Dieta według grupy krwi

Mamy 4 grupy krwi:

A,B,AB,O

Żywność zgodna z grupą krwi

Podział żywności na grupy:

  • Mięso i drób
  • Ryby i owoce morza
  • Jaja i nabiał
  • Oleje i tłuszcze
  • Orzechy i pestki
  • Fasole i inne rośliny strączkowe
  • Przetwory zbożowe
  • Chleb i grzanki
  • Ziarna i makarony
  • Warzywa
  • Owoce
  • Soki i napoje
  • Przyprawy
  • Inne dodatki
  • Herbatki ziołowe
  • Używki

Każda z tych grup dzieli żywność na trzy kategorie:

  • wskazaną – działa jak lekarstwo,
  • obojętną – działa jak żywność,
  • tę, której należy unikać – działa jak trucizna.

dieta:
Przez pierwsze tygodnie stosowania diety należy stopniowo przyzwyczajać organizm do zmian.  Zmiana  z dnia na dzień  może nie przynieść żadnych korzyści. Daj organizmowi czas na zmianę. Można spokojnie poeksperymentować i wybierać z bogatej oferty swoje ulubione potrawy. Przyrządzając nowe dania, stosuj produkty spożywcze oznaczone jako wskazane, zestawiając je z obojętnymi.


1.GRUPA KRWI "O"
  • stracisz na wadze, gdyż Twój organizm będzie oczyszczać się z  toksyn zgromadzonych w tkance tłuszczowej;
  • otrzymasz wsparcie w walce z chorobami uważanymi za choroby cywilizacyjne, jak cukrzyca, choroby sercowo-krążeniowe i inne;

  • znikną dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zaburzenia procesu trawienia, zwolnienie tempa przemiany materii, zaburzenia równowagi hormonalnej, osłabieniem wydzielania insuliny;

  • zwiększy się odporność organizmu


Jeżeli masz grupę krwi 0, twój organizm znakomicie trawi: mięso i ryby. Niestety, produkty zbożowe zakłócają Twoją przemianę materii. Zdarza się, że samo wyeliminowanie z diety chleba pszennego i płatków kukurydzianych przynosi osobom z grupą krwi 0 znaczną i trwałą utratę wagi oraz poprawę krzepliwości krwi Również przetwory mleczne należy ograniczyć do minimum. Układ pokarmowy produkuje dużo kwasów żołądkowych, a organizm nastawiony jest na szybką przemianę materii. Twój układ odpornościowy nie zawsze potrafi sobie dobrze radzić z wirusami i bakteriami, które wywołują grypę, gruźlicę, ospę wietrzną. Osoby z tą grupą krwi, jako istoty mięsożerne, są bardziej narażone na chorobę wrzodową, a także podatne na różne alergie.

Uwaga! osoby z grupą krwi 0 mają skłonności do: niedoczynności tarczycy, dlatego twoja dieta powinna być bogata w jod.

Zachowanie dobrego samopoczucia fizycznego i psychicznego oraz szybsze schudniecie, zapewnia  ci :
  • forsowne ćwiczenia fizyczne, np. na siłowni, bieganie i i aerobik. Intensywny sport dla ludzi z twoją grupą krwi jest najskuteczniejszym sposobem na rozładowanie stresu. Potrzebujesz  dużo ruchu, sportów niepozbawionych dreszczyku emocji, elementów rywalizacji. Intensywny wysiłek fizyczny pomoże ci zachować odpowiedni poziom metabolizmu, redukuje stres, wpłynie  na dobre samopoczucie. Pozbawiony ruchu, łatwo wpadasz w przygnębienie, odczuwasz wieczne zmęczenie, brak energii a dodatkowo tyjesz!
CIEKAWOSTKA: Człowiek z grupą krwi O ma największe szansę na dożycie powyżej 75 lat. 

Co powoduje utratę wagi?

Stosując dietę zgodną z twoja grupą krwi, w początkowej fazie możesz stracić na wadze, ograniczając w swym jadłospisie zboża, chleb i rośliny strączkowe. Czynnikiem sprzyjającym w przybieraniu na wadze ludzi z grupą krwi 0 jest gluten znajdujący się w kiełkach pszenicy. Jak również niektóre fasole i rośliny strączkowe, szczególnie soczewica.
Kolejny czynnik przybierania na wadze u typu "0" związany jest z funkcjonowaniem tarczycy. Grupy 0 mają tendencję do niższego poziomu hormonu tarczycy. Ten stan, nazywany niedoczynnością tarczycy, występuje dlatego, że grupa ta ma tendencję do wytwarzania zbyt małej ilości jodu - minerału, którego zadaniem jest produkcja hormonu tarczycy. Symptomami niedoczynności tarczycy jest przybór wagi, zatrzymanie płynów w organizmie, zmęczenie, a nawet zanik mięśni.

Żywność, sprzyjająca wzrostowi wagi:



  • Gluten pszenicy - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm;
  • Kukurydza - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm;
  • Fasola nerkowata - pogarsza wykorzystanie kalorii;
  • Fasola navy - pogarsza wykorzystanie kalorii;
  • Soczewica - hamuje właściwy metabolizm odżywczy;
  • Kapusta - hamuje działanie hormonu tarczycy;
  • Brukselka - hamuje działanie hormonu tarczycy;
  • Kalafior - hamuje działanie hormonu tarczycy;
  • Gorczyca - hamuje działanie hormonu tarczycy.

Żywność, która sprzyja spadkowi wagi:

  • Wodorosty  - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
  • Owoce morza - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
  • Sól jodowana - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
  • Wątroba - jest źródłem witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi;
  • Czerwone mięso - sprzyja wydajnemu metabolizmowi;
  • Kapusta włoska, szpinak, brokuły - sprzyjają wydajnemu metabolizmowi.

WSKAZANE:

Mięso i drób: chuda wołowina, baranina, cielęcina, dziczyzna, wątróbka
Ryby i owoce morza: dorsz, halibut,, makrela, śledź, szczupak, łosoś
Nabiał:brak produktów wskazanych Tłuszcze: oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego
Produkty zbożowe:brak produktów wskazanych
Warzywa: brokuły, cebula czerwona i żółta, chrzan, czosnek, czerwona papryka, kalarepa, pietruszka, por, szpinak, rzepa
Owoce: figi suszone i świeże, śliwki (również suszone), czereśnie, mango, wiśnie
Napoje: sok ananasowy, wiśniowy, kompot z suszonych śliwek, herbata zielona, czerwona, woda

OBOJĘTNE:

Mięso i drób: indyk, kaczka, kurczak
Ryby i owoce morza: karp, tuńczyk, krewetki, małże, ślimaki
Nabiał: ser kozi, tofu, mozzarella, feta, masło, mleko sojowe, serek sojowy Tłuszcze: olej rzepakowy Produkty zbożowe: amarantus, pieczywo chrupkie typu Wasa, chleb żytni, wafle ryżowe, chleb bezglutenowy, kasza gryczana, brązowy i dziki ryż, płatki żytnie, płatki orkiszowe, pieczywo orkiszowe, otręby owsiane i ryżowe, chrupki żytnie, pieczywo z prosa, Warzywa: buraki, kapusta pekińska, marchew, ogórki, oliwki zielone, seler, papryka zielona i żółta, bób, fasola, groch Owoce: ananasy, arbuzy, banany, borówki, brzoskwinie, grejpfruty, jabłka, gruszki, kiwi, maliny, porzeczki, winogrona, truskawki Napoje: sok grejpfrutowy, marchwiowy, pomidorowy, winogronowy, wino czerwone i białe, zielona herbata

NIEWSKAZANE:

Mięso i drób: gęś, wieprzowina Ryby i owoce morza: śledź marynowany, łosoś wędzony, kawior Nabiał: mleko, lody, jaja, jogurt, kefir, maślanka, ser żółty, biały, brie, parmezan Tłuszcze: olej kukurydziany Produkty zbożowe: pieczywo pszenne, wieloziarniste, pumpernikiel, otręby pszenne, płatki kukurydziane i wielozbożowe, makarony Warzywa: bakłażan, biała i czerwona kapusta, kukurydza, ziemniaki, brukselka, czarne oliwki, kalafior, pieczarki Owoce: jeżyny, mandarynki, pomarańcze

2. GRUPA KRWI "A"

 Stosując dietę dostosowaną do twojej grupy krwi:
  •   stracisz na wadze,gdyż Twój organizm będzie oczyszczać się z toksyn zgromadzonych w tkance tłuszczowej;
  • otrzymasz wsparcie w walce z chorobami uważanymi za choroby cywilizacyjne, jak cukrzyca, choroby sercowo-krążeniowe i inne;
  • znikną dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zaburzeniami procesu trawienia, zwolnieniem tempa przemiany materii, zaburzeniami równowagi hormonalnej, osłabieniem wydzielania insuliny;
  • będziesz bardziej odporny(a)
Czynniki sprzyjające utracie wagi:

Po zastosowaniu diety dla grupy A szybko schudniesz. Gdy przestaniesz jeść mięso, na początku  znacznie stracisz na wadze, ponieważ wyeliminujesz z diety toksyczne produkty. Pożywienie pochodzenia zwierzęcego spowalnia metabolizm u osób z grupą A, ponieważ odkładają go w organizmie w postaci tłuszczu. Nabiał również jest słabo trawiony przez osoby z grupą krwi A i prowokuje reakcje insulinowe - kolejny czynnik spowalniający metabolizm. Oprócz tego produkty mleczne zawierają wysoko nasycone tłuszcze, które upośledzają serce oraz prowadzą do otyłości i cukrzycy.
Pszenica jest czynnikiem o niejednoznacznym działaniu w diecie grupy A. Osoby z grupą krwi A mogą  spożywać pszenicę, ale nie powinni jej jeść zbyt wiele, gdyż wówczas ich tkanka mięśniowa legnie nadmiernemu zakwaszeniu. Grupa A powinna zwrócić uwagę na pożywienie zdrowe, nisko-tłuszczowe oraz uzupełniać je warzywami i zbożami.


 Żywność sprzyjająca wzrostowi wagi:


  • Mięso - słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej; zwiększa ilość toksyn trawiennych;
  • Nabiał - zaburza metabolizm składników odżywczych;
  • Fasolka nerkowata - zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm;
  • Fasolka limejska - zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm;
  • Pszenica (w nadmiarze) - osłabia utylizację kalorii.

Żywność, która sprzyja spadkowi wagi:


  • Oleje roślinne - wzmagają skuteczność trawienia, zapobiegają zatrzymywaniu płynów;
  • Produkty sojowe - wzmagają skuteczność trawienia, szybko są metabolizowane;
  • Warzywa - wzmagają skuteczność metabolizmu, przyspieszają ruch robaczkowy jelit;
  • Ananas - zwiększa utylizacje kalorii, przyspiesza ruch robaczkowy jelit.


Wskazane:
Mięso i drób: nie ma produktów wskazanych Ryby i owoce morza: dorsz, karp, łosoś, makrela, ślimaki Nabiał: mleko sojowe, ser tofu Tłuszcze: oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego Produkty zbożowe: pieczywo ryżowe, makaron razowy, kasza gryczana Warzywa: botwinka, brokuły, cebula czerwona, chrzan, czosnek, kalarepa, pietruszka, por, szpinak, fasola biała, soja Owoce: ananasy, morele, cytryny, śliwki, grejpfruty, wiśnie Napoje: sok ananasowy, grejpfrutowy, morelowy, czerwone wino, herbata zielona, kawa

OBOJĘTNE:


Mięso i drób: indyk, kurczak Ryby i owoce morza: szczupak, pstrąg, jesiotr, tuńczyk Nabiał: jogurt, kefir, mleko kozie, ser feta, mozzarella Tłuszcze: olej rzepakowy Orzechy i nasiona: mak, migdały, pestki słonecznika, orzechy laskowe i włoskie Produkty zbożowe: obwarzanki, pieczywo chrupkie typu Wasa, chleb żytni, mąka kukurydziana, owsianka, płatki kukurydziane, otręby owsiane, ryż dmuchany Warzywa: awokado, brukselka, cukinia, kalafior, kapusta pekińska, ogórki, kukurydza, oliwki zielone, szparagi, wszystkie warzywa dyniowate, seler, bób, fasolka biała, fasolka szparagowa, groszek zielony Owoce: arbuzy, brzoskwinie, gruszki, jabłka, maliny, truskawki, winogrona Napoje: sok jabłkowy, winogronowy, z kapusty, białe wino

NIEWSKAZANE:


Mięso i drób: baranina, cielęcina, dziczyzna, kaczka, podroby, wieprzowina, wołowina Ryby i owoce morza: halibut, węgorz, śledź, sola, flądra, kawior, kraby, krewetki, małże Nabiał: mleko, lody, masło, maślanka, ser biały i żółty, jaja Tłuszcze: olej kukurydziany Produkty zbożowe: otręby pszenne, płatki wielo-zbożowe, pumpernikiel, bułki pszenne, chleb wieloziarnisty Warzywa: bakłażany, kapusta czerwona i biała, oliwki czarne, pomidory, papryka, ziemniaki Owoce: banany, mandarynki, pomarańcze

3. GRUPA KRWI "B"
  • stracisz na wadze, bo Twój organizm będzie wypłukiwać toksyny gromadzone w tkance tłuszczowej;

  • wzmocnisz organizm do walki z chorobami uważanymi za choroby cywilizacyjne, jak cukrzyca, choroby sercowo-krążeniowe i inne;

  • pozbędziesz się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zaburzeniami procesu trawienia, zwolnieniem tempa przemiany materii, zaburzeniami równowagi hormonalnej, osłabieniem wydzielania insuliny;

  • zwiększysz odporność.

Czynniki sprzyjające utracie wagi:

Najbardziej sprzyjają tyciu:
  •  kukurydza, gryka, soczewica, orzeszki ziemne i siemię sezamu. Każde z tych rodzajów żywności posiada inną lektynę, ale wszystkie wpływają na efektywność procesu metabolicznego, wywołując zmęczenie, zatrzymanie płynów i hipoglikemię - groźny spadek cukru we krwi po zjedzeniu posiłku. Problemem z "pasieniem się" - jedzeniem wielu małych posiłków w ciągu dnia polega na tym, że zakłóca się naturalne sygnały głodu wysyłane przez ciało; możesz czuć się głodny przez cały czas - a więc niezbyt pomocna sytuacja, jeżeli próbujesz stracić na wadze.

Lektyna glutenowa dołącza się do problemów powodowanych przez inne rodzaje żywności zwalniające metabolizm. Kiedy żywność nie jest skutecznie trawiona i spalana jako paliwo dla ciała, jest magazynowana w postaci tłuszczu.  Grupy B, które chcą stracić na wadze, powinny definitywnie unikać pszenicy.

Jeśli osoby z grupa krwi B przestają spożywać żywność zawierająca toksyczne lektyny, to z powodzeniem udaje się im kontrolować wagę. Nie masz żadnych psychologicznych barier do utraty wagi, takich jak problemy z tarczycą, które mogą w tym przeszkadzać osobom z grupą krwi 0. Także nie cierpisz na zaburzenia trawienne. Wszystko czego potrzebujesz, aby stracić na wadze - to trzymanie się diety. Niektórzy ludzie są zdziwieni, że chociaż zalecenia dietetyczne dla osób z grupa krwi B zachęcają do spożywania produktów mlecznych, to jednak nie mają oni problemów z kontrolą, wagi. Oczywiście, jeżeli jadasz w nadmiarze żywność wysokokaloryczną, na pewno będziesz przybierał na wadze! Jednakże umiarkowana konsumpcja produktów mlecznych w rzeczywistości pomaga osobom z grupą, krwi B w osiągnięciu równowagi metabolicznej. Prawdziwym winowajcą są te szczególne rodzaje żywności, które powstrzymują skuteczne wykorzystanie energii i sprzyjają gromadzeniu kalorii w postaci tłuszczu.



Żywność sprzyjająca wzrostowi wagi:
  • Kukurydza - zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
  • Rośliny strączkowe - zakłócają właściwe przyswajanie żywności, spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
  • Orzeszki ziemne - zakłócają efektywność metabolizmu, zakłócają funkcje wątroby, przyczyna hipoglikemii;
  • Siemię sezamu - spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
  • Gryka - zakłóca trawienie, spowalnia tempo metabolizmu przyczyna hipoglikemii;
  • Pszenica - zakłóca procesy trawienne i metaboliczne, powoduje, że żywność jest składowana w organizmie w postaci tłuszczu, zamiast być spalana w energii, zakłóca efektywność insulinową.

Żywność sprzyjająca spadkowi wagi:
  • Zielone warzywa - pomagająca w efektywnym metabolizmie;
  • Mięso - pomagająca w efektywnym metabolizmie;
  • Jaja oraz nisko-tłuszczowe produkty mleczne - pomagająca w efektywnym metabolizmie;
  • Wątróbka - pomagająca w efektywnym metabolizmie;
  • Herbatka z lukrecji - przeciwdziała hipoglikemii.  
WSKAZANE:

Mięso i drób: baranina, dziczyzna, jagnięcina
Ryby i owoce morza: dorsz, halibut, makrela, sardynka, szczupak Nabiał: chude mleko, jogurt, ser feta, mozzarella, kozi, kefir, jaja Tłuszcze: oliwa z oliwek Produkty zbożowe: otręby owsiane i ryżowe, ryż dmuchany, owsianka, pieczywo typu Wasa, pieczywo ryżowe Warzywa: bakłażany, brokuły, brukselka, buraki, kapusta biała i czerwona, kalafiory, marchew, papryka, pietruszka, fasolka kidney Owoce: ananasy, banany, papaja, śliwki, winogrona, żurawina

OBOJĘTNE:

Mięso i drób: cielęcina, indyk, wołowina, wątróbka Ryby i owoce morza: karp, łosoś, sum, śledź Nabiał: pełne mleko, masło, maślanka, mleko sojowe, ser biały, żółty, śmietankowy, brie, parmezan Tłuszcze: olej z siemienia lnianego  Produkty zbożowe: ryż, pumpernikiel, chleb z mąki sojowej Warzywa: chrzan, cukinia, czosnek, kapusta pekińska, kalarepa, pieczarki, por, koper, ogórki, szpinak, szparagi, seler, bób, fasola czerwona i zielona, szparagowa, groszek zielony Owoce: arbuzy, brzoskwinie, cytryny, gruszki, grejpfruty, jabłka, kiwi, maliny, mandarynki, pomarańcze, truskawki, wiśnie Napoje: sok grejpfrutowy, jabłkowy, pomarańczowy, wino, piwo, czarna herbata, kawa

NIEWSKAZANE:

Mięso i wędliny: gęś, kaczka, kurczak, wieprzowina Ryby i owoce morza: węgorz, krewetki, kraby, małże, ostrygi Nabiał: lody, sery z błękitną pleśnią, ser amerykański Tłuszcze: olej słonecznikowy, kukurydziany Produkty zbożowe: kasza gryczana, jęczmienna, płatki kukurydziane, płatki wielozbożowe, pieczywo pszenne, wieloziarniste, żytnie, dziki ryż Warzywa: dynia, kukurydza, pomidory, rzodkiewki, oliwki, ciecierzyca, soczewica Owoce: kokos, rabarbar Napoje: sok pomidorowy, coca-cola, napoje gazowane

4.GRUPA KRWI "AB"

  • stracisz na wadze, bo Twój organizm będzie wypłukiwać toksyny gromadzone w tkance tłuszczowej;
  • otrzymasz wsparcie w walce z chorobami uważanymi za choroby cywilizacyjne, jak cukrzyca, choroby sercowo-krążeniowe i inne;
  • pozbędziesz się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zaburzeniami procesu trawienia, zwolnieniem tempa przemiany materii, zaburzeniami równowagi hormonalnej, osłabieniem wydzielania insuliny,;
  • zyskasz większą odporność.
 Czynniki utraty wagi

Problem tycia osób z grupy krwi AB odzwierciedla mieszany wpływ genów A i B. Czasami stwarza to osobliwe problemy. Przykładowo masz charakterystyczny dla ludzi z grupą krwi A niski poziom kwasu żołądkowego, ale też typowe dla grupy B przystosowanie do jedzenia mięsa. Chociaż więc jesteś genetycznie zaprogramowany do konsumpcji mięsa, to jednak do skutecznego jego metabolizmu masz niedostateczny poziom kwasu żołądkowego, dlatego też zjedzone mięso magazynowane jest w organizmie w postaci tłuszczu. Jeśli chcesz więc stracić na wadze, powinieneś ograniczyć konsumpcję mięsa, jeść niewielkie jego ilości i uzupełniać dietę warzywami i tofu. Grupa krwi AB nie reaguje źle na gluten pszenicy, jak grupy O i B. Ale gdy zamierzasz schudnąć, powinieneś unikać pszenicy, która powoduje, że tkanka mięśniowa staje się bardziej "kwaśna". Grupa krwi AB najskuteczniej utylizuje kalorie, kiedy jej tkanka jest o odczynie nieco alkalicznym.

Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi:

  • Czerwone mięso - słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tłuszczu, zatruwa przewody jelitowe;
  • Fasolka nerkowata - zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
  • Nasiona i pestki - przyczyna hipoglikemii;
  • Fasolka limejska - zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
  • Kukurydza - zakłóca efektywność insulinową;
  • Gryka - spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
  • Pszenica - spowalnia tempo metabolizmu, zakłóca efektywność insulinową, powoduje nieefektywne zużywanie kalorii.

Żywność, która sprzyja spadkowi wagi:
  • Tofu - pomaga w efektywnym metabolizmie;
  • Produkty mleczne - regulują produkcję insuliny;
  • Owoce morza - pomagają w efektywnym metabolizmie;
  • Ananas - pomaga w trawieniu, stymuluje ruchy jelit;
  • Zielone warzywa - pomagają w efektywnym metabolizmie;
  • Wodorosty  - regulują produkcję insuliny.

Zagrożenia

Podobnie jak u osób z grupą krwi A, i w tym przypadku trzeba liczyć się ze zwiększonym ryzykiem choroby wieńcowej, nadciśnienia. Natomiast z faktu, że układ immunologiczny jest podobnie słaby, jak u osób z grupą B, wynika zwiększona podatność na wszelkie infekcje szczególnie wirusowe.

Dieta

Uwzględniaj w swoim jadłospisie baraninę, drób, owoce morza, produkty mleczne, rośliny strączkowe, orzechy, ryż, owies, proso, soję, zieleninę, brokuły, kalafior, wodorosty morskie. Unikaj: bekonu, cielęciny, skorupiaków, węgorzy, serów pleśniowych, fasoli, pestek słonecznika, awokado i papryki. Ograniczaj spożywanie czerwonego mięsa i masła.

Aktywność fizyczna
Najbardziej polecane są ćwiczenia relaksacyjne. Możesz dowoli uprawiać aerobik i pływać, bo dobrze czujesz się w wodzie. Ponieważ jesteś mało odporna/y na stres, szukaj ukojenia w ćwiczeniach tai chi lub jogi. Spacery, wędrówki po łąkach zawsze dobrze Ci robią.


WSKAZANE:

Mięso i drób: baranina, indyk Ryby i owoce morza: dorsz, makrela, sardynka, morszczuk Nabiał: jogurt, kefir, ser kozi, feta, mozzarella, wiejski, jaja Tłuszcze: oliwa z oliwek Orzechy i nasiona: orzeszki ziemne, orzechy włoskie Produkty zbożowe: owsianka, chleb żytni, wafle ryżowe, ryż, pieczywo chrupkie typu Wasa, makarony z mąki ryżowej, żytniej i owsianej Warzywa: bakłażany, brokuły, buraki, czosnek, kalafior, ogórek, pietruszka, seler, fasola czerwona, soczewica Owoce: agrest, ananasy, cytryny, figi, śliwki, grejpfruty, winogrona, wiśnie Napoje: sok marchwiowy, winogronowy, żurawinowy, kawa, zielona herbata

OBOJĘTNE:

Mięso i drób: wątróbka Ryby i owoce morza: karp, sum, łosoś, śledź świeży, kawior Nabiał: chude mleko, ser biały, żółty, śmietankowy Tłuszcze: oleje z orzeszków ziemnych, rzepakowy, z siemienia lnianego Produkty zbożowe: kasza jęczmienna, kuskus, otręby pszenne, płatki wielozbożowe, bagietka pszenna, chleb bezglutenowy, chleb wieloziarnisty, pumpernikiel, graham Warzywa: brukselka, cebula, chrzan, cukinia, marchew, pieczarki, pomidory, szpinak, bób, szparagi, fasolka biała, fasolka szparagowa, groszek zielony Owoce: arbuzy, borówki, brzoskwinie, gruszki, jabłka, maliny, nektarynki, morele, truskawki Napoje: sok jabłkowy, ananasowy, grejpfrutowy, warzywne, wino

NIEWSKAZANE:

Mięso i drób: cielęcina, dziczyzna, gęś, kurczak, wieprzowina, wołowina Ryby i owoce morza: halibut, łosoś, śledź, krewetki, małże Nabiał: lody, masło, maślanka, sery pleśniowe, parmezan, pełne mleko Tłuszcze: olej kukurydziany, sezamowy, słonecznikowy Produkty zbożowe: kasza gryczana, płatki kukurydziane Warzywa: papryka, oliwki czarne, kukurydza, fasola czarna i kidney Owoce: banany, pomarańcze Napoje: sok pomarańczowy, herbata czarna, napoje gazowane


Komentarze