Krem z dyni

ZUPA DYNIOWA, czyli coś  dla jednych na Halloween, a jak dla mnie na jesienne obiadki ;) zdrowa, smaczna, łatwa w przygotowaniu a do tego sycąca ;)

Podam 2 przepisy, gdyż jedni wolą wersję tradycyjną, łagodną a inni wolą nieco zaszaleć i podać ją w wersji bardzo pikantnej ;)
Widok dyni...z czym wam się kojarzy?  
Mi z początkami   jesieni...z kolorowymi liśćmi na chodnikach, z popołudniowymi spacerami  i długimi wieczorami przy fajnej książce czy ulubionym serialu .. . a może warto do tego dodać kubek ulubionej zupki-kremu z dużą dawką witamin ...;) 
Fajny pomysł, by zaprosić przyjaciół i do wspólnych rozmów zaproponować "małego grzańca dyniowego:)"
A wiec do dzieła;)


1.KREM Z DYNI W WERSJI KLASYCZNEJ:


Potrzebujesz:
  • 1.5 kg. dyni
  • ok. 200ml mleka
  • bulion warzywny 400ml
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • do dekoracji:natka pietruszki
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Dynię obrać i pokroić w grubą kostkę. Zalać bulionem i mlekiem, posolić. Gotować tak długo, aż zmięknie(ok. 15-20 minut), następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i gotować jeszcze przez około 5 minut.Rozdrobnić blenderem, doprawić pieprzem i gałką muszkatołową.
Podawać z uprażonymi na patelni pestkami z dyni, świeżą pietruszką i łyżką jogurtu greckiego.
SMACZNEGO!

Uwaga krem z dyni świetnie smakuje gotując dynię z batatami (słodkimi ziemniakami)


2. KREM Z DYNI NA OSTRO:

Potrzebujesz:
  • 1 kg dyni
  • wywar z bulionu  bądź  rosół ok. 1,5 litra ( dla tych co mają mało czasu 1,5 kostki bulionu rozpuścić w wodzie)
  • 1 cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 por- część tylko biała
  • 1 mała plaska łyżeczka imbiru w proszku
  • przyprawy: sól pieprz, ostra papryka chili
Wykonanie:

Dynię obrać ze skórki, odciąć pestki i włókna, następnie pokroić twarda część miąższu na spore kawałki. Por kroimy ma plastry, cebulę na drobną kosteczkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy i podsmażyć ("udusić") na niej por i cebulę z dodatkiem imbiru oraz przeciśniętym przez praskę  czosnkiem. Następnie dodać pokrojoną dynię i ewentualnie podlewać lekko wodą (żeby się nie przepaliło)-smażyć kilka minut.
W dużym garnku gotujemy bulion, dodajemy warzywa z patelni, przykryć pokrywką i gotować przez około pół godziny na "małym ogniu". Na koniec zostaje tylko zmiksować zupkę na krem i doprawić solą i pieprzem.
Proponuję podawać z grzankami;)
SMACZNEGO!

Na koniec...nie byłabym sobą jakbym nie napisała dlaczego akurat dynia:)?
Może zacznę od tego, że jest niskokaloryczna bo 10 dag tego warzywa to tylko 28 kcal., jest bardzo bogata w pierwiastek zwany B- karoten, poza tym zawiera dużo potasu, wapnia, fosforu, witamin z grupy B.
Jest bardzo pomocna w odchudzaniu, a także w leczeniu nadciśnienia! 
Odkwasza organizm oraz co ważne wzmacnia układ odpornościowy.
Dynia jest warzywem, który nie traci swoich właściwości pod wpływem gotowania!
Pamiętajcie im bardziej pomarańczowy kolor miąższu dyni tym więcej B-karotenu, witaminy PP i B1.
Niestety dynia ma wysoki IG w związku z tym nie jest zalecana diabetykom.

Prawdziwym skarbem są pestki dyni, zawierają wiele witamin i minerałów. Zaledwie w 100 gramach pestek jest :550 mg magnezu, oraz duża ilość fosforu, manganu i cynku. A także witaminę B3- niacynę, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, oraz fitosterole- zapobiagające miażdżycy serca.
Na koniec dodam, że dynia zwiększa płodność i sprawność seksualną;)
Pestki dyni pozwalaja pozbyć się m.in: owsików, tasiemca, glisty ludzkiej.
Dynia to także produkt podawany niemowlakom już od 5 miesiąca życia!
Ma właściwości przeciwwymiotne dlatego poleca się ją kobietom w ciąży.

Miąższ dyni działa przeciwwymiotnie - jest dobry dla kobiet w ciąży. Pestki dyni pomagają też zwalczyć chorobę lokomocyjną.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/dynia-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze-dyni_40037.html

 



Komentarze

Prześlij komentarz