Powody dla których warto jeść orzechy!

Powód... pierwszy i zasadniczy, co do którego nie ma żadnych wątpliwości otóż...orzechy są bardzo zdrowe! Są świetną przekąską, chronią przed zawałem serca oraz przed udarem mózgu. Zawierają przeciwutleniacz, który pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.
Poza tym działają: przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko wystąpienia raka jelita grubego czy chorób cukrzycy.


Oczywiście w zależności od rodzaju orzechów, różne jest ich działanie, wartości kaloryczne czy ilość tłuszczy (nienasycone kwasy tłuszczowe), nie pozostawia  jednak "cienia" wątpliwości, że tłuszcze zawarte w orzechach są jednymi z najzdrowszych tłuszczy. Orzechy  to także cenne źródło białka roślinnego oraz błonnika pokarmowego. Poza tym zawierają witaminy: E, A, B, PP, oraz minerały tj: magnez, kwas foliowy, fosfor, wapń, żelazo, cynk.
Nie ma jednak potrzeby, by przesadzać z ich ilością...są bardzo kaloryczne i zdecydowanie kilka sztuk dziennie to porcja wystarczająca dla "zdrowego" organizmu, dieta każdego człowieka powinna być odpowiednio zbilansowana, w związku z  tym zbyt duża ilość orzechów nie jest pożądana ze względu na możliwość "wzrostu wagi";) 
Niemniej jednak zostało udowodnione, że dostarczanie każdego dna "porcji"orzechów sprzyja redukcji masy ciała, a osoby regularnie je spożywające, nie mają problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała!

Rodzaje orzechów i ich właściwości:
  • ORZECH WŁOSKI: (650 Kcal/100 gramach) to bogate źródło kwasu linolowego, poza właściwościami wspomnianymi we wstępie: ma  "lekkie" właściwości przeczyszczające, korzystnie wpływa na mięśnie oraz dodaje siły i energii.
  • ORZECH LASKOWY: (640Kcal/100 gramach) to jedna z najbardziej odżywczych orzechów. Są zalecane chorym na anemię, ludziom intensywnie pracującym oraz dzieciom, poza tym są lekkostrawne.
  • PISTACJE:  (589Kcal/100 gramach) zawierają sporo zdrowych tłuszczów bo aż 80% ale to także bogate źródło żelaza, magnezu, potasu oraz błonnika.
  • MIGDAŁY: (572Kcal/100 gramach) zawierają dużo potasu, przez co wspomagają pamięć i koncentrację, witaminy:B2,E,PP. Chronią organizm przez przedwczesnym starzeniem się, wzmacniają włosy, skórę i paznokcie. Wyciąg z migdałach jest pomocny przy schorzeniach dróg moczowych, oddechowych a także przy zaparciach.
  • ARACHIDOWE (ZIEMNE, FISTASZKI) : (564Kcal/100 gramach) zawierają kwas linolenowy oraz arachidowy- obniżają poziom złego cholesterolu. Ze względu na właściwości alergizujące nie są zalecane kobietą w ciąży.
  • MAKADAMIA: (599 Kcal/100 gramach)  zawierają 70% zdrowych tłuszczów, białka i innych składników odżywczych.
  • COLA: to rodzaj orzeszków zawierających kofeinę -ok. 4%, używa się ich do wytwarzania napoju orzeźwiającego. Poza tym działają pobudzająco, łagodzą  zmęczenie. Pomocne w zaburzeniach seksualnych, są uważane za afrodyzjak.
  • NERKOWCA: (558Kcal/100 gramach) Pochodzące z Brazylii , swoim kształtem przypominają "nerki"stąd też ich nazwa .Zawierają kwas foliowy, zalecany przede wszystkim kobietą w ciąży, poza tym to cenne źródło białka.
  • PEKANY: (695Kcal/100 gramach) To rodzaj orzechów, które zawierają najwięcej antyoksydantów. Poza tym zawierają witaminę B1, zmielone nadają potrawą smak korzenny.
  • GINKGO: w Polsce występują tylko w puszkach. Dodaje się je do zup oraz potraw rybnych.
  • PINII: (674Kcal/100 gramach) są bogate w magnez i cynk, dodawane do peso  oraz surówek.
  • BRAZYLIJSKIE: (605Kcal/100gramach) zawierają dużo cynku, selenu i magnezu.

Polecam, jedzcie orzechy każdego dnia,  jest tak dużo rodzajów, że każdy może znaleźć swoje ulubione, choć lepiej jest mieszać, dodawać po kilka sztuk do deserów, mięs, sałatek! Osobiście uwielbiam orzechy


Komentarze

  1. Po przeczytaniu..Zjadłabym coś... Jakiś orzeszek... nerkowca. Tak nerkowca! A może pistacje??hmmm...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja niestety zjadłam dzisiaj orzeszki, więcej niż powinnam;)oby wyszło na zdrowie;)

      Usuń

Prześlij komentarz