Awokado a korzyści zdrowotne


AWOKADO 
 
Uważane za najzdrowszy owoc świata, pomimo dużej zawartości kalorycznej, są one pełne wartości odżywczych!
Tłuszcze awokado są bardzo zdrowe dla serca. tj awokado  zawiera tłuszcze jednonienasycone oraz kwasy omega-3 .

Awokado uważa się za jedno z  czołowych pokarmów mających ogromny wpływ dla zdrowia mózgu, pomaga w chorobie Alzheimera.
Łączy w  sobie zdrowe dla mózgu kawasy omega-3 z witaminą E (wit. młodości).

  • Serce: dlatego, iż zawiera mnóstwo kwasów jednonienasyconych, obniża ciśnienie krwi! Tłuszcze zawarte w awokado zawierają fito-składnik beta-sita sterol, który wpływa na obniżenie poziomu" złego" cholesterolu czyli LDL i tri-glicerydów przy jednoczesnym wzroście"dobrego"cholesterolu HDL we krwi, co zostało potwierdzone klinicznie. Dodatkowo awokado zawiera witaminę B6 oraz kwas foliowy.
  • Ciąża: jak już wspomniałam awokado zawiera kwas foliowy który jest zalecany kobietą w ciąży, gdyż pomaga rozwijać mózg płodu oraz inne narządy. 
  • Oczy: Awokado zawiera karotenoid- luteinę, czyli antyoksydant (przeciwutleniacz), który chroni oczy przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym, prowadzącym do słabego wzroku, zaćmy i zwyrodnieniami plamki żółtej.
  • Cukier we krwi: kwasy tłuszczowe zawarte w awokado mogą zapobiegać lub odwrócić odporność insulinową, jedną z przyczyn cukrzycy typu II, a wysoka zawartość błonnika  pomaga zapobiegać skokom poziomu cukru we krwi.
  • Działa przeciwstarzeniowo: awokado zwane jest "mistrzem antyoksydantów", wspiera wątrobę i system nerwowy, uzupełnia i odzyskuje inne przeciwutleniacze w ciele, wspomaga system immunologiczny, jest jednym z  nielicznych produktów, które zawierają duże ilości glutationu (tzw. naturalny wskaźnik zdrowia, chroni organizm przed toksynami, wolnymi rodnikami tlenowymi, oraz czynnikami chorobotwórczymi. Wspomaga także procesy regeneracji wielu tkanek, narządów i układów utrzymując organizm w stanie"równowagi").
  • Działa przeciwzapalnie: Awokado zawiera polifenole i flawonoidy, które posiadają właściwości przeciwzapalne.
  • Wspomaga trawienie: składniki odżywcze zawarte w awokado zmniejszają stany zapalne żołądka, to poprawia zdolność ciała do wchłaniania karotenoidów i substancji odżywczych.
  • Chroni przez nowotworami: szczególnie przed nowotworem prostaty i rakiem piersi. 
Tak więc jedyne co mogę dodać -polecam, jedzcie awokado jak najczęściej!!!
Już jutro na moim blogu - smaczne i bardzo ciekawe pomysły z użyciem tego owocu;)






Komentarze