Dieta garstkowa

Zasadą tej diety jest odmierzanie ilości posiłków własną dłonią;)Odpowiednia ilość podstawowych pokarmów mieści się właśnie w dłoni zwiniętej w łódeczkę. 
Co i jak mierzyć?

Codziennie powinniśmy zjadać w odpowiednich proporcjach produkty z trzech podstawowych grup.

Węglowodany mają dostarczać 50–70% dziennej dawki energii. Dla kobiet to ok. 1000 kcal. Cukry proste (owoce i soki) mogą stanowić maksymalnie 200 kcal z tej puli. Tyle mają łącznie 2 garści truskawek, garść czereśni, małe jabłko i gruszka lub plaster arbuza. Większą część menu powinny stanowić węglowodany złożone. Do tej grupy należą m.in. warzywa, które są niskokaloryczne, garść kaszy czy brązowego ryżu (mierzone przed ugotowaniem), 2 średnie ziemniaki (200 g) lub 2 kromki chleba.

Białka powinny dostarczać 15–25 proc. dziennej dawki energii, czyli ok. 500 kcal. Tyle mają razem: 100 g piersi z kurczaka (po ugotowaniu), jajko, 100 g polędwicy, 100 g mintaja, kubeczek jogurtu i 2 plastry twarogu.  Podkreślić należy  jednak, by wybierać chude mięso  i ryby .

Tłuszcze – tak jak białka – powinny dostarczać 15–25 proc. energii. Najlepsze są te z zawartością kwasów omega-3, czyli oleje roślinne i tłuste ryby. Ponieważ łyżka oleju czy oliwy ma ok. 100 kcal, teoretycznie 5 łyżek wyczerpuje dzienne zapotrzebowanie. Tłuszcze  zawarte są także w  innych produktach, zwłaszcza serach, wędlinach i orzechach  Lepiej więc nie jadać więcej niż 3 łyżki czystego tłuszczu oraz 100 g tłustych ryb dziennie.

Spożywać należy :5 razy dziennie po 400 kcal!!


Podstawowa zasada tej diety: jeść mało ale często. Organizm kobiety jest w stanie jednorazowo przyswoić 400 kcal, mężczyzny – 600 kcal. Nadprogramową energię odkłada w postaci tkanki tłuszczowej. Więc nie jest obojętne, czy całą dawkę dziennej energii przyswoimy np. z dwóch posiłków po 1000 kcal, czy z pięciu po 400. Zaprogramuj więc posiłki co 3 godziny i jedz 5 razy dziennie po 400 kcal. Przy takim sposobie odżywiania zachowamy szczupłą sylwetkę na zawsze. A co jeśli chcemy schudnąć? Wystarczy zmniejszyć wartość kaloryczną każdego posiłku o 100 kcal. W ten sposób „zaoszczędzimy” 500 kcal dziennie i schudniemy w zdrowym tempie, bez większego wysiłku.

Komentarze