Warunek jest jeden: trzeba zupełnie wykluczyć ze swojego menu
właśnie to zboże.
Uwaga: chodzi nie tylko o białe pieczywo i
ciasta. Okazuje się, że pełnoziarnista pszenica, zawarta m.in. w razowym
chlebie, również nie służy szczupłej sylwetce.
Jak to możliwe?
Jak to możliwe?
Otóż: indeks glikemiczny
batonika Snickers wynosi 41, białego chleba – 69, a pełnoziarnistego
chleba – aż 72!
Wysoki poziom glukozy, który następujący po zjedzeniu tych
produktów, powoduje, że gwałtowanie zwiększa się poziom insuliny. To z
kolei odpowiada za odkładanie się tłuszczu wokół talii oraz wokół
narządów wewnętrznych jamy brzusznej.
Dlaczego powinniśmy zrezygnować z pszenicy?
1.Wywołuje gwałtowny wzrost glukozy. Po dwóch
godzinach od zjedzenia chleba lub pączka następuje szybki spadek poziomu
cukru we krwi. Organizm daje sygnał, że powinno szybko podnieść
poziom cukru, więc stajemy się strasznie głodni i… sięgamy po następną
bułkę lub ciasteczko. Ten cykl powtarza się co dwie godziny. To powoduje
odkładanie się tłuszczu.
2. Działa na mózg. To nie przypadek, że tak trudno wyeliminować ją z diety. Pszenica jest jedynym pokarmem, który wywiera tak silny wpływ na centralny układ nerwowy.
Poza środkami odurzającymi, jest jednym z
niewielu produktów spożywczych, które potrafią zmienić zachowanie i
wywoływać objawy głodu narkotycznego po odstawieniu.2. Działa na mózg. To nie przypadek, że tak trudno wyeliminować ją z diety. Pszenica jest jedynym pokarmem, który wywiera tak silny wpływ na centralny układ nerwowy.
Samo ograniczenie spożycia pszenicy nie
daje zbyt dobrych rezultatów, bo zboże to pobudza apetyt nie tylko na
produkty pszenne, ale również na te, które pszenicy nie zawierają.
Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest jej zupełne wyeliminowanie. Dzięki
temu będziemy mięli mniejszy apetyt, pochłoniemy mniej kalorii, a przez to nie będziemy podjadać miedzy posiłkami!
ZASADY DIETY:
Można jeść w nieograniczonych ilościach:
- warzywa (z wyjątkiem ziemniaków i kukurydzy), także zioła i grzyby
- nieprażone orzechy i ziarna
- tłuszcze – oliwę extra virgin, olej z awokado, masło orzechowe
- jajka i mięso drobiowe (kurczaka i indyka ), wołowinę, wieprzowinę, dziczyznę oraz ryby
- sery
- dodatki do potraw bez zawartości cukru – musztardy, chrzan, majonez, różne rodzaje octu, sos sojowy i chili
- awokado, oliwki, kokosy, przyprawy korzenne, kakao (niesłodzone)
- produkty mleczne (mleko, jogurty, masło, twaróg)
- owoce – (jagody, maliny, borówki, truskawki, żurawiny) oraz wiśnie i czereśnie
- ziarna kukurydzy (ale nie wolno mąki kukurydzianej!)
- zboża niezawierające glutenu – komosę ryżową, proso, grykę, ryż (brązowy i biały), owies
- rośliny strączkowe i bulwy – wszystkie odmiany fasoli, soczewicę, ciecierzycę, ziemniaki, banany
- produkty sojowe – tofu, miso, ziarna soi
- produktów pszennych – chlebów, makaronów, ciasteczek, płatków śniadaniowych, naleśników, gofrów
- produkty z żyta i jęczmienia
- niezdrowych tłuszczy – smażonych, uwodornionych, wielonienasyconych (zwłaszcza oleju kukurydzianego, słonecznikowego, z pestek winogron i sojowego)
- produktów bezglutenowych – zwłaszcza tych z zawartością mąki kukurydzianej, ryżowej, ziemniaczanej (one również mają wysoki IG)
- suszonych owoców – fig, daktyli, śliwek, rodzynek i żurawiny
- smażonych potraw
- słodyczy i substancji słodzących na bazie fruktozy – miodu, syropu klonowego, syropu kukurydzianego z wysoką zawartością fruktozy, sacharozy
- słodkich dodatków do potraw – np. dżemów, keczupu (jeśli zawiera syrop glukozowo-fruktozowy)
Komentarze
Prześlij komentarz