Codziennie powinniśmy zjadać w odpowiednich proporcjach produkty z trzech podstawowych grup.
Węglowodany mają dostarczać 50–70% dziennej dawki energii. Dla kobiet to ok. 1000 kcal. Cukry proste (owoce i soki) mogą stanowić maksymalnie 200 kcal z tej puli. Tyle mają łącznie 2 garści truskawek, garść czereśni, małe jabłko i gruszka lub plaster arbuza. Większą część menu powinny stanowić węglowodany złożone. Do tej grupy należą m.in. warzywa, które są niskokaloryczne, garść kaszy czy brązowego ryżu (mierzone przed ugotowaniem), 2 średnie ziemniaki (200 g) lub 2 kromki chleba.
Białka powinny dostarczać 15–25 proc. dziennej dawki energii, czyli ok. 500 kcal. Tyle mają razem: 100 g piersi z kurczaka (po ugotowaniu), jajko, 100 g polędwicy, 100 g mintaja, kubeczek jogurtu i 2 plastry twarogu. Podkreślić należy jednak, by wybierać chude mięso i ryby .
Tłuszcze – tak jak białka – powinny dostarczać 15–25 proc. energii. Najlepsze są te z zawartością kwasów omega-3, czyli oleje roślinne i tłuste ryby. Ponieważ łyżka oleju czy oliwy ma ok. 100 kcal, teoretycznie 5 łyżek wyczerpuje dzienne zapotrzebowanie. Tłuszcze zawarte są także w innych produktach, zwłaszcza serach, wędlinach i orzechach Lepiej więc nie jadać więcej niż 3 łyżki czystego tłuszczu oraz 100 g tłustych ryb dziennie.
Spożywać należy :5 razy dziennie po 400 kcal!!
Podstawowa zasada tej diety: jeść mało ale często.
Organizm kobiety jest w stanie jednorazowo przyswoić 400 kcal,
mężczyzny – 600 kcal. Nadprogramową energię odkłada w postaci tkanki
tłuszczowej. Więc nie jest obojętne, czy całą dawkę dziennej energii
przyswoimy np. z dwóch posiłków po 1000 kcal, czy z pięciu po 400.
Zaprogramuj więc posiłki co 3 godziny i jedz 5 razy dziennie po 400 kcal.
Przy takim sposobie odżywiania zachowamy szczupłą sylwetkę na zawsze. A
co jeśli chcemy schudnąć? Wystarczy zmniejszyć wartość kaloryczną
każdego posiłku o 100 kcal. W ten sposób „zaoszczędzimy” 500 kcal dziennie i schudniemy w zdrowym tempie, bez większego wysiłku.
Komentarze
Prześlij komentarz