Potrzebujesz:
- 150 g mąki pół na pół białej i pełnoziarnistej
- 60 gramów masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka( rozbełtane)
- 2 starte marchewki
- 3-4 łyżki chudego mleka
- starta skórka z pomarańczy
- 2 łyżki cukru brązowego lub stewi
Wykonanie:
Podgrzej piekarnik do 190 stopni, następnie posmaruj blaszkę lekko tłuszczem i ułóż papilotki na muffinki.
Do miski wsyp mąkę i zrób zagłębienie w środku. Masło rozpuść w rondelku na wolnym ogniu. W osobnej misce połącz jajka, starta marchewkę, następnie dodaj rozpuszczone masło i pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszaj. Całą mieszankę marchewkową przelej do mąki i delikatnie zamieszaj. Dodaj tyle mleka ile potrzeba do uzyskania miękkiej konsystencji, następnie przełóż mieszankę łyżką do foremek.
Takie marchewkowe muffinki to idealne rozwiązanie jak spodziewamy się gości, bardzo łatwo i szybko można je przyrządzić, a jednocześnie nie musimy się martwić, że skusiliśmy się na 1 pomimo diety.
uwielbiam marchewkowe muffiny! :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam muffinek o takim smaku. Chyba muszę kiedyś spróbować.
OdpowiedzUsuń