Pasta z ciecierzycy tj...HUMMUS !

Czas przygotować coś z kuchni arabskiej, a więc popularną pastę pochodzącą z Libanu!
HUMMUS...
Rewelacyjna pasta z ciecierzycy!Zdrowa i pyszna a do tego łatwa w przygotowaniu. 
Jedyny minus to dosyć trudno dostępne składniki tj pasta tahini- sezamowa! Nie jest droga ale niestety nie kupisz jej raczej w pobliskim sklepie.
Na szczęście co raz częściej produkty różnych "kuchni świata" można zamówić chociażby internetowo.
A jeśli cena nie jest wygórowana, to czemu by nie spróbować- tym bardziej jeśli są skarbnicą witamin i minerałów.
Polecam
Przepisów na internecie mnóstwo...ja podaje sprawdzony przeze mnie, bardzo smaczny.


Potrzebujecie:
  • 1 łyżka pasty tahini- sezamowej (ja dodaję 2 bo lubię jej smak sezamowy, lekko przypominający chałwę, jednakże dodając 2 trzeba pamiętać, że jest bardzo intensywna w smaku -nie każdy tak lubi wiec na początek lepiej dodać 1;))
  • puszka ciecierzycy-odcedzić (może być zamiast w  puszce ciecierzyca z torebki, wówczas trzeba ją dzień wcześniej namoczyć a później ugotować)
  • 1/3 szklanki lodowatej wody!
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku- przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • można ale nie trzeba papryczkę chili pokrojoną w drobna kostkę.
 przyprawy: 
  • kmin rzymski ( nie mylić z kminkiem)
  • sól, pieprz, chili
Wykonanie:

Miksujemy ciecierzycę z tahini w blenderze, na gładką jednolita masę. Następnie powoli dodajemy lodowatej wody i miksujemy aż powstanie jednolita masa.
Doprawiać stopniowo do uzyskania idealnego dla siebie smaku -ja lubię dosyć ostrą;)





Idealnie smakuje z oliwkami, ogórkami, papryką czy pomidorkami. 
Osobiście smaruję nią pieczywo chrupkie -jak na zdjęciu ale można ja jeść samą, smarować chlebek, bułeczki a tradycyjnie w Izraelu podaje się ją na talerzu z chlebkiem pita!

POLECAM 
Właściwości pasty...znajdziecie w zakładce: produkty! 
http://slim-style.blogspot.com/2014/08/humuus-wasciwosci.html
polecam.



Komentarze