Jak sprawić, by nasza pizza była mniej kaloryczna i zdrowsza!




Ser a więc podstawowy składnik w zasadzie na każdej pizzy;)
Jaki wybrać a może z niego zrezygnować? Nic podobnego, tylko trzeba wybrać odpowiedni:
np. mozzarellę! ma o połowę mniej tłuszczu od tradycyjnie używanego sera żółtego.
Druga sprawa to grubość ciasta-im cieńsze -tym mniej kcal.;)
Sos? Zamiast czosnkowego na bazie majonezu -użyj pomidorowego z dodatkiem zdrowej oliwy z oliwek!
Do smaku-używaj dużej ilości różnorodnych ziół zamiast soli! Nie tylko nadadzą smaku ale również poprawią trawienie!Nie zapomnij o bazylii która zapobiega wzdęciom !Najlepiej używać świeżych ziół, niemniej jednak suszone czy mrożone również wpływają pozytywnie na nasz organizm.
I już ostatnia ważna kwestia : pamiętaj aby tłuste salami czy bekon zastąpić raczej chudą szynką bądź podsmażoną na patelni beztłuszczowej piersią z kurczaka- będzie równie smaczna a za to o wiele zdrowsza, bez zbędnych tłuszczów trans;)
Pizze podawaj zawsze z dużą ilością warzyw! 
Warzywa to bogate źródło błonnika -spowoduje, że zjemy mniej i będziemy syci na dłużej:)

Komentarze

  1. Przymierzam się do zrobienia pizzy w domu, w zdrowszej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne porady, też często robię pizze wersja light według Twoich porad.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz