Jabłka - wpływ na organizm

JABŁKA:


Chronią przed zaparciami, obniżają ciśnienie krwi, zawierają dużo witamin, błonnika  i składników mineralnych, wspomagają odchudzanie, wzmacniają zęby, zawierają substancje antyrakowe, są jednym z najskuteczniejszych sposobów na poprawę pracy jelit.
Wartości odżywcze jabłka zależą od  jego rodzaju, jednakże najwięcej witamin i składników mineralnych, bez względu na jego rodzaj,  znajduje się skórce i gniazdku nasiennym.
Nie obierajmy jabłek ze skórki!!!
Zawierają mało kalorii! Dzięki dużej zawartości błonnika pęczniejącego w  żołądku - powodują uczucie sytości! Są bardzo dobrym źródłem witaminy C wpływającej na wzmocnienie odporności, tak wiec idealne na jesienne dni ;) Poza tym wit. ta hamuje tworzenie się wolnych rodników i zapobiega rozwojowi miażdżycy! Bierze udział w syntezie kolagenu co ma wpływ na nasz "młody wygląd", uelastycznia naczynia krwionośne. 
Jabłka oprócz wspomnianych wyżej właściwości działają na organizm jak "detoks" odtruwając go, oczyszczając z metali ciężkich. Dzięki zdolności do wiązania cholesterolu i trójglicerydów, obniżają ich poziom we krwi!
Wpływają również na poprawę ukrwienia dziąseł poprzez gryzienie twardego jabłka, oraz chronią przez parodontozą.

A już jutro...ciekawe przepisy z wykorzystaniem tego wartościowego owocu;) 


Komentarze