- 1 szklankę kaszy jaglanej
- 1 duże jabłko, obrane ze skórki, pokrojone w plasterki i podsmażone w garnuszku z odrobiną wody
- ok. 3 łyżki rodzynek (sparzyć wrzątkiem i odcedzić)
- jak ktoś lubi- szczypta cynamonu
- 1 łyżka miodu
- 1,5 szklanki wody
Wykonanie:
Kaszę dokładnie opłukać w wodzie.
Wodę 1,5 szkl. zagotować, po czym wrzucić kaszę i gotować ok. 20 minut.
Ugotowaną kaszę przekładamy do miski, dodajemy rodzynki, jabłka, cynamon i miód-całość mieszamy. Podawać na ciepło!
SMACZNEGO!
Przepis idealny na zdrowe i pożywne śniadania!
Taki posiłek doda nam energii, rozgrzeje organizm, uzupełni o potrzebne witaminy i minerały.
To niewątpliwie ciekawa alternatywa dla owsianki ;)
Acha dla tych co lubią orzechy oraz suszone owoce proponuję dodać po parę sztuk- będzie jeszcze smaczniejsze i zdrowsze;)
moje ulubione śniadanie:-) włosy, skóra i paznokcie po takiej dawce minerałów i witamin są coraz piękniejsze.
OdpowiedzUsuńPs. po wsypaniu kaszy do garnka z wodą (wody dwa i pół razy więcej niż kaszy), radzę zmniejszyć ognień, nastawić czas gotowania (u mnie ok. 15 min.) i zająć się sobą, a kasza się ugotuję i nie przypali. Raz pomieszaną trzeba pilnować, żeby się nie przypaliła:-)
Ja jem kaszę jaglaną z jogurtem activia owocowym lub naturalnym. Do tego dodaję w zależności od tego na co mam ochotę: kiwi, gruszkę, suszą żurawinę, suszoną śliwkę, suszone morele, rodzynki, orzechy, migdały, konfiturę z aronii, itp.
OdpowiedzUsuńMoje ulubione śniadanie to kasza z activią truskawkową i kiwi:D