Dieta dla alergików


 

ALERGIE I ASTMA

Alergie: charakteryzują się niespecyficzną reakcją układu odpornościowego na substancje, które wywołują takie reakcje u niektórych ludzi.
Objawy to: łzawienie, swędzenie oczu, katar, kichanie, przekrwienie, czasami problemy z  oddychaniem czy zmiany skórne.

Astma:jest przewlekłą chorobą dolnych dróg oddechowych, która jeśli nie jest odpowiednio leczona może stanowić zagrożenie życia.

Alergie jak i astma mogą być wywołane przez czynniki determinowane genetycznie.
Co raz więcej badań wykazuje, że główną przyczyną astmy jest reakcja alergiczna, choć dużą role odgrywa niespecyficzna nadwrażliwość oskrzeli.Uwolnienie przez organizm substancji zwanej histaminą może wywołać objawy zarówno alergii jak i astmy.

Zalecenia dietetyczne:
Najlepiej jest stosować dietę nisko tłuszczową, bogatą w owoce i warzywa, które są najzdrowsze ale układu oddechowego.

Magnez: rozluźnia płuca i może redukować stan zapalny.
Kwercetyna, flawonoid chroniący nasze płuca, hamuje wydzielani histaminy.
Selen:to silny przeciwutleniacz, który w zestawieniu z wit.E chroni komórki przed zniszczeniami wywołanymi przez wolne rodniki -uważa się ,że ma to znaczenie dla kondycji błon śluzowych dróg oddechowych.

Dodatkowo: dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 pomaga redukować stany zapalne, a pokarmy bogate w cynk wzmacniają układ odpornościowy. Wit.C chroni płuca przed zanieczyszczeniami wzmagającymi objawy astmy.

CO JEŚĆ? 
  • czerwona cebula
  • jabłka
  • owoce leśne
  • wiśnie i czereśnie 
W/w produkty zawierają kwercetynę.
  • amarantus
  • awokado
  • pestki słonecznika
Zawierają magnez!
Poza tym:
  • orzechy brazylijskie
  • ostrygi
  • ryby
Zawierają selen. 
  • brokuły
  • owoce cytrusowe
  • papryka
  • truskawki
  • czarną porzeczkę
Zawierają duże ilości witaminy C.

CIEKAWOSTKA:
Badania wykazały,że jedzenie około 5 jabłek tygodniowo może wzmocnić płuca.

Komentarze