Buraczki z szynką szwarcwaldzką i dipem miodowo - musztardowym

Spodziewacie się gości? Chcecie ich zaskoczyć i zrobić sałatkę inną niż zwykle, a jednocześnie nie spędzić przy niej dużo czasu?
A może po prostu poprawić sobie humor jedząc coś naprawdę pysznego?
Polecam sałatkę którą zachwycali się moi znajomi...  jest rewelacyjna i efektowna a dodatkowo dostarczycie organizmowi mnóstwo witamin i minerałów jakie zawiera chociażby burak-główny jej składnik!



Potrzebujecie:
  • 1 duży burak-ugotowany(najlepiej na parze)
  • pół opakowania szynki szwarcwaldzkiej
  • dużą garść rukoli
do dekoracji: 
  • ser pleśniowy bądź valbone -pokrojony w kostkę 
  • kilka oliwek zielonych
Sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek ekstra virgine
  • 1 łyżka musztardy z gorczycą (francuska bądź rosyjska)
  • pół opakowania sosu greckiego (knorr, apetina lub inny)
  • pół łyżeczki miodu
  • 2 łyżki wody
Wykonanie sosu: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Wykonanie sałatki:


Burak pokroić w plastry. Rukole rozłożyć na talerzu, polać połową sosu.
Na rukoli układamy buraki na przemian z szyną- jak na zdjeciu. Na koniec układamy ser i oliwki i polewamy pozostałą częścią sosu. 
SMACZNEGO! 



To danie również idealne sprawdza się polane dip-em chrzanowym z jajkiem zamiast szynki- idealne na Wielkanoc!

Komentarze