Warzywa najczęściej modyfikowane genetycznie


1. Kukurydza
Prawie 85 proc. kukurydzy uprawianej w USA jest genetycznie modyfikowane. 
Stwierdzono ją nawet w wydawać by się mogło zdrowych płatkach śniadaniowych. 
2. Lucerna
Upra­wy ge­ne­tycz­nie zmo­dy­fi­ko­wa­nej lu­cer­ny za­wie­ra­ją mo­dy­fi­ka­cję genu, który spra­wia, że kieł­ki są opor­ne na her­bi­cy­dy, po­zwa­la­jąc tym samym rol­ni­kom na roz­py­la­nie środ­ków che­micz­nych bez uszko­dze­nia lu­cer­ny. 
3. Buraki cukrowe
Od po­ło­wy XVIII w. bu­ra­ki cu­kro­we były mo­dy­fi­ko­wa­ne w celu uzy­ska­nia wyż­szej za­war­to­ści cukru.  Zo­sta­ło to  zwięk­szo­ne z  7 proc. do około 18 proc. obec­nie. Są od­por­ne na her­bi­cy­dy, pa­to­ge­ny oraz grzy­by. 
4. Cukinia
Po­pu­lar­na w Pol­sce cu­ki­nia rów­nież na­le­ży do  naj­czę­ściej mo­dy­fi­ko­wa­nych wa­rzyw na świe­cie. Pro­du­cent wzbo­ga­cił ją o biał­ka, które chro­nią przed wi­ru­sa­mi. 
5. Soja
Naj­więk­szym pro­du­cen­tem na­sion hy­bry­do­wych soi jest USA. Firma Pio­ne­er Hi-Bred In­ter­na­tio­nal stwo­rzy­ła ge­ne­tycz­nie mo­dy­fi­ko­wa­ną soję , która zo­sta­ła za­twier­dzo­na w 2010 roku. Na­sio­na zo­sta­ły zmie­nio­ne tak, aby mieć duże stę­że­nie kwasu ole­ino­we­go, który wy­stę­pu­je na­tu­ral­nie w oli­wie z oli­wek. 
6. Rzepak
Rze­pak, z któ­re­go po­wsta­je m.in.olej, rów­nież na­le­ży do grona naj­czę­ściej mo­dy­fi­ko­wa­nych wa­rzyw. W Sta­nach Zjed­no­czo­nych ok. 90 proc. upraw rze­pa­ku jest ge­ne­tycz­nie mo­dy­fi­ko­wa­nych. 
Podsumowując chciałabym dodać, żeby zwracać uwagę na to co kupujemy, jakość ma znaczenie dla naszego zdrowia, tak więc lepiej mniej a dobre, nie stawiajmy na ilość tylko na jakość produktu! W Polsce można dostać żywność niemodyfikowaną genetycznie, choć naukowcy podkreślają, że produkty " genetycznie modyfikowane" nie mają złego wpływu na nasz organizm, ja uważam inaczej, powinniśmy wystrzegać się wszystkiego co

Komentarze