Miód - jakie ma włąściwości?

Wielu uważa, że dołączanie miodu do co dziennej diety spowoduje wzrost wagi, gdyż jest bardzo kaloryczny! Nic bardziej mylnego, a co najważniejsze może pomoc w wielu dolegliwościach!
1 łyżeczka miodu= około 40 kcal.! Od tego na pewno nie przybędzie nam dodatkowych kg.
Jest za to skoncentrowanym źródłem cukrów prostych, które odżywią nasz organizm i dodadzą energii.

Co zawiera miód?
  • witaminy : A, B,C, K oraz 30 składników mineralnych m. in.żelazo, mangan, magnez...
  • olejki eteryczne, barwniki, bio- flawonoidy, enzymy i substancje o właściwościach bakteriobójczych


 Jakie mamy rodzaje miodów i czym się charakteryzują?






1. Miód akacjowy:

  • najsłodszy ze wszystkich, idealny do słodzenia napojów i deserów  
  • wzmacnia organizm 
  • regeneruje organizm po wysiłku fizycznym bądź umysłowym 
  • reguluje trawienie, zapobiega zaparciom i wzdęciom 
  • pomaga w leczeniu : zaburzeń trawienia, stanu zapalnego żołądka i dwunastnicy, schorzeń nerek i układu moczowego!

2. Miód gryczany:

  • dodaje energii 
  • ma właściwości odmładzające(jest silnym antyoksydantem) 
  • zawiera rutynę (substancja ułatwiająca przyswajanie wit. C, uszczelniająca naczynia krwionośne oraz zmniejsza ich kruchość) 
  • pomaga w leczeniu: chorób układu krążenia, rozszerza naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi 
  • odżywia mięsień sercowy

3.Miód rzepakowy:

  • zawiera acetylocholinę, potas i magnez które regulują ciśnienie krwi i zapobiegają miażdżycy 
  • wzmacnia serce, rozszerza naczynia wieńcowe
  • usuwa wodę z tkanek, zmniejszając obrzęki 
  • pomaga w leczeniu:schorzeń wątroby i dróg żółciowych, także wrzodów, przeziębień i chorób gardła.  
4. Miód lipowy:

  • bakteriobójczy
  • zawiera dużo olejków eterycznych
  • pomaga w leczeniu:nadciśnienia, chorób serca, schorzeń układu  krążenia, zapobiega bezsenności, łagodzi objawy przewlekłego stresu, działa moczopędnie, stosowany także w chorobach reumatycznych, idealny na infekcje dróg oddechowych i grypy, ma właściwości napotne, wykrztuśne i przeciwgorączkowe.

 5. Miód wielokwiatowy:

  • idealny, naturalny kosmetyk, składnik maseczek, balsamów...łatwo przenika przez skórę, poprawiając jej nawilżenie i ukrwienie.
  • działa przeciwzapalnie i regenerująco
  • pomaga w leczeniu: alergii, kataru, chorób serca i układu krążenia, łagodzi objawy przeziębienia oraz schorzeń wątroby.
6. Miód spadziowy:

  • zawiera mnóstwo składników mineralnych i 4 razy więcej żelaza niż inne rodzaje miodu!
  • wzmacnia odporność i kondycję fizyczną
  • pomaga w leczeniu: niedokrwistości(anemii), przemęczenia, chorób układu oddechowego, w zaburzeniach przemiany materii, w chorobach układu pokarmowego oraz układu  krążenia.
7. Miód wrzosowy:

  • pomaga w leczeniu: obrzęków, rozszerza naczynia krwionośne, zwiększa filtrację nerek, zapobiega tworzeniu się piasku i kamieni nerkowych, pomaga przy zapaleniu jamy ustnej, gardła a także zalecany w leczeniu  prostaty


 KUBUŚ WIE CO DOBRE;)
Polecam! Korzystajcie z darów natury;) Korzyści płynące z miodu znane są nie od dziś, warto odświeżyć i utrwalić lekturę i sięgać po ten smaczny, słodki i pełnowartościowy produkt!

Komentarze

  1. powiem jedno - mniam! :) A że ojciec chłopaka ma dużo uli...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam miód i cenie go za wspaniałe właściwości

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz