Mleczko kokosowe- właściwości

Mleczko kokosowe:

W ostatnim czasie co raz popularniejsze w polskiej kuchni (mleko,oleje  i "modne" ostatnio : wody)  a także w kosmetyce -maseczki, pilingi, balsamy.
Owoc" kokos" jest bardzo tłusty, ale zawiera tylko zdrowe tłuszcze świetnie wpływające na rozwój mózgu, szczególnie polecany małym dzieciom -tj po 6 miesiącu, kobietom w ciąży i matką karmiącym piersią.
Wzmacnia odporność!
Kokos to owoc egzotyczny, smaczny i bardzo wartościowy. Oprócz zawartych w nim "zdrowych tłuszczów" jest także wiele innych cennych pierwiastków m.in.: kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk oraz witaminy B2, B6, C i E.

Orzech kokosowy to jeden z najcenniejszych darów natury. 
Im młodszy jest owoc, tym więcej zdrowotnych właściwości!
Z owocu kokosa uzyskujemy miąższ, sok  zwany:  „mlekiem kokosowym” oraz olej kokosowy.

Miąższ kokosowy jest biały i mięsisty,  składa się w około 70% z tłuszczu, 14% z cukru i 7% z białka. Miąższ składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych.

Sok znajdujący się we wnętrzu kokosa, zwany także: "wodą" nie zawiera żadnych zanieczyszczeń i sprawia, że  jest płynem sterylnym, aż do momentu otwarcia orzecha. 
Sok z wnętrza młodego kokosa ma niemal identyczny skład, jak osocze ludzkiej krwi. Orzech kokosowy jest zwany „naturalnym dawcą krwi”
Woda kokosowa łatwo miesza się z krwią i jest szybko przyswajana przez organizm człowieka. Stosuje się ją dożylnie w postaci kroplówek, jako zastępczy płyn fizjologiczny nawadniający organizm i uzupełniający niedobory elektrolitów. 
Sok kokosowy jest jednym z najbogatszych źródeł elektrolitów (więcej niż większość napojów izotonicznych) po które często sięgają sportowcy. 
Poza tym zawiera więcej potasu niż banany!
Zalecany jest szczególnie przy : biegunce, wymiotach czy problemach żołądkowych.

Olej kokosowy (masło kokosowe)- otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry (miąższu palmy kokosowej). 
Najczęściej  spotykany jako rafinowany, odkwaszany i wybielany.
Bardzo rzadko występuje w sprzedaży jako olej tłoczony na zimno, który pozostawiony jest jako naturalny, z typowym, kokosowym zapachem, przez co jest bardzo cennym, poszukiwanym i drogim produktem.


Komentarze