Witaminy-jaka w jakim produkcie?

WITAMINY to związki chemiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Odpowiadają one za wiele procesów zachodzących w naszym organizmie, dlatego bardzo ważne jest aby znać działanie przynajmniej kilku podstawowych. Szybka reakcja -uzupełnienie niedoboru może pomóc w walce z wieloma chorobami lub co ważniejsze uchronić, zapobiec chorobie i utrzymać organizm i ciało w dobrej kondycji!


Witamina A

W jakich produktach ją znajdziemy?

-marchew, bataty, pietruszka, kapusta włoska, botwinka, dynia, jarmuż,morele sałata, brzoskwinie, zwierzęca wątroba

Jakie są oznaki niedoboru witaminy A?

m. in. : szorstka skóra, pomarszczona skóra,alergie, kurza ślepota, zapalenie oczu, łupież, suchość błon śluzowych

Witaminy z grupy B

W jakich produktach ją znajdziemy?

B1-TIAMINA  w : -płatkach owsianych, drożdżach, wątróbka, groch, fasola, pieczywo pełnoziarniste oraz zielone wrzawa liściaste.

Jakie są oznaki niedoboru witaminy B1?

Problem z koncentracją, kołatanie serca oraz kłucie w nogach.

Na co wpływa?

Witamina B1 wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, idealna na problemy z koncentracją oraz co ważne odgrywa istotą rolę w uwalnianiu energii z glukozy a więc  bierze udział w metabolizmie węglowodanów.

B2-RYBOFLAWINA w : wątrobie wieprzowej, rybach, nabiale, wołowinie, słoneczniku, migdałach, fasoli.

Na co wpływa?

Podobnie jak witamina B1 na układ nerwowy, natomiast w połączeniu z witaminą A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych oraz przywraca równowagę - ładny wygląd skóry.

Jakie są oznaki niedoboru witaminy B2?

Brak witaminy B2 powoduje pogorszenie ostrości wzroku, uszkodzenie gałek ocznych i rogówki oka oraz opóźnienie wzrostu a także powoduje poważne problemy endokrynologiczne.


B6-PIRYDOKSYNA  w : drożdżach, ciemnej mące, ziemniakach, wątróbce i bananach.

Na co wpływa?

Przede wszystkim przeciwdziała niedokrwistości, pomaga w przyswajaniu magnezu, przeciwdziała zmianom chorobowym skóry, wzdęciom, a także łagodzi objawy " zespołu przedmiesiączkowego". Witamina B6 ma bardzo duży wpływ na układ nerwowy oraz zwiększenie odporności organizmu.

Jakie są oznaki niedoboru witaminy B6?

Przede wszystkim ze strony układu nerwowego takie jak: drgawki, migrena, depresja, problemy z zapamiętywaniem i koncentracją oraz problem ze snem.Poza tym można odczuwać silne zmęczenie i brak chęci do życia, czasem nudności czy wymioty.


 B7 BIOTYNA tj witamina H w: mleku, wątróbce, żółtku jaj, otrębach, serze, nerkach, drożdżach, rybach, ciemnym ryżu, mące i  kukurydzy.
a także w owocach takich jak: arbuz, banan, melon,brzoskwinie, winogrona i grepefruity
oraz  w warzywach takich jak: kalafior, groch, buraki, szpinak, pomidor oraz marchew.

 Na co wpływa?

Przede wszystkim na kondycje naszych włosów, skóry i paznokci.Reguluje poziom glukozy we krwi oraz uczestniczy w procesie tworzenia hemoglobiny .

Jakie są oznaki niedoboru witaminy B7?

Łuszczenie się skóry, przebarwienia, podwyższenie poziomu złego cholesterolu oraz barwników żółciowych we krwi,bule mięśni, osłabienie organizmu oraz apatia.
  
B9 czyli KWAS FOLIOWY w: szpinak, brokuł, warzywa liściaste, kapusta i kalafior

Na co wpływa?

Przede wszystkim jest to witamina, której zapotrzebowanie wzrasta u kobiet będących w ciąży, gdyż chroni ona płód przed wadami, zapewnia prawidłowy rozwój układu nerwowego, mózgu i rdzenie kręgowego. Poza tym witamina ta działa anty-nowotworowo, szczególnie chroni przed rakiem macicy a także pobudza krew do szybszego krążenia.

Jakie są oznaki niedoboru witaminy B9?

Niedobór może powodować anemie hemolityczną. U kobiet w ciąży może być przyczyną niedorozwoju łożyska, niskiej masy urodzeniowej dziecka a także wad rozwojowych płodu.
Poza tym brak witaminy B9 może powodować biegunkę, nerwowość i ogólne osłabienie organizmu.

B12 KOBALAMINA w :mięsie, rybach, jajach, serach i mleku.

Na co wpływa?

Podobnie jak inne witaminy z grupy B, na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego a także bierze udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek oraz w syntezie tworzenia DNA.

Jakie są oznaki niedoboru witaminy B12?

Bladość skóry, zmęczenie, zawroty w głowie, krwawienie dziąseł, nasilenie skłonności do siniaków oraz krwawień, zaparcia lub biegunka, często niekontrolowany, nagły spadek wagi,  bóle żołądka i trzęsące się ręce.
Uwaga! Przy dużych niedoborach witaminy B12 mogą wystąpić objawy takie jak: problemy z chodzeniem, drętwienie rąk i nóg,  depresja i problemy z koncentracją.

WITAMINA C w : zawarta głównie w owocach i warzywach, takich jak: kapusta, ziemniaki, żółte i zielone warzywa i owoce, jagody, porzeczki, truskawki, maliny i owoce cytrusowe, a także w maśle, mleku krowim, mięsie i niewielkie ilości w produktach zbożowych.

Na co wpływa?

Uczestniczy w procesach metabolicznych organizmu, współdziała w biosyntezie kolagenu- przyspiesza proces gojenia się ran,podnosi odporność organizmu, uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, wspomaga regenerację witaminy E, wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek oraz w przyswajaniu żelaza; jest silnym reduktorem -przeciwdziała procesom utleniania wywołanemu przez wolne rodniki, wykazuje właściwości bakteriobójcze.
Jakie są oznaki niedoboru witaminy C?

Obniżenie odporności, zaburzenia w tworzeniu kalogenu oraz zaburzenia w przemianie kwasów tłuszczowych,osłabienia naczyń włosowatych.





  • Zaburzenia w przemianie kwasów tłuszczowych. 
  • Osłabienie naczyń włosowatych i możliwości powstawania mikrowylewów w różnych narządach. 
  • Zmniejszenie odporności na infekcje 
  • Bóle mięśniowe, zmęczenie, apatia i brak apetytu. 
  • Wstępowanie szkorbutu (gnilca) objawiającego się obrzękami i krwawieniem z dziąseł oraz wypadaniem zębów


  • WITAMINA D w: olejach rybnych, tranie, jajach, grzybach shitake.

    Witamina D przy odpowiednim nasłonecznieniu,  ilość która jest wytwarzana w skórze jest wystarczającą, wówczas nie trzeba jej dodatkowo czerpać z pokarmów czy suplementów.
    W strefie klimatu umiarkowanego przez około połowę roku ilość nasłonecznienia jest zbyt mała, by skóra sama mogła wytworzyć odpowiednią ilość witaminy D.
    Awitaminoza grozi krzywica u dzieci i młodzieży, rozmiękaniem kości, osteoporozą u dorosłych, złamaniami kości, zwyrodnieniem układu kostnego, skrzywieniami i wiele innych chorób i powikłań.
    Pamiętajmy o podawaniu witaminy D3 małym dzieciom!

    WITAMINA E m.in w:olejach: słonecznikowym, sojowym , ,margarynie, migdałach, orzechach: włoskich i ziemnych, w maśle, mace pełnoziarnistej, w jajkach i mleku oraz w warzywach: sałacie, szpinaku, kapuście oraz czosnku.
    Dużo witaminy E znajduje się w olejach tłoczonych na zimno!
    Witamina E zwana -witaminą młodości!Powstaje tylko w roślinach

    Na co wpływa:
    • zapobiega utlenianiu witaminy A
    • wpływa na wygląd i stan skóry
    • przyspiesza gojenie się ran
    • wpływa na prawidłową budowę mięśni
    • zmniejsza ryzyko poronienia
    • wpływa na wchłanianie i metabolizm witaminy A
    • chroni organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników
    • chroni wielonienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenianiem
    • zapobiega miażdżycy, nowotworom, przedwczesnym starzeniem się
    • zapobiega zawałom serca (zmniejsza ryzyko ich wystąpienia)
    • chroni skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem słonecznym
    •  chroni oczy

    Objawy niedoboru:

    Niedobór witaminy E może powodować:
    • Zaburzenia funkcjonowania i osłabienie mięśni szkieletowych (dystrofia)
    • Rogowacenie i wczesne starzenie się skóry oraz gorsze gojenie się ran
    • Zaburzenia neurologiczne, osłabienie zdolności koncentracji, stany rozdrażnienia,
    • Niedokrwistość u niemowląt i dzieci
    • Bezpłodność
    • Pogorszenie wzroku,
    • Zwiększone ryzyko chorób sercowo naczyniowych

    Komentarze