Jaką rybę wybierać? Która najzdrowsza?

Zbliża się czas Bożego Narodzenia, a więc okres w którym na naszych stołach przeważać będzie ryba, w różnych postaciach! Jeśli zakupy jeszcze przed tobą -przeczytaj to koniecznie! Oczywiście Ci co z rożnych względów świąt nie obchodzą a rybkę lubią i często jedzą, te informacje mogą okazać się przydatne;)

Co znajdziemy w rybach? 
  • kwasy tłuszczowe omega-3, ważne dla mózgu, układu nerwowego czy siatkówki oka.

Najwięcej kwasów omega-3 znajduje się w rybach takich jak:
  1. Łosoś bałtycki
  2. Pstrąg
  3. Śledź
  • Witamina D, jej niedobory sprzyjają cukrzycy typu 1, chorobom autoimmunologicznym, osteoporozie, infekcją, chorobą serca oraz nowotworom! Niestety Polacy dostarczają jej za mało!
Najwięcej witaminy D znajdziemy w :
  1. Łososiu bałtyckim
  2. Pstrągu
  3. Śledziu
  4. Karpiu
  5. W tranie (tłuszcz rybi)
  • jod, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania hormonów tarczycy, odpowiada za prawidłową prace całego organizmu.
Najwięcej jodu znajduje się w :
  1. Rybach morskich.
Najzdrowsze ryby morskie:
  1. Dorsz- najlepszy do smażenia i duszenia, ma białe, chude mięso.
  2. Makrela-  najlepiej smakuje wędzona, nie ma drobnych ości, jest miękka, soczysta,
  3. Halibut- najsmaczniejszy jest pieczony, jest bardzo delikatny, nie ma typowego rybiego zapachu.
  4. Grenadier - ma białe mięso, chude i bardzo delikatne w smaku, nie ma ości. Smaczny w każdej postaci.
  5. Śledź-przygotowywane na różne sposoby, bardzo popularne są przyrządzane w oleju i cebuli oraz w occie tzw. rolmopsy. Pamiętaj by tradycyjne "matiasy" namoczyć w wodzie lub mleku by pozbyć się nadmiaru soli;)
  6. Sola- Idealna do smażenia, pieczenia i gotowania.Ma bardzo delikatny smak, ma białe chude mięso.
  7. Tuńczyk- Idealny do sałatek oraz sushi, w smaku bardziej przypomina mięso niż rybę, niestety jest bardzo drogi!
  8. Mintaj- bardzo popularna na polskich stołach w postaci smażonej,jest chuda i delikatna ale ma trochę ości, chyba że kupujemy w postaci gotowych płatów.
  9. Morszczuk- podobnie jak Mintaj, bardzo popularna głównie w postaci mrożonych płatów, w dobrej cenie, nie jest zbyt tłusta ale ma dosyć intensywny zapach.
  10. Łosoś- jak dla mnie idealny do wszystkiego i w każdej postaci, tj. surowy w sushi, wędzony, smażony,  grillowany.
  11. Flądra- idealna do pieczenia, niestety ma sporo ości, dobra także do kotletów rybnych - po zmieleniu nie musisz obawiać się o drobne ości,  z dodatkiem jajka i pietruszki-pyszna;)

Najzdrowsze ryby śródlądowe:

  1. Pstrąg-żyje tylko w czystych wodach!jest delikatny w smaku i ma mało ości, idealny do grillowania, pieczenia, smażenia czy  wędzenia.
  2. Szczupak- idealna do pieczenia, gotowania na parze, duszenia czy smażenia-najlepszy młody.
  3. Sandacz- najlepszy gotowany, ma białe soczyste mięso.

Komentarze