Wielu uważa, że dołączanie miodu do co dziennej diety spowoduje wzrost wagi, gdyż jest bardzo kaloryczny! Nic bardziej mylnego, a co najważniejsze może pomoc w wielu dolegliwościach!
1 łyżeczka miodu= około 40 kcal.! Od tego na pewno nie przybędzie nam dodatkowych kg.
Jest za to skoncentrowanym źródłem cukrów prostych, które odżywią nasz organizm i dodadzą energii.
Co zawiera miód?
- witaminy : A, B,C, K oraz 30 składników mineralnych m. in.żelazo, mangan, magnez...
- olejki eteryczne, barwniki, bio- flawonoidy, enzymy i substancje o właściwościach bakteriobójczych
Jakie mamy rodzaje miodów i czym się charakteryzują?
1. Miód akacjowy:
- najsłodszy ze wszystkich, idealny do słodzenia napojów i deserów
- wzmacnia organizm
- regeneruje organizm po wysiłku fizycznym bądź umysłowym
- reguluje trawienie, zapobiega zaparciom i wzdęciom
- pomaga w leczeniu : zaburzeń trawienia, stanu zapalnego żołądka i dwunastnicy, schorzeń nerek i układu moczowego!
2. Miód gryczany:
- dodaje energii
- ma właściwości odmładzające(jest silnym antyoksydantem)
- zawiera rutynę (substancja ułatwiająca przyswajanie wit. C, uszczelniająca naczynia krwionośne oraz zmniejsza ich kruchość)
- pomaga w leczeniu: chorób układu krążenia, rozszerza naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi
- odżywia mięsień sercowy
3.Miód rzepakowy:
- zawiera acetylocholinę, potas i magnez które regulują ciśnienie krwi i zapobiegają miażdżycy
- wzmacnia serce, rozszerza naczynia wieńcowe
- usuwa wodę z tkanek, zmniejszając obrzęki
- pomaga w leczeniu:schorzeń wątroby i dróg żółciowych, także wrzodów, przeziębień i chorób gardła.
4. Miód lipowy:
- bakteriobójczy
- zawiera dużo olejków eterycznych
- pomaga w leczeniu:nadciśnienia, chorób serca, schorzeń układu krążenia, zapobiega bezsenności, łagodzi objawy przewlekłego stresu, działa moczopędnie, stosowany także w chorobach reumatycznych, idealny na infekcje dróg oddechowych i grypy, ma właściwości napotne, wykrztuśne i przeciwgorączkowe.
5. Miód wielokwiatowy:
- idealny, naturalny kosmetyk, składnik maseczek, balsamów...łatwo przenika przez skórę, poprawiając jej nawilżenie i ukrwienie.
- działa przeciwzapalnie i regenerująco
- pomaga w leczeniu: alergii, kataru, chorób serca i układu krążenia, łagodzi objawy przeziębienia oraz schorzeń wątroby.
6. Miód spadziowy:
- zawiera mnóstwo składników mineralnych i 4 razy więcej żelaza niż inne rodzaje miodu!
- wzmacnia odporność i kondycję fizyczną
- pomaga w leczeniu: niedokrwistości(anemii), przemęczenia, chorób układu oddechowego, w zaburzeniach przemiany materii, w chorobach układu pokarmowego oraz układu krążenia.
- pomaga w leczeniu: obrzęków, rozszerza naczynia krwionośne, zwiększa filtrację nerek, zapobiega tworzeniu się piasku i kamieni nerkowych, pomaga przy zapaleniu jamy ustnej, gardła a także zalecany w leczeniu prostaty
KUBUŚ WIE CO DOBRE;)
Polecam! Korzystajcie z darów natury;) Korzyści płynące z miodu znane są nie od dziś, warto odświeżyć i utrwalić lekturę i sięgać po ten smaczny, słodki i pełnowartościowy produkt!
powiem jedno - mniam! :) A że ojciec chłopaka ma dużo uli...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Uwielbiam miód i cenie go za wspaniałe właściwości
OdpowiedzUsuń