji hemoglobiny. Jeśli organizm nie produkuje wystarczającej ilości hemoglobiny, komórki i tkanki nie otrzymują dostatecznej ilości tlenu, a osoba taka czuje się ciągle zmęczona i senna.
Przyczyny:
Najczęściej to dieta uboga w żelazo, problemy z wchłanianiem przez organizm żelaza lub utrata dużej ilości krwi, tyle że przez dłuższy okres czasu jak np. przy krwawieniu menstruacyjnym czy krwawieniu z czynnego wrzodu. Duże ryzyko anemii występuje także u kobiet w ciąży.
Zalecenia dietetyczne:
przede wszystkim należy zwiększyć spożycie żelaza, kwasu foliowego i witaminy B12.
Co jeść?
- cykoria
- fasola
- soczewica
- szparagi
W/w produkty zawierają kwas foliowy.
- jogurt naturalny odtłuszczony
- makrela
- małże
- pstrąg
- sardynki
Zawierają witaminę B12;
- brokuły
- owoce cytrusowe
- papryka
- truskawki
Zawierają witaminę C, dzięki tej witaminie kwas foliowy i żelazo łatwiej się wchłaniają.
Duża zawartość żelaza jest w następujących produktach:
- amarantus
- małże
- ostrygi
- tofu
Osobiście polecam dodawanie amarantusa do jogurtu naturalnego, lub do musli z mlekiem-rewelacja;)
Dla osób którzy nie znają tego produktu informuję, że amarantus można kupić praktycznie w każdym sklepie ze zdrową żywnością oraz co raz częściej w marketach w dziale z produktami ekologicznymi.

Komentarze
Prześlij komentarz