Ułatwiają trawienie tłuszczu. Lekki napar z ziarenek łagodzi zaburzenia żołądkowe.
Anyż:
Działa rozkurczowo, moczopędnie i pobudza trawienie.
Poprawiają trawienie, łagodzą objawy niestrawności. Ich ssanie usuwa z ust nieprzyjemny zapach, np. czosnku.
Zaostrza apetyt i przyspiesza trawienie.
Zmniejsza wzdęcia i bóle reumatyczne.
Łagodzi objawy wyczerpania nerwowego i depresji.
Poprawia trawienie tłuszczu i krążenie krwi.
Zapobiega wzdęciom, można nim zastępować sól.
Pobudza działanie układu trawiennego, łagodzi niestrawność i wzdęcia.
Ułatwia trawienie tłustych potraw.
Reguluje trawienie, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego.
Wspomaga trawienie, działa moczopędnie.
Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wspomaga trawienie tłuszczu.
Poprawia trawienie i ukrwienie, wzmaga apetyt.
Poprawia trawienie białek i tłuszczu, zmniejsza wzdęcia.
Poprawia trawienie i rozgrzewa.
Ułatwia trawienie, zapobiega wzdęciom i niestrawności.
Pobudza krążenie.
Kiedy dodawać przyprawy?
Najlepiej pod koniec gotowania. Wówczas potrawa będzie miała odpowiednio intensywny zapach. Pieprz i imbir można dodać do potrawy wcześniej, gdyż potrzebują więcej czasu, by uwolnić swój aromat.
Polecam korzystać ze wszystkich możliwych, dostępnych przypraw czy ziół, wystarczy czasami dodać inną przyprawę, by nadać potrawie zupełnie innego charakteru. Kiedyś używałam głównie soli i pieprzu, dziś wiem, że dobra, smaczna i zdrowa kuchnia to ta bardzo urozmaicona -także pod względem przypraw;)
Komentarze
Prześlij komentarz