Sałatka owocowa: szpinakowo-truskawkowa z dip-em truskawkowym

Niestety kończy się sezon na pyszne słodkie, polskie truskawki, ale warto jeszcze na koniec przygotować sałatkę na którą z utęsknieniem będziecie czekać do kolejnego sezonu.
Sałatka owocowa: szpinak-owo -truskawkoaą z przepysznym sosem truskawkowym to najsmaczniejsza sałatka owocowa jaką jadłam.
Jest lekka, smaczna i delikatnie "słodka" idealna.
Sekretem jej jest na pewno :dip....polecam!




Potrzebujecie:
do sałatki

  • ok. 10-15 stuk truskawek
  • szpinak świeży - 3 garście liści, umyć i ułożyć na półmisku
  • 2 kawałki brzoskwiń z puszki lub 1 świeżą
  • 1 mały banan
  • garść winogron
  • ok. 10 sztuk orzechów włoskich (rozłupanych ze skorupki)

Do sosu:
  • ok.5-6 truskawek
  • 2 łyżki sosu balsamicznego lub sojowego ja użyłam :

Jest rewelacyjny na bazie sosu sojowego- idealny do sałatek i do grilla
  • 0,5 opakowania sosu greckiego (Knorr, Prymat) 
  • 2 łyżki wody
  • 1 mała  łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virginie
Wykonanie:
Na dużym talerzu albo półmisku wyłożyć liście szpinaku (wcześniej umyte, oczyszczone- oderwać ogonki-łodyżki, chyba ,że komuś nie przeszkadzają).
Następnie truskawki przekroić na pół i ułożyć na szpinaku. Pokroić w plasterki: banana, brzoskwinie (w paski)- wszystko układamy na szpinaku. Na koniec układamy winogron.

Przygotowujemy sos:
Rozgniatamy widelcem truskawki, dodajemy do nich cukier i pozostałe składniki . 
Wszystko dokładnie mieszamy i polewany sałatkę.





 



Komentarze

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz