Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem i serem valbon

Potrzebujesz:


  • 1 duża podwójna  pierś z kurczaka
  • 250dag szpinaku mrożonego
  • pół opakowania sera valbon
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy:sól, pieprz, czosnek suszony
  • 1 mała  łyżeczka mąki 
  • 1 łyżka oleju



Wykonanie:

Oddzielić piersi od siebie, przeciąć je  wzdłuż na pół, umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem.





Przygotować farsz:
Na rozgrzaną patelnię wrzucić szpinak ( już rozmrożony), polewać lekko wodą, żeby się nie przepalił.
Przecisnąć przez praskę 1 ząbek czosnku i dodać do szpinaku, przyprawić lekko solą, pieprzem  i suszonym czosnkiem. Jak  szpinak się zagotuje dodać pokrojony w kawałeczki ( w kostkę) ser. Całość delikatnie mieszamy. Pod koniec delikatnie, stopniowo posypujemy mąką (tak by szpinak zgęstniał- będzie łatwiej nadziewać pierś i nie wypłynie farsz ze środka).
Tak przygotowany farsz układamy na przygotowanej wcześniej piersi z kurczaka i ciasno zwijamy w rulon- można na koniec całość "spiąć" wykałaczką-będzie się mocniej trzymać a po usmażeniu można  ją łatwo wyciągnąć ;)
Smażymy lekko z obu stron na wysmarowanej olejem patelni po czym przełożyć na blaszkę i pieczemy  w piekarniku ok. 10 minut.



Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz