Dieta na zwiększenie odporności

Aby zwiększyć odporność organizmu musisz przede wszystkim teraz czyli w  okresie jesienno-zimowym zwiększyć spożycie niektórych składników.
Już po miesiącu wzrośnie liczba przeciwciał, poprawi się stan skóry, uszczelnią się naczynia krwionośne oraz błony śluzowe.

Zwiększ spożycie produktów zawierających:


  • SELEN- jest jednym z najważniejszych antyutleniaczy, chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami i pomaga pozbyć się toksyn..Poza tym zapobiega zmęczeniu, wzmacnia odporność na choroby wirusowe i bakteryjne oraz poprawia metabolizm hormonów tarczycy
  • CYNK oraz MIEDŹ - chronią przed przeziębieniem i grypą, grzybicą i zapaleniem spojówek.Cynk jest składnikiem ponad 200 enzymów, co oznacza, że wpływa na większość zachodzących w organizmie procesów,.
Jakie produkty zawierają cynk i miedz? :  Rośliny strączkowe, pestki, owoce morza i wątróbka.
Kolejny bardzo ważny składnik to:


  • ŻELAZO- zapobiega anemii, bierze udział w tworzeniu składników krwi tj. erytrocytów i leukocytów.Gdy brakuje go w  organizmie, komórki są niedotlenione i nieodżywione. To prowadzi do spadku odporności, ogólnego osłabienia i rozdrażnienia.

Gdzie go znajdziemy? W mięsie, wątróbce oraz żółtkach  a także w warzywach takich jak:szpinak, natka pietruszki, buraki, kapusta. Jego wchłanianie poprawia wit. C. Duża zawartość żelaza  znajduje się w amarantusie !


  • WITAMINA A- utrzymuje w dobrym stanie błony śluzowe dróg oddechowych. Pomaga też wytworzyć większą ilość komórek układu odpornościowego i usuwa niebezpieczne wolne rodniki.

Gdzie jej szukać? W mięsie, maśle, ale przede wszystkim w czerwonych warzywach (dynia, marchew, papryka). W nich występuje pod postacią beta-karotenu ulegającemu przemianie w witaminę A.

  • WITAMINA C- wzmacnia błony śluzowe i uszczelnia naczynia krwionośne, co utrudnia rozprzestrzenianie się drobnoustrojów. Poprawia przyswajanie żelaza i pomaga oczyścić organizm z toksyn.

W czym się znajduje? Dobrym źródłem są cytrusy. Dużo wit C jest w  natce pietruszki i kiszonej kapuście. 

  • PROBIOTYKI- Tą nazwą określa się dobroczynne drożdże i bakterie wytwarzające kwas mlekowy. Odpowiadają one za prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, a ten z kolei ma wpływ na nasz układ odpornościowy. Mówi się nawet, że probiotyki to klucz do długowieczności.

Gdzie się znajdują?: W jogurtach i kefirach, które zawierają żywe kultury bakterii, w kiszonej kapuście i ogórkach.

Komentarze