WITAMINY to związki chemiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Odpowiadają one za wiele procesów zachodzących w naszym organizmie, dlatego bardzo ważne jest aby znać działanie przynajmniej kilku podstawowych. Szybka reakcja -uzupełnienie niedoboru może pomóc w walce z wieloma chorobami lub co ważniejsze uchronić, zapobiec chorobie i utrzymać organizm i ciało w dobrej kondycji!
Witamina A
W jakich produktach ją znajdziemy?
-marchew, bataty, pietruszka, kapusta włoska, botwinka, dynia, jarmuż,morele sałata, brzoskwinie, zwierzęca wątroba
Jakie są oznaki niedoboru witaminy A?
m. in. : szorstka skóra, pomarszczona skóra,alergie, kurza ślepota, zapalenie oczu, łupież, suchość błon śluzowych
Witaminy z grupy B
W jakich produktach ją znajdziemy?
B1-TIAMINA w : -płatkach owsianych, drożdżach, wątróbka, groch, fasola, pieczywo pełnoziarniste oraz zielone wrzawa liściaste.
Jakie są oznaki niedoboru witaminy B1?
Problem z koncentracją, kołatanie serca oraz kłucie w nogach.
Na co wpływa?
Witamina B1 wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, idealna na problemy z koncentracją oraz co ważne odgrywa istotą rolę w uwalnianiu energii z glukozy a więc bierze udział w metabolizmie węglowodanów.
B2-RYBOFLAWINA w : wątrobie wieprzowej, rybach, nabiale, wołowinie, słoneczniku, migdałach, fasoli.
Na co wpływa?
Podobnie jak witamina B1 na układ nerwowy, natomiast w połączeniu z witaminą A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych oraz przywraca równowagę - ładny wygląd skóry.
Jakie są oznaki niedoboru witaminy B2?
Brak witaminy B2 powoduje pogorszenie ostrości wzroku, uszkodzenie gałek ocznych i rogówki oka oraz opóźnienie wzrostu a także powoduje poważne problemy endokrynologiczne.
B6-PIRYDOKSYNA w : drożdżach, ciemnej mące, ziemniakach, wątróbce i bananach.
Na co wpływa?
Przede wszystkim przeciwdziała niedokrwistości, pomaga w przyswajaniu magnezu, przeciwdziała zmianom chorobowym skóry, wzdęciom, a także łagodzi objawy " zespołu przedmiesiączkowego". Witamina B6 ma bardzo duży wpływ na układ nerwowy oraz zwiększenie odporności organizmu.
Jakie są oznaki niedoboru witaminy B6?
Przede wszystkim ze strony układu nerwowego takie jak: drgawki, migrena, depresja, problemy z zapamiętywaniem i koncentracją oraz problem ze snem.Poza tym można odczuwać silne zmęczenie i brak chęci do życia, czasem nudności czy wymioty.
B7 BIOTYNA tj witamina H w: mleku, wątróbce, żółtku jaj, otrębach, serze, nerkach, drożdżach, rybach, ciemnym ryżu, mące i kukurydzy.
a także w owocach takich jak: arbuz, banan, melon,brzoskwinie, winogrona i grepefruity
oraz w warzywach takich jak: kalafior, groch, buraki, szpinak, pomidor oraz marchew.
Na co wpływa?
Przede wszystkim na kondycje naszych włosów, skóry i paznokci.Reguluje poziom glukozy we krwi oraz uczestniczy w procesie tworzenia hemoglobiny .
Jakie są oznaki niedoboru witaminy B7?
Łuszczenie się skóry, przebarwienia, podwyższenie poziomu złego cholesterolu oraz barwników żółciowych we krwi,bule mięśni, osłabienie organizmu oraz apatia.
B9 czyli KWAS FOLIOWY w: szpinak, brokuł, warzywa liściaste, kapusta i kalafior
Na co wpływa?
Przede wszystkim jest to witamina, której zapotrzebowanie wzrasta u kobiet będących w ciąży, gdyż chroni ona płód przed wadami, zapewnia prawidłowy rozwój układu nerwowego, mózgu i rdzenie kręgowego. Poza tym witamina ta działa anty-nowotworowo, szczególnie chroni przed rakiem macicy a także pobudza krew do szybszego krążenia.
Jakie są oznaki niedoboru witaminy B9?
Niedobór może powodować anemie hemolityczną. U kobiet w ciąży może być przyczyną niedorozwoju łożyska, niskiej masy urodzeniowej dziecka a także wad rozwojowych płodu.
Poza tym brak witaminy B9 może powodować biegunkę, nerwowość i ogólne osłabienie organizmu.
B12 KOBALAMINA w :mięsie, rybach, jajach, serach i mleku.
Na co wpływa?
Podobnie jak inne witaminy z grupy B, na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego a także bierze udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek oraz w syntezie tworzenia DNA.
Jakie są oznaki niedoboru witaminy B12?
Bladość skóry, zmęczenie, zawroty w głowie, krwawienie dziąseł, nasilenie skłonności do siniaków oraz krwawień, zaparcia lub biegunka, często niekontrolowany, nagły spadek wagi, bóle żołądka i trzęsące się ręce.
Uwaga! Przy dużych niedoborach witaminy B12 mogą wystąpić objawy takie jak: problemy z chodzeniem, drętwienie rąk i nóg, depresja i problemy z koncentracją.
WITAMINA C w : zawarta głównie w owocach i warzywach, takich jak: kapusta, ziemniaki, żółte i zielone warzywa i owoce, jagody, porzeczki, truskawki, maliny i owoce cytrusowe, a także w maśle, mleku krowim, mięsie i niewielkie ilości w produktach zbożowych.
Na co wpływa?
Uczestniczy w procesach metabolicznych organizmu, współdziała w biosyntezie kolagenu- przyspiesza proces gojenia się ran,podnosi odporność organizmu, uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, wspomaga regenerację witaminy E, wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek oraz w przyswajaniu żelaza; jest silnym reduktorem -przeciwdziała procesom utleniania wywołanemu przez wolne rodniki, wykazuje właściwości bakteriobójcze.
Jakie są oznaki niedoboru witaminy C?
Obniżenie odporności, zaburzenia w tworzeniu kalogenu oraz zaburzenia w przemianie kwasów tłuszczowych,osłabienia naczyń włosowatych.
WITAMINA D w: olejach rybnych, tranie, jajach, grzybach shitake.
Witamina D przy odpowiednim nasłonecznieniu, ilość która jest wytwarzana w skórze jest wystarczającą, wówczas nie trzeba jej dodatkowo czerpać z pokarmów czy suplementów.
W strefie klimatu umiarkowanego przez około połowę roku ilość nasłonecznienia jest zbyt mała, by skóra sama mogła wytworzyć odpowiednią ilość witaminy D.
Awitaminoza grozi krzywica u dzieci i młodzieży, rozmiękaniem kości, osteoporozą u dorosłych, złamaniami kości, zwyrodnieniem układu kostnego, skrzywieniami i wiele innych chorób i powikłań.
Pamiętajmy o podawaniu witaminy D3 małym dzieciom!
WITAMINA E m.in w:olejach: słonecznikowym, sojowym , ,margarynie, migdałach, orzechach: włoskich i ziemnych, w maśle, mace pełnoziarnistej, w jajkach i mleku oraz w warzywach: sałacie, szpinaku, kapuście oraz czosnku.
Dużo witaminy E znajduje się w olejach tłoczonych na zimno!
Witamina E zwana -witaminą młodości!Powstaje tylko w roślinach
Na co wpływa:
- zapobiega utlenianiu witaminy A
- wpływa na wygląd i stan skóry
- przyspiesza gojenie się ran
- wpływa na prawidłową budowę mięśni
- zmniejsza ryzyko poronienia
- wpływa na wchłanianie i metabolizm witaminy A
- chroni organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników
- chroni wielonienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenianiem
- zapobiega miażdżycy, nowotworom, przedwczesnym starzeniem się
- zapobiega zawałom serca (zmniejsza ryzyko ich wystąpienia)
- chroni skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem słonecznym
- chroni oczy
Objawy niedoboru:
Niedobór witaminy E może powodować:
- Zaburzenia funkcjonowania i osłabienie mięśni szkieletowych (dystrofia)
- Rogowacenie i wczesne starzenie się skóry oraz gorsze gojenie się ran
- Zaburzenia neurologiczne, osłabienie zdolności koncentracji, stany rozdrażnienia,
- Niedokrwistość u niemowląt i dzieci
- Bezpłodność
- Pogorszenie wzroku,
- Zwiększone ryzyko chorób sercowo naczyniowych
Komentarze
Prześlij komentarz