- ciecierzyce- (użyłam 400gram) namoczyć na noc
- sok z 1 cytryny
- ok. 6-7 sztuk pokrojonych w drobną kostkę pieczarek
- 1 papryka czerwona również pokrojona w drobną kostkę (można dodać także inne kolory papryk)
- 1 duża cebula lub 2 małe -pokroić w kosteczkę
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
- przyprawy: pieprz, sól, curry,papryka słodka
- bułka tarta
- oliwa do smażenia,tak aby lekko posmarować patelnie
Ciecierzycę ugotuj al dente tj. ok. 30 minut, odcedź i odsącz. Cebule,paprykę i pieczarki lekko podsmaż. Ciecierzycę zmiksuj na papkę. Dodaj posiekaną zieleninę i podsmażone warzywa oraz oliwę. Dodaj rozgnieciony czosnek, cytrynę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Z powstałej masy uformuj kulki. Odtocz w bułce tartej i lekko podsmaż!
Przełóż do blaszki i piecz w piekarniku ok. 20 minut w temp. 180 stopni,
Uwaga- ciężko smażyć kotlety na małej ilości tłuszczu, jednakże wrzucenie ich do frytkownicy, bądź smażenie na głębokim tłuszczu spowoduje, ze zdrowa i lekka ciecierzyca stanie się "ciężka i niezdrowa", a niestety większość przepisów w sieci na kotleciki z ciecierzycy podaje aby smażyć na głębokim tłuszczu!
Ja takim "zdrowym" daniom mówię:" nie!"
Polecam tylko lekko obsmażyć i upiec w piekarniku!
Zdrowe i naprawdę bardzo smaczne co potwierdziliby wszyscy, którzy mieli okazje spróbować! Kotleciki smakują zarówno na ciepło jak i na zimno!
slim-style.blogspot.com |
Podawać: z sosem czosnkowym: 2 łyżki jogurtu greckiego+ 1 rozgnieciony ząbek czosnku + odrobina soli i pieprzu+ 1 mała łyżeczka soku z cytryny- wymieszać ( można dodać ulubione świeże zioła np.bazylię, )
Komentarze
Prześlij komentarz