Symbole na produktach"E"- co oznaczają?

 

SYMBOL     "E ": 

  • od 100 do 199 to barwniki poprawiające walory estetyczne produktów. Znajdują się bardzo często w koktajlach, jogurtach  czy parówkach.
  • od 200 do 299 to konserwanty chroniące żywność przed rozwijaniem się pleśni, grzybów oraz bakterii chorobotwórczych. Dzięki nim żywność na dłużej pozostaje przydatna do spożycia. Najpopularniejszy to: benzoesan sodu :E211 w dżemach, marmoladach, a także azotany i azotyny: E249-252 dodawane m.in do wędlin.
  • od 300 do 399 to antyoksydanty (przeciwutleniacze) dodaje się do żywności przede wszystkim po to by nie jełczały tj. nie utleniały się.
  • od 400 do 499 to zagęszczacze  to jeden ze składników lodów, galaretek czy sosów. Popularny kwas alginowy: E400-404 oraz guma guar : E412.
  • od 500 do 599 to dodatki, które znajdziemy  w których znajdziemy m.in. węglan amonu : E503, obecny w  proszku do pieczenia, grupa glukonianów : E575-579 dodawanych do produktów sypkich aby się nie zbrylały, a także żelocyjanek potasu: E536 dodawany do wina (usuwa jony żelaza, psujące jego smak).
  • od 600 do 699 to wzmacniacze smaku i zapachu, służą do pogłębiania, polepszania smaku -nie zmieniając go, często w dużych ilościach w zupkach chińskich.
  • od 900 do 1299 to dodatki, mają różne zastosowania, to m.in. dosładzacze, często o wiele słodsze od cukru, a mimo to ograniczają jego kaoryczność.
  • od 1300  do 1451 to skrobie modyfikowane, m.in. z ziemniaków, kukurydzy, ryżu czy pszenicy, modyfikowane na kilka sposobów np. kwasami czy zasadami, dodane do produktów żywnościowych spełniają funkcję zagęstników, substancji wiążących np. w ketchupach, sosach, puddingu czy w śmietanie.

Uważajcie na w/w dodatki w produktach, co raz częściej lekarze i dietetycy alarmują byśmy zwracali uwagę na to co jemy! 
Róbcie zakupy " z głową" nie pakujcie do koszyka "chemii" !!!
Nie karmcie swoich bliskich produktami które szkodzą zdrowiu! Jesteście w dużej mierze odpowiedzialni za siebie i bliskich, a więc nie dajcie się truć!
Niestety robiąc co dzienne zakupy często nie mamy czasu, by przeczytać każdą etykietę, a poza tym często ulegamy "reklamą" albo po prostu sięgamy po to co nam bardzo smakuje nie zdając sobie sprawy, że często ten smak zawdzięczamy właśnie tym chemicznym i niezdrowym dodatkom, ulepszaczom. To błąd świadczący o naszej ignorancji własnego zdrowia i życia bądź niedostatecznej wiedzy.
Wiem, że niestety ciężko jest znaleźć produkt bez dodatku "E składnika", nie dajmy się więc zwariować, gdyż niektóre z tych dodatków są wręcz nieuniknione, ale wybierajmy "mniejsze zło" tj. produkt który tych dodatków zawiera jak najmniej. Dodatki które są wręcz niezbędne to na pewno te chroniące produkt przed zepsuciem, pleśnią, grzybami, spowalniające proces utlaniania
Dzięki substancjom przeciwgrzybicznym można produkować żywność o przedłużonej trwałości, a zastosowanie poszczególnych składników wydłuża okres przydatności do spożycia danego produktu. Bez tych substancji wyroby takie jak nabiał, mięso czy ryby, a nawet owoce i warzywa  tracą wartości smakowe, a w konsekwencji gniją, w żaden sposób nie nadając się do spożycia. 
Co oznacza "z dodatkiem substancji identycznych z naturalnymi"?-fraza dość myląca, gdyż słowo"naturalny"nie oznacza dodatku naturalnego! Otrzymano po prostu taki sam skład, nie korzystając z surowca naturalnego.    


PRZYKŁADY "E" nieszkodliwych:

  • E 441, czyli żelatyna – stosowana w galaretkach i sosach, uzyskiwana z tkanki łącznej zwierząt
  • E 322, czyli lecytyna – występuje m.in w olejach roślinnych i żółtkach jaj, stabilizuje majonezy i sosy
  • E 440, czyli pektyna – występuje m.in. w jogurtach i dżemach, uzyskiwana jest ze skórek owoców 
  • E 412, czyli guar – występuje m.in. w kisielach, sosach, uzyskiwany z indyjskiego drzewa guarowego
  • E 406, czyli agar – występuje w keczupach, sosach, uzyskiwany jako ekstrakt z czerwonych alg morskich 
  • E 160a, czyli beta-karoten – występuje w czerwonych, pomarańczowych, żółtych i zielonych warzywach i owocach, a używa się go do produkcji np. soków marchewkowych 
  • E 414, czyli guma arabska – występuje w gumach do żucia, jogurtach, uzyskiwana jest z drzewa akacjowego rosnącego w Sudanie, zapobiega krystalizacji cukru 
  • E 150a, czyli karmel – występuje w słodyczach, lodach, napojach, uzyskiwany przez podgrzewanie do wysokich temperatur białego cukru.
PRZYKŁADY "E" szkodliwych:

  •  E 621, czyli glutaminian sodu – występuje w chipsach, daniach typu „instant”, sosach, wywarach mięsno-warzywnych (kostki rosołowe); stosowany jako sztuczny wzmacniacz smaku (jego nadmiar wywołuje bóle głowy, pocenie się), niektóre źródła podają, ze jest rakotwórczy!
  •  E 951, czyli aspartam – słodzik używany jako substytut cukru (np. przez osoby odchudzające się, aspartam nie posiada bowiem wartości kalorycznej) występujący najczęściej w produktach typu „light”
  • E 211, czyli benzoesan sodu – występuje m.in. w dżemach, marmoladach, sosach, używany jako konserwant ograniczający rozwój drożdży i pleśni (nadmiar prowadzi do zakwaszenia organizmu i podrażnienia gardła)
  •  E 220, czyli dwutlenek siarki – występuje w sokach owocowych, winie czy różnego rodzaju koncentratach (powoduje zaburzenia pracy wątroby)
  •  E 420, czyli sorbitol – występuje w gumach do żucia, żelkach i wielu słodyczach, daje efekt „chłodzącej słodyczy” (jego nadmiar może wywołać biegunkę) 
  • E 320, czyli butylohydroksyanizol (BHA) – występuje m.in. w chipsach, a jego działanie jest bardzo szkodliwie dla małych dzieci (w dużym stopniu przyczynia się do nadmiernego przyrostu tkanki tłuszczowej).

Komentarze

  1. Swietny post, warto przed kupnem wiedzieć co zawiera dany symbol ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz