Zbliża się czas Bożego Narodzenia, a więc okres w którym na naszych stołach przeważać będzie ryba, w różnych postaciach! Jeśli zakupy jeszcze przed tobą -przeczytaj to koniecznie! Oczywiście Ci co z rożnych względów świąt nie obchodzą a rybkę lubią i często jedzą, te informacje mogą okazać się przydatne;)
Co znajdziemy w rybach?
- kwasy tłuszczowe omega-3, ważne dla mózgu, układu nerwowego czy siatkówki oka.
Najwięcej kwasów omega-3 znajduje się w rybach takich jak:
- Łosoś bałtycki
- Pstrąg
- Śledź
- Witamina D, jej niedobory sprzyjają cukrzycy typu 1, chorobom autoimmunologicznym, osteoporozie, infekcją, chorobą serca oraz nowotworom! Niestety Polacy dostarczają jej za mało!
Najwięcej witaminy D znajdziemy w :
- Łososiu bałtyckim
- Pstrągu
- Śledziu
- Karpiu
- W tranie (tłuszcz rybi)
- jod, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania hormonów tarczycy, odpowiada za prawidłową prace całego organizmu.
- Rybach morskich.
- Dorsz- najlepszy do smażenia i duszenia, ma białe, chude mięso.
- Makrela- najlepiej smakuje wędzona, nie ma drobnych ości, jest miękka, soczysta,
- Halibut- najsmaczniejszy jest pieczony, jest bardzo delikatny, nie ma typowego rybiego zapachu.
- Grenadier - ma białe mięso, chude i bardzo delikatne w smaku, nie ma ości. Smaczny w każdej postaci.
- Śledź-przygotowywane na różne sposoby, bardzo popularne są przyrządzane w oleju i cebuli oraz w occie tzw. rolmopsy. Pamiętaj by tradycyjne "matiasy" namoczyć w wodzie lub mleku by pozbyć się nadmiaru soli;)
- Sola- Idealna do smażenia, pieczenia i gotowania.Ma bardzo delikatny smak, ma białe chude mięso.
- Tuńczyk- Idealny do sałatek oraz sushi, w smaku bardziej przypomina mięso niż rybę, niestety jest bardzo drogi!
- Mintaj- bardzo popularna na polskich stołach w postaci smażonej,jest chuda i delikatna ale ma trochę ości, chyba że kupujemy w postaci gotowych płatów.
- Morszczuk- podobnie jak Mintaj, bardzo popularna głównie w postaci mrożonych płatów, w dobrej cenie, nie jest zbyt tłusta ale ma dosyć intensywny zapach.
- Łosoś- jak dla mnie idealny do wszystkiego i w każdej postaci, tj. surowy w sushi, wędzony, smażony, grillowany.
- Flądra- idealna do pieczenia, niestety ma sporo ości, dobra także do kotletów rybnych - po zmieleniu nie musisz obawiać się o drobne ości, z dodatkiem jajka i pietruszki-pyszna;)
Najzdrowsze ryby śródlądowe:
- Pstrąg-żyje tylko w czystych wodach!jest delikatny w smaku i ma mało ości, idealny do grillowania, pieczenia, smażenia czy wędzenia.
- Szczupak- idealna do pieczenia, gotowania na parze, duszenia czy smażenia-najlepszy młody.
- Sandacz- najlepszy gotowany, ma białe soczyste mięso.
Ryby są zdrowe - ten fakt nie podlega dyskusji. Należy jednak pamiętać o różnicowaniu diety i dostarczaniu do organizmu całego wachlarza wysokiej jakości mikro- i makroelementów.
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem wszystko fajnie napisane dziękuje za pomysły :)
OdpowiedzUsuń