Pizza pszenno- kukurydziana

Zamiast tłustej pizzy z pizzerii może warto poświęcić trochę czasu w domu i przyrządzić ją samemu, za to bez obaw o swoją figurę, zdrowie a co za tym idzie o dodatkowe kcal które spożywamy, a także niepotrzebny - "niezdrowy" tłuszcz.
Co musimy kupić aby ją przyrządzić?

Potrzebujesz:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki kukurydzianej (oraz 1 dużą łyżkę do posypania)
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 i 1/4 szklanki letniej wody
  • 3 łyżeczki drożdży w proszku Instatnt
  • 1 łyżeczka cukru lub stewi
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • chuda mozarellę
  • ulubioną chuda wędlinę lub pierś z kurczaka podsmażona na patelni teflonowej bez tłuszczu
  • 1 cebule-pokrojoną w piórka
  • 1 mała papryka czerwona-pokrojona w kosteczkę
  • kilka pieczarek-pokrojone w plasterki
  • 1 ogórek kiszony
Wykonanie:

Z maki, mąki kukurydzianej, oliwy, wody i drożdży, cukru i soli-ugniatamy ciasto. Czasami trzeba jeszcze nieco dodać wodę. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1h.
Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni. Blaszkę obłóż papierem do pieczenia i obsyp mąka kukurydzianą. Rozwałkuj ciasto na blaszce-z lekko wyższym brzegiem, jak to w pizzy bywa;)
Koncentratem posmaruj  ciasto, następnie ułożyć pozostałe składniki, poza ogórkiem kiszonym, który najlepiej ułożyć ok. 5 minut przed wyciągnięciem pizzy z piekarnika;)
Piecz około 20 minut!

Składniki na pizzy jak zawsze można zmieniać- według własnych upodobań;)

Komentarze

Prześlij komentarz