Olej słonecznikowy- jakie ma właściwości?

Cenne właściwości tłuszczów roślinnych znane są od wieków, i to nie tylko poprzez ich spożywanie, lecz także używanie jako składnik maseczek, kremów  czy nawet stosowane jako lekarstwo na niektóre choroby!
Najwyższej jakości są oczywiście "oleje tłoczone na zimno" jednakże niektóre z nich tracą swoje właściwości w wysokich temperaturach; natomiast oleje roślinne rafinowane, wytrzymują wysoką temperaturę choć podczas przeróbki tracą większość wartości odżywczych. 
Niemniej jednak tłuszcze roślinne są znacznie zdrowsze od tłuszczów zwierzęcych, są niezbędne w naszej diecie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Olej słonecznikowy to olej o lekko żółtej barwie, idealnie nadający się do sałatek oraz do potraw gotowanych czy duszonych; nie jest jednak polecany do smażenia i pieczenia! W temperaturze powyżej 100 stopni C powstają związki chemiczne szkodliwe dla zdrowia! Odpowiednio wykorzystywany olej może przynieść mnóstwo korzyści zdrowotnych. Co zawiera i jakie ma właściwości olej słonecznikowy?


Olej słonecznikowy:
  • zawiera mnóstwo kwasów wielonienasyconych,
  • zawiera witaminę E zwaną witaminą młodości (zwalcza wolne rodniki),
  • kwas linolowy,
  • wspomaga układ krążenia oraz pracę serca, obniża poziom złego cholesterolu, miażdżycy oraz kamieni żółciowych,
  • to doskonałe źródło witaminy B6 oraz wapnia, żelaza, potasu i cynku,
  • w kosmetyce: działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjne - wzmacnia barierę ochronną, skóry, zmiękcza i regeneruje naskórek, wspomaga leczenie trądziku.
Ponoć można w sklepach ze zdrowa żywnością  można spotkać olej słonecznikowy jednonienasycony- wówczas można na nim smażyć, tak więc zachęcam do czytania etykiet!     (Pod wpływem wysokiej temperatury tłuszcze się utleniają, wytwarzając szkodliwe substancje; jednonienasycone kwasy są  mniej podatne na utlenianie, dlatego nadają się do smażenia). Do stosowaia na zimo stosujcie zawsze oleje wielonienasycone!

Komentarze