Mleczko kokosowe:
W ostatnim czasie co raz popularniejsze w polskiej kuchni (mleko,oleje i "modne" ostatnio : wody) a także w kosmetyce -maseczki, pilingi, balsamy.
Owoc" kokos" jest bardzo tłusty, ale zawiera tylko zdrowe tłuszcze świetnie wpływające na rozwój mózgu, szczególnie polecany małym dzieciom -tj po 6 miesiącu, kobietom w ciąży i matką karmiącym piersią.
Wzmacnia odporność!
Kokos to owoc egzotyczny, smaczny i bardzo wartościowy. Oprócz zawartych w nim "zdrowych tłuszczów" jest także wiele innych cennych pierwiastków m.in.: kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk oraz witaminy B2, B6, C i
E.
Orzech kokosowy to jeden z najcenniejszych darów natury.
Im młodszy jest owoc, tym więcej zdrowotnych właściwości!
Z owocu kokosa uzyskujemy miąższ, sok zwany: „mlekiem
kokosowym” oraz olej kokosowy.
Miąższ kokosowy jest biały i mięsisty, składa się w około 70% z tłuszczu, 14% z cukru i 7% z białka. Miąższ składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych.
Sok znajdujący się we wnętrzu kokosa, zwany także: "wodą" nie zawiera żadnych zanieczyszczeń i
sprawia, że jest płynem sterylnym, aż do momentu otwarcia
orzecha.
Sok z wnętrza młodego kokosa ma niemal identyczny skład, jak
osocze ludzkiej krwi. Orzech
kokosowy jest zwany „naturalnym dawcą krwi”.
Woda kokosowa łatwo
miesza się z krwią i jest szybko przyswajana przez organizm człowieka.
Stosuje się ją dożylnie w postaci kroplówek, jako zastępczy płyn
fizjologiczny nawadniający organizm i uzupełniający niedobory
elektrolitów.
Sok kokosowy jest jednym z najbogatszych
źródeł elektrolitów (więcej niż większość napojów
izotonicznych) po które często sięgają sportowcy.
Poza tym zawiera więcej potasu niż
banany!
Zalecany jest szczególnie przy : biegunce, wymiotach czy problemach żołądkowych.
Olej kokosowy (masło kokosowe)- otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry (miąższu palmy kokosowej).
Najczęściej spotykany jako rafinowany, odkwaszany i wybielany.
Bardzo
rzadko występuje w sprzedaży jako olej tłoczony na zimno, który
pozostawiony jest jako naturalny, z typowym, kokosowym zapachem, przez
co jest bardzo cennym, poszukiwanym i drogim produktem.
Komentarze
Prześlij komentarz