Ciasto marchewkowe o obniżonej kaloryczności

 
slim-style.blogspot.com

Potrzebujesz:
  • pół szklanki mąki razowej
  • pół szklanki otrąb owsianych
  • pół szklanki otrąb żytnich
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • pół szklanki mleka
  • 1.5 szklanki startej na grubych oczkach marchewki
  • pół szklanki rodzynek-zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić (muszą zmięknąć)
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru trzcinowego, bądź stewii, niestety skończyła mi się -pamiętajcie ,że jest słodsza od cukru wiec trzeba jej mniej dodać, ale też o wiele mniej kaloryczna
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 
  • 1 gorzką czekoladę
  • można ale nie trzeba dodać inne bakalie
Wykonanie:

W jednaj misce połącz wszystkie składniki sypkie oprócz cukru! tj mąkę, otręby, proszek, sól oraz sodę.
Do osobnej, drugiej miski wbij jajka, dodaj mleko i cukier i miksuj ok. 5 minut. następnie dodaj oliwę i miksuj jeszcze chwilkę-max 1 minutę na dużych obrotach, dodaj marchew oraz produkty z miski pierwszej- sypkie i zamieszaj i dodaj rodzynki bądź inne bakalie. 
Przelej do foremki-
najlepiej silikonowej-wówczas nie trzeba jej smarować tłuszczem.
Piecz ok. 35-40 minut w pierniku nagrzanym do 180 stopni.
Czekoladę przełóż do miseczki, dodaj troszkę wody i rozpuść w mikrofali -polej ciasto jak już wystygnie;)




SMACZNEGO!
Pyszne i idealne dla dzieci ;)

Komentarze

  1. WCZORAJ ROBIŁAM PO RAZ KOLEJNY, DODAJĄC ZAMIAST CUKRU -MIODU- PYCHOTKA;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny pomysł. Szczególnie dla nowo zapalonej do ćwiczeń. Własnie zakupiłam nowe buty na http://www.eobuwie.com.pl Ok teraz trzeba się przemóc, zaczać jeść smakołyki o obniżonej kaloryczności i doprowadzic się do porzadku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz