Koktajl warzywny- na trawienie

Potrzebujesz:

  • 2 duże pomidory
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka natki pietruszki

Wykonanie:

Pomidory obierz ze skórki.

Zmiksuj z pietruszka i jogurtem.Smacznego

Taki koktajl nie tylko poprawi trawienie ale także dostarczy organizmowi mnóstwo witamin.

Pomidory: wzmacniają odporność dzięki dużej zawartości witaminy C, przyspieszają gojenie się ran, zawierają antyoksydanty które chronią skórę przed szybkim starzeniem się.Poza tym zawierają witaminy: z grupy B, PP i K, które regulują pracę układu nerwowego i krwionośnego  Pomidory zawierają również minerały takie jak:wapń i magnez- wzmacniają układ kostny.Mają działanie moczopędne dlatego warto je spożywać przy problemach z układem moczowym.

UWAGA! 
100 GRAM POMIDORA TO TYLKO 15 KCAL.
Uważa się też , że duża ilość spożywanych pomidorów zmniejsza ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy.

Pietruszka zawiera mnóstwo biopierwiastków oraz witamin!Więcej wartości odżywczych zawartych jest w liściach pietruszki niż korzeniu(czyli  w tzw. nać pietruszki).Liście pietruszki zawierają witaminy B1,B2,PP,E,prowitaminę A(karoten). Poza tym mnóstwo soli mineralnych w tym m. in potasu, magnezu, żelaza, siarki, wapnia czy kobaltu, fosforu które są bardzo łatwo przyswajalne przez człowieka.Zawiera także duże ilości kwasu foliowego.

Ciekawostki:

Badania naukowe sugerują, iż jednym z czynników sprzyjających otyłości i cellulitisowi jest brak w diecie dostatecznej ilości fosforu pochodzenia roślinnego. 

Pietruszka jest bogatym źródłem tego pierwiastka. Jak wszystkie zielone części roślin natka pietruszki obfituje w chlorofil, który posiada rewelacyjne właściwości krwiotwórcze, antyseptyczne i odtruwające. Łagodzi nieprzyjemny zapach potu i przykrą woń z ust (także po spożyciu czosnku). Uważa się, że pietruszka zawiera substancje, w obecności których nie mogą rozwijać się komórki rakowe.

Komentarze

Prześlij komentarz