Aby zwiększyć odporność organizmu musisz przede wszystkim teraz czyli w okresie jesienno-zimowym zwiększyć spożycie niektórych składników.
Już po miesiącu wzrośnie liczba przeciwciał, poprawi się stan skóry, uszczelnią się naczynia krwionośne oraz błony śluzowe.
Zwiększ spożycie produktów zawierających:
- SELEN- jest jednym z najważniejszych antyutleniaczy, chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami i pomaga pozbyć się toksyn..Poza tym zapobiega zmęczeniu, wzmacnia odporność na choroby wirusowe i bakteryjne oraz poprawia metabolizm hormonów tarczycy
- CYNK oraz MIEDŹ - chronią przed przeziębieniem i grypą, grzybicą i zapaleniem spojówek.Cynk jest składnikiem ponad 200 enzymów, co oznacza, że wpływa na większość zachodzących w organizmie procesów,.
Kolejny bardzo ważny składnik to:
- ŻELAZO- zapobiega anemii, bierze udział w tworzeniu składników krwi tj. erytrocytów i leukocytów.Gdy brakuje go w organizmie, komórki są niedotlenione i nieodżywione. To prowadzi do spadku odporności, ogólnego osłabienia i rozdrażnienia.
Gdzie go znajdziemy? W mięsie, wątróbce oraz żółtkach a także w warzywach takich jak:szpinak, natka pietruszki, buraki, kapusta. Jego wchłanianie poprawia wit. C. Duża zawartość żelaza znajduje się w amarantusie !
- WITAMINA A- utrzymuje w dobrym stanie błony śluzowe dróg oddechowych. Pomaga też wytworzyć większą ilość komórek układu odpornościowego i usuwa niebezpieczne wolne rodniki.
Gdzie jej szukać? W mięsie, maśle, ale przede wszystkim w czerwonych warzywach (dynia, marchew, papryka). W nich występuje pod postacią beta-karotenu ulegającemu przemianie w witaminę A.
- WITAMINA C- wzmacnia błony śluzowe i uszczelnia naczynia krwionośne, co utrudnia rozprzestrzenianie się drobnoustrojów. Poprawia przyswajanie żelaza i pomaga oczyścić organizm z toksyn.
W czym się znajduje? Dobrym źródłem są cytrusy. Dużo wit C jest w natce pietruszki i kiszonej kapuście.
- PROBIOTYKI- Tą nazwą określa się dobroczynne drożdże i bakterie wytwarzające kwas mlekowy. Odpowiadają one za prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, a ten z kolei ma wpływ na nasz układ odpornościowy. Mówi się nawet, że probiotyki to klucz do długowieczności.
Gdzie się znajdują?: W jogurtach i kefirach, które zawierają żywe kultury bakterii, w kiszonej kapuście i ogórkach.
Komentarze
Prześlij komentarz