Sałatki z awokado

1.Sałatka z awokado i jajkiem

Potrzebujesz:
  • 2 jajka 
  • 1 dojrzałe awokado
  • ogórek zielony
  • pół sałaty
  • oliwki( najlepiej czarne)
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz, sól
 Na sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • pół łyżeczki miodu
Wykonanie:

Sos: wszystkie składniki wymieszać.
Sałatka:Jajka ugotować, ostudzić i pokroić na ćwiartki. Miąższ z awokado pokroić na kawałeczki, wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Ogórek pokroić na plasterki. Awokado, ogórka wymieszać z połową sosu. Na półmisku położyć sałatę, na nią ogórki i awokado, następnie jajka, i polać pozostałą częścią sosu.Na koniec posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami.

2. Sałatka z awokado i pomidorów

Potrzebujesz:
  • awokado
  • 2 pomidory
  • 2 jajka
  • główka sałaty lodowej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • sosu winegret
  • kilka gałązek koperku
Wykonanie:
Jajka gotujemy, studzimy. Sałatę pomidory, awokado i paprykę myjemy i osuszamy. Sałatę rwiemy na małe kawałki. Z papryki usuwamy nasiona i miąższ resztę  kroimy w paski. Awokado obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Awokado, pomidory i jajka kroimy w dużą kostkę. Warzywa mieszamy z awokado i jajkami.Polewamy sosem winegret i posypujemy koperkiem.

3.Sałatka z awokado i łososia.

Potrzebujesz:
  • awokado
  • 10 dag wędzonego łososia
  • 2 jajka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy, najlepiej  chrzanowej
  • 1/4 łyżeczki ziół do sałatek
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • łyżka oliwy 
  • sól
  • pieprz
Wykonanie: 

Sos: oliwę mieszamy z połową soku z cytryny, musztardą i ziołami. Chłodzimy 15 minut.
Jajka gotujemy,studzimy i  kroimy na 8 części. Awokado obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Miąższ kroimy w kostkę i skrapiamy resztą soku z cytryny. Łososia kroimy w paski.
Awokado, jajka i łososia układamy na talerzu, oprószamy solą i pieprzem. Polewamy sosem i posypujemy koperkiem.

4. Sałatka z awokado z rukolą


Potrzebujesz:

  • Pół awokado
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 pomidor
  • oliwki kilka sztuk
  • sok z 1/3 cytryny
  • sól, pieprz
  • sos : 2 łyżki oliwy+1 mała łyżeczka octu balsamicznego+1 mała łyżeczka wody+ przyprawy
Wykonanie:

Rukolę umyć i ułożyć na talerzu. Awokado pokroić w kostkę i zmieszać z sokiem z cytryny-przyprawić solą i pieprzem.Pomidorka pokroić w kostkę. Na Rukole położyć awokado, na to  pomidorka i pokrojone na 8 części jajka. Polać sosem i posypać przekrojonymi na połówki oliwkami.
Taką własnie dzisiaj zrobiłam-mniam mniam- rewelacyjna;)

Komentarze

  1. Wygląda na prawdę nieźle, chyba się skuszę! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bajecznie:) jutro wypróbuję

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz