Placuszki z dyni


Potrzebujesz:


  • ok pół kg. miąższu z dyni
  • 2 jajka
  • ok. 10-15 dag. mąki orkiszowej( lub więcej-ciasto ma być geste)
  • cebulka drobno posiekana
  • szczypta soli
Wykonanie:

Miąższ z dyni zetrzeć na najdrobniejszej tarce lub zmiksować, następnie dodać jajka, mąkę, szczyptę soli, cebulkę  i wymieszać.
Smażyć na patelni lekko wysmarowanej olejem z obu stron.Gotowe!
UWAGA!
Można wykonać takie placuszki na słodko zamiast solić dodać szczyptę stewi lub 1 łyżeczkę cukru brązowego i oczywiście wówczas  nie dodawać cebulki, a na koniec takie placuszki można polać roztopiona gorzką czekoladą!


Dynia jest jednym z największych warzyw na świecie. Ma jasno- pomarańczową skórkę, miąższ w odcieniach pomarańczy(od pomarańczowego po żółty a niekiedy nawet biały).Im ciemniejsza tym większa zawartość karotenoidów  - prekursorów witaminy A.Miąższ dyni ma wysoki wskaźnik IG dlatego należy go łączyć z produktami o niskim indeksie. Zawiera dużo potasu i kwasu foliowego( idealne warzywo dla kobiet ciężarnych).
Suszone pestki dyni to źródło magnezu!Pestki również wykorzystuje się do tłoczenia oleju.





Komentarze