Dieta Kapuściana


 

Podstawą tej diety jest - zupa z kapusty, którą możemy jeść do woli, im częściej tym lepiej gdyż dostarcza mnóstwo cennych witamin i mikroelementów bardzo mało kalorii.

Jakie efekty?

Przestrzegając zaleceń  na każdy dzień tej diety, można w ciągu tygodnia (wszystko zależy od szybkości przemiany materii organizmu) stracić nawet do 7 kg, a średnio  od 4 do 5 kg.


Menu na 7 dni:

DZIEŃ 1.
Zupa kapuściana i owoce z wyjątkiem bananów.

DZIEŃ 2.
Zupa kapuściana i warzywa gotowane lub na surowo. Nie wolno jeść fasoli, kukurydzy, groszku i grochu. Najlepsze będą warzywa zielone. Nie wolno jeść owoców. Na obiadokolację dwa ziemianki ugotowane bez soli, ewentualne z dodatkiem masła.

DZIEŃ 3.
Zupa kapuściana, owoce i warzywa. Pomijamy banany i ziemniaki.

DZIEŃ 4.
Zupa kapuściana i trzy banany. Do tego można wypić dowolną ilość odtłuszczonego mleka. To najtrudniejszy dzień!

DZIEŃ 5.
Zupa kapuściana,  gotowana wołowina lub pierś kurczaka albo indyka i pomidory. Można zjeść 0,25-0,5 kg mięsa i 6 pomidorów.


DZIEŃ 6.
Zupa kapuściana, wołowina i warzywa, głównie zielone. Wołowinę można zastąpić chudą rybą, piersią z kurczaka czy indyka.

DZIEŃ 7.
Zupa kapuściana, jarzyny oraz ugotowany ciemny ryż. Soki warzywne oraz dużo wody.

Jak zrobić zupę?

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej(max.1,5kg) 
  • 5 świeżych pomidorów
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 papryka zielona 
  • 2 duże cebule 
  • 2 gałązki selera naciowego 
  • ok. 3 litry wody 
  • 1 kostka bulionu warzywnego    
  • pół łyżeczki tymianki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 listek laurowy
  • pieprz  
WYKONANIE:

Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka , zalać wodą, dodać przyprawy i bulion i gotować pod przykryciem około 15 minut; ppomidorki sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić w kostkę; z papryki usunąć nasiona, pokroić w kostkę, seler umyć i pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroi c w kostkę.Wszystkie warzywa wrzucić  do gotującej się kapusty i wszystko gotować na małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Tak wykonaną zupę spożywać przez cały okres diety.
Składniki:
  • główka kapusty włoskiej (do 1,5 kg)
  • 5 świeżych pomidorów (lub1/2 litra przecieru pomidorowego)
  • 2 papryki: zielona i czerwona
  • 3 duże cebule
  • 2-3 gałązki selera naciowego
  • 3 litry wody
  • kostka bulionu warzywnego
Przyprawy:
  • 2 listki laurowe 
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • pół łyżeczki kminku
  • łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
  • kapustę poszatkuj, wrzuć do garnka, dodaj przyprawy, kostkę bulionową, wlej wodę, gotuj pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15 minut
  • pomidory delikatnie natnij, przelej wrzątkiem, obierz, pokrój w kostkę
  • z papryki usunąć nasiona, pokroić w kostkę, seler umyć, poszatkować, cebulę obrać, pokroić w piórka
  • warzywa dodać do gotującej się kapusty i potrzymać na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut
  • gorącą zupę przelać do słoików, zakręcić, a gdy wystygnie, przechowywać w lodówce.


http://www.poradnikzdrowie.pl/odchudzanie/diety/dieta-kapusciana-przepis-na-odchudzajaca-zupe-warzywna_33882.html
Składniki:
  • główka kapusty włoskiej (do 1,5 kg)
  • 5 świeżych pomidorów (lub1/2 litra przecieru pomidorowego)
  • 2 papryki: zielona i czerwona
  • 3 duże cebule
  • 2-3 gałązki selera naciowego
  • 3 litry wody
  • kostka bulionu warzywnego
Przyprawy:
  • 2 listki laurowe 
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • pół łyżeczki kminku
  • łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
  • kapustę poszatkuj, wrzuć do garnka, dodaj przyprawy, kostkę bulionową, wlej wodę, gotuj pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15 minut
  • pomidory delikatnie natnij, przelej wrzątkiem, obierz, pokrój w kostkę
  • z papryki usunąć nasiona, pokroić w kostkę, seler umyć, poszatkować, cebulę obrać, pokroić w piórka
  • warzywa dodać do gotującej się kapusty i potrzymać na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut
  • gorącą zupę przelać do słoików, zakręcić, a gdy wystygnie, przechowywać w lodówce.


http://www.poradnikzdrowie.pl/odchudzanie/diety/dieta-kapusciana-przepis-na-odchudzajaca-zupe-warzywna_33882.html



Komentarze