Banan- właściwości! Dlaczego warto po niego sięgać jak najczęsciej?

Banan, owoc bardzo smaczny, delikatny, łagodny dla przewodu pokarmowego, idealny dla" maluszków" , to pełna witamin i minerałów przekąska;)

O czym warto pamiętać?:
  1. Wzmacnia serce, dzięki dużej zawartości potasu wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, poza tym podobnie jak jabłka zawierają dużo pektyn, co wpływa na obniżenie złego cholesterolu przez co zapobiegają miażdżycy serca.
  2. Na zgagę i wrzody, szczególnie te lekko zielonkawe, ich miąższ zawiera dużo skrobi, która"wyściela"błonę śluzową żołądka, chroniąc przed uszkodzeniami wywołanymi przez soki trawienne.
  3. Po ćwiczeniach, dostarczy cukrów, doda sił i energii, uzupełni pierwiastki , a także witaminy C i E neutralizujące wolne rodniki, które powstają przy intensywnym wysiłku fizycznym.
  4. Na wzmocnienie organizmu,  zjedzenie 1 banana dziennie pomoże zregenerować organizm, odżywi go. Zaleca się go również chorym na anemie!
  5. Na biegunkę, borykasz się z tym problemem? wybierz banana z ciemno brązową skórką!Złagodzi problem a nie spowoduje skutku ubocznego tj zaparcia gdyż jest lekkostrawny.
  6. Dla mięsożerców, gdyż "odkwasza"organizm
  7. Na pamięć, owoc ten zawiera duże ilości wapnia, potasu i magnezu (porównywalnie z garścią orzechów), dostarcza energii dla mózgu, przez co poprawiają pamięć i koncentrację.
  8. Na dobry sen- cierpisz na bezsenność? przyrządź koktajl z 1 banana i 1 szklanki mleka(zmiksuj) - taki napój to źródło tryptofanu tj aminokwasu z  którego w organizmie wytwarzana jest serotonina wpływająca na dobre samopoczucie oraz poprawiająca sen.
UWAGA! Banan zawiera sporo cukrów i ma wysoki indeks glikemiczny czyli nie może być spożywany przez diabetyków!Nie mogą go także spożywać osoby chore na "dnę moczanową"gdyż jedząc banany powstaje sporo kwasu moczowego, co może nasilić chorobę.

Komentarze

Prześlij komentarz