Fritata warzywna

To niezwykle prosty przepis na rewelacyjny obiad ;)
Zdrowo, smacznie a jednocześnie mało kalorycznie więc przepis idealny dla osób na diecie;)
Poza tym fajne jest to, że możecie do przepisu użyć warzywa które lubicie, ewentualnie te które zalegają w waszej lodówce i chcecie je do czegoś wykorzystać zanim się zmarnują :) Ja mam tak często stąd uwielbiam takie przepisy.
Dziś nie będę miała czasu na obiad w domku - druga rocznica ślubu więc obiadek na mieście, ale jutro zrobię i dołączę zdjęcia!

Potrzebujesz:
  • 150 gram najlepiej chudego twarogu
  • 2 jajka + dwa białka
  • przyprawy(chili w proszku, pieprz, sól)
  • warzywa: (pół cukinii, cebula, pomidor, pół papryki, kilka pieczarek)
Wykonanie:

Rozdrabniamy twaróg widelcem, dodajemy jajka i białko i dokładnie mieszamy. 
Pozostałe składniki tj. warzywa kroimy w kostkę ( pomidor najlepiej jest wcześniej sparzyć i obrać ze skórki, paprykę wystarczy sparzyć). Całość mieszamy i przyprawiamy. 
Przygotować blaszkę okrągłą ok. 22cm, posmarować tłuszczem i wyłożyć  papierem do pieczenia. 
Przelewamy masę i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni C.
SMACZNEGO!

Komentarze

  1. o, bardzo lubię fritatę, ale nigdy nie dodawałam do niej twarogu i nie piekę jej, a smażę na teflonowej patelni. Muszę koniecznie wypróbować Twojego sposobu :)
    Gratuluję drugiej rocznicy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to musi być pychotka:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam :D Trzeba spróbować zrobić

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz