1.Sałatka z awokado i jajkiem
Potrzebujesz:
- 2 jajka
- 1 dojrzałe awokado
- ogórek zielony
- pół sałaty
- oliwki( najlepiej czarne)
- sok z połowy cytryny
- pieprz, sól
Na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- pół łyżeczki miodu
Wykonanie:
Sos: wszystkie składniki wymieszać.
Sałatka:Jajka ugotować, ostudzić i pokroić na ćwiartki. Miąższ z awokado pokroić na kawałeczki, wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Ogórek pokroić na plasterki. Awokado, ogórka wymieszać z połową sosu. Na półmisku położyć sałatę, na nią ogórki i awokado, następnie jajka, i polać pozostałą częścią sosu.Na koniec posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami.
2. Sałatka z awokado i pomidorów
Potrzebujesz:
- awokado
- 2 pomidory
- 2 jajka
- główka sałaty lodowej
- 1/2 czerwonej papryki
- sosu winegret
- kilka gałązek koperku
Wykonanie:
Jajka gotujemy, studzimy. Sałatę
pomidory, awokado i paprykę myjemy i osuszamy. Sałatę rwiemy na małe
kawałki. Z papryki
usuwamy nasiona i miąższ resztę kroimy w paski. Awokado obieramy,
przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Awokado, pomidory i jajka kroimy w
dużą kostkę. Warzywa mieszamy z awokado i jajkami.Polewamy sosem winegret i posypujemy koperkiem.
3.Sałatka z awokado i łososia.
Potrzebujesz:
- awokado
- 10 dag wędzonego łososia
- 2 jajka
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki musztardy, najlepiej chrzanowej
- 1/4 łyżeczki ziół do sałatek
- łyżeczka posiekanego koperku
- łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Sos: oliwę mieszamy z połową soku z cytryny, musztardą i ziołami. Chłodzimy 15 minut.
Jajka gotujemy,studzimy i kroimy na 8 części. Awokado obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Miąższ
kroimy w kostkę i skrapiamy resztą soku z cytryny. Łososia kroimy w
paski.Awokado, jajka i łososia układamy na talerzu, oprószamy solą i pieprzem. Polewamy sosem i posypujemy koperkiem.
4. Sałatka z awokado z rukolą
Potrzebujesz:
- Pół awokado
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 pomidor
- oliwki kilka sztuk
- sok z 1/3 cytryny
- sól, pieprz
- sos : 2 łyżki oliwy+1 mała łyżeczka octu balsamicznego+1 mała łyżeczka wody+ przyprawy
Wykonanie:
Rukolę umyć i ułożyć na talerzu. Awokado pokroić w kostkę i zmieszać z sokiem z cytryny-przyprawić solą i pieprzem.Pomidorka pokroić w kostkę. Na Rukole położyć awokado, na to pomidorka i pokrojone na 8 części jajka. Polać sosem i posypać przekrojonymi na połówki oliwkami.
Taką własnie dzisiaj zrobiłam-mniam mniam- rewelacyjna;)
Wygląda na prawdę nieźle, chyba się skuszę! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie:) jutro wypróbuję
OdpowiedzUsuń