Prawie 85 proc. kukurydzy uprawianej w USA jest genetycznie
modyfikowane.
Stwierdzono ją nawet w wydawać by się mogło zdrowych płatkach śniadaniowych.
2. Lucerna
Uprawy genetycznie zmodyfikowanej lucerny zawierają
modyfikację genu, który sprawia, że kiełki są oporne na
herbicydy, pozwalając tym samym rolnikom na rozpylanie
środków chemicznych bez uszkodzenia lucerny.
3. Buraki cukrowe
Od połowy XVIII w. buraki cukrowe były modyfikowane w celu
uzyskania wyższej zawartości cukru. Zostało to
zwiększone z 7 proc. do około 18 proc. obecnie. Są
odporne na herbicydy, patogeny oraz grzyby.
4. Cukinia
Popularna w Polsce cukinia również należy do najczęściej
modyfikowanych warzyw na świecie. Producent wzbogacił ją o
białka, które chronią przed wirusami.
5. Soja
Największym producentem nasion hybrydowych soi jest USA. Firma
Pioneer Hi-Bred International stworzyła genetycznie
modyfikowaną soję , która została zatwierdzona w 2010 roku.
Nasiona zostały zmienione tak, aby mieć duże stężenie kwasu
oleinowego, który występuje naturalnie w oliwie z oliwek.
6. Rzepak
Rzepak, z którego powstaje m.in.olej, również
należy do grona najczęściej modyfikowanych warzyw. W Stanach
Zjednoczonych ok. 90 proc. upraw rzepaku jest genetycznie
modyfikowanych.
Podsumowując chciałabym dodać, żeby zwracać uwagę na to co kupujemy, jakość ma znaczenie dla naszego zdrowia, tak więc lepiej mniej a dobre, nie stawiajmy na ilość tylko na jakość produktu! W Polsce można dostać żywność niemodyfikowaną genetycznie, choć naukowcy podkreślają, że produkty " genetycznie modyfikowane" nie mają złego wpływu na nasz organizm, ja uważam inaczej, powinniśmy wystrzegać się wszystkiego co
Komentarze
Prześlij komentarz