Muffiny marchewkowe


Potrzebujesz:

  • 150 g mąki pół na pół białej i pełnoziarnistej
  • 60 gramów masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka( rozbełtane)
  • 2 starte marchewki
  • 3-4 łyżki chudego mleka
  • starta skórka z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru brązowego lub stewi
Wykonanie:

Podgrzej piekarnik do 190 stopni, następnie posmaruj blaszkę lekko tłuszczem i ułóż papilotki na muffinki.
Do miski wsyp mąkę i zrób zagłębienie w środku. Masło rozpuść w rondelku na wolnym ogniu. W osobnej misce połącz jajka, starta marchewkę, następnie dodaj rozpuszczone masło i  pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszaj. Całą mieszankę marchewkową przelej do mąki  i delikatnie zamieszaj. Dodaj tyle mleka ile potrzeba do uzyskania miękkiej konsystencji, następnie przełóż  mieszankę łyżką do foremek.
Piec około 15 minut aż uzyskamy złotobrązowa konsystencję. SMACZNEGO! 






Takie marchewkowe muffinki to idealne rozwiązanie jak spodziewamy się gości, bardzo łatwo i szybko można je przyrządzić, a jednocześnie nie musimy się martwić, że  skusiliśmy się na 1  pomimo diety. 

Komentarze

  1. uwielbiam marchewkowe muffiny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam muffinek o takim smaku. Chyba muszę kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz