JAGODY GOJI - właściwości

Owoce goji uznane są za jedno z najzdrowszych, najbardziej wartościowych produktów na świecie. Owoce te to ogrom wartości odżywczych! Spożywanie ich wspomaga budowę nowych komórek, regeneruje zniszczone, wspomagają stawy i kości, poprawia wzrok, opóźniają procesy starzenia (silny antyutleniacz). W chińskiej medycynie uważane są za lek przy chorobach serca, nerek czy płuc a także w chorobach reumatycznych.
Badania wykazały, że zawierają substancje antyoksydacyjną zwaną zeaksantyna, która działa skutecznie w procesie odtruwania wątroby także w przypadkach ciężkich zatruć.  Goja także wzmacnia układ trawienny, reguluje jego pracę, tym samym zwalcza otyłość oraz wykazuje działanie antynowotworowe! Poza tym jest świetnym środkiem zaradczym na różne alergie oraz wysypki. Jagody goji poprawiają nastrój, likwidują zmęczenie i poprawiają pamięć i koncentrację.Znane są także jako owoc posiadające właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze.

Jagody goji zawierają aż 18 rodzajów aminokwasów, 21 elementów śladowych, witaminę C, witaminy z grupy B, składniki mineralne: żelazo, wapń, cynk, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz wiele innych. Pod względem wartości odżywczych zaszeregowane są jako: najbardziej wartościowe owoce naszej planety.

Co jeszcze warto o nich wiedzieć?:

1. Jagody Goji wspomagają układ odpornościowy. Jest to zasługa trzech głównych składników tych jagód tj. polisacharydów, beta-karotenu oraz germanu. Polisacharydy wspomagają odporność, a beta-karoten zwiększa stymulację interferonem na układ odpornościowy. German, który jest również skuteczny w leczeniu różnych nowotworów.

2. Ze względu na zawartość witamin i minerałów oraz fakt, że jagody goji są jedynym znanym źródłem substancji pobudzającej wydzielanie, od dłuższego czasu przypisuje się im właściwości przedłużające życie. Jak głosi legenda pewien człowiek Li Qing Yuen dożył 252 lat, jednak do końca nie wiadomo czy jest to prawda.

3. Jagody Goji zawierają także ważne składniki odżywcze dla zdrowych oczu. Są to zeaksantyna oraz luteina. Dieta bogata w te składniki pomaga zmniejszyć ryzyko występowania zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem, co jest główną przyczyną utraty wzroku u osób powyżej 65 r.ż.

4.  Najważniejsza rola GOJI: 

  • dostarcza potrzebnych witamin
  • wspomaga system odpornościowy
  • odżywia wątrobę i nerki
  • wspomaga siłę wzroku
  • ma wpływ na niszczenie wolnych rodników
  • podtrzymuje dobry cholesterol
  • posiada bezpośrednie działanie odmładzające komórek
  • posiada bezpośredni wpływ na utrzymanie stałej wagi ciała
  • pozytywnie wpływa na ciśnienie tętnicze krwi, 
Dla mnie od kilku dni to pyszny dodatek do porannej owsianki-polecam!! 

Komentarze

  1. nigdy nie jadłam, bo nie są najtańsze, ale mam nadzieję, że w końcu ich spróbuję

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz