Sushi


Potrzebujesz:
  • 1 torebkę ryżu
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • pastęllę rybną (ja kupuję  z łososiem-moja ulubiona)
  • warzywa: ogórek , papryka, szczypiorek, sałata i inne wg uznania
  • płaty do sushi- nori 
  • ulubioną rybę wędzoną bądź  surową
  • wasabi(niekoniecznie)
  • mata do zwijania sushi
  • imbir marynowany(niekoniecznie)
  • sos sojowy
  • sezam (niekoniecznie)

Wykonanie:

Ryż gotujemy : jeśli specjalny do susi to wg przepisu, natomiast jeśli zwykły ryż to musi być bardzo mocno ugotowany, ale nie rozgotowany!)do  ciepłego ryżu wlewamy ocet i mieszamy-czekamy aż wystygnie.
Na macie układamy płat suszony nori (lśniącą stroną do dołu), smarujemy po całości pastellą, następnie kładziemy sporą ilość ryżu tak by utworzyć cienką warstwę na całości płata nori, na to w 1 miejscu przy brzegu płata układamy w paseczki pokrojone warzywa, i zwijamy-jak roladę;) 


kroimy na 6 kawałeczków. Podawać z wasabi, imbirem  i sosem sojowym SMACZNEGO!




Samodzielne robienie sushi to fajna zabawa, polecam robić je wspólnie ze znajomymi ;)
Jedyny minus- ciężko się oprzeć przed zjedzeniem kolejnego kawałeczka;)

Uwaga! Jeśli ktoś ma ochotę przyrządzić samodzielnie sushi ale ceny składników wydają się bardzo drogie- zachęcam do kupna przez allegro!W sklepie 8 glonów nori to koszt ponad 10zł - za 20zł   na allegro można kupić 50 sztuk, a cały zestaw tj : ryż, wasabi, imbir, płaty nori, ocet, sos sojowy i nawet czarny i biały sezam można kupić za 100zł - wystarczy na bardzo długi okres czasu, osobiście robię bardzo często a kupiłam pół roku temu 50 płatów nori to 50 *6 kawałków sushi -więc warto zakupić tak duży zestaw i doskonalić się w przygotowaniu potrawy, która jest bardzo zdrowa, smaczna,  idealna na przyjęcia, wykwintne kolacje lub po prostu czasem urozmaicić codzienne menu ;) Ja staram się ze względu na zawartość ryżu w potrawie traktować sushi jako obiado- kolację ;)

A na koniec bardzo ważne informacje dotyczące wartości odżywczych:

Ryż biały używany do sushi to źródło węglowodanów złożonych, które dodają energii powoli ulegając rozkładowi, oraz źródło białka przy jednocześnie niskiej zawartości tłuszczów!
Ryż nie zawiera glutenu. Poza tym w  ryżu znajdują się witaminy i  minerały m in : witaminy z grupy B oraz : fosfor, magnez, cynk czy wapń.
Kolejny składnik używany do sushi to: ryba. Chyba każdy wie, że ryba jest bardzo zdrowa. Zawartość białka, tłuszczów, wody, soli mineralnych i węglowodanów jest w zależności od rodzaju ryby bardzo różna. Pamiętać jednak należy, że ryby zawierają kwasy omega 3 i 6; tłuszcz zawarty w rybach jest bardzo zdrowy i pożądany w codziennej diecie! a białko: wysoko -strawne, m. in z powodu niskiej zawartości tkanki łącznej. Kwasy omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu przez co zmniejszają ryzyko miażdżycy serca, zmniejszają skłonności do zakrzepów, normalizują ciśnienie krwi. Poza tym  tłuszcze ryb zawierają witaminy : A,D, E, B.
Wodorosty tj. glony nori (suche płaty używane do sushi): zawierają białka, węglowodany, składniki mineralne tj. magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, brom, mangan oraz jod,  który umożliwia prawidłową pracę tarczycy. Glony zawierają również mnóstwo witamin m. in. : B, C oraz A.

Uwaga na surowe ryby używane do sushi- muszą być przebadane i z pewnego źródła!









Komentarze

  1. w niedługim czasie też zamierzam wypróbować domowe sushi :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz