Masło orzechowe- własne wykonanie

Masło orzechowe...kto tego nie lubi;)

Jedno jest pewne-jak raz wykonacie samodzielnie nigdy nie kupicie gotowego !
Mniam mniam, aż ciężko się powstrzymać przed podjadaniem- pamiętajcie orzechy mają bardzo dużo tłuszczu- zdrowego oczywiście, są to nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, obniżają poziom złego cholesterolu, regulują metabolizm, zawierają mnóstwo makro i mikro elementów  ale... nie można przesadzić z ilością, bo niestety są też bardzo kaloryczne!

Więcej na ten temat : http://slim-style.blogspot.com/2013/10/powody-dla-ktorych-warto-jesc-orzechy.html


masło orzechowe: http://slim-style.blogspot.com/


Potrzebujesz:
  • 200g orzeszków ziemnych-niesolonych
  • szczypta soli- do smaku
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • można ale nie trzeba dodać 1 łyżeczkę kakao (ja nie dodaję)
Wykonanie:
Orzechy (obrane z łupinek fistaszki czyli nieprażone) wrzucam na suchą patelnię, podgrzewam i mieszam. Uwaga aby nie przepalić! Mają się lekko ze złocić.

slim-style


Następnie przełożyć do naczynia i miksować blenderem lub jeśli posiadacie malakserem.
Miksujemy aż uzyskamy jednolita masę- orzechy puszczą tłuszcz!

slim-style

slim-style
Doprawić odrobiną soli. Jeśli ktoś woli nieco słodszą wersję można dodać miód a także kakao!
Polecam, bardzo zdrowe masło! 100% naturalne!
Nie tylko do pieczywa ale i do naleśników, ciasteczek...

slim-style



Komentarze

  1. Spróbuj migdałowe, z nerkowców, z wiórek kokosa (bez siarki!), orzechów włoskich itd. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz...właśnie po tym jak wykonałam masło orzechowe z fistaszków pomyślałam...ciekawe jak smakowałoby z mix -a orzechów;)
      Dzięki za opnie, oczywiście spróbuję w najbliższym czasie;)

      Usuń
  2. http://media.mlive.com/kalamabrew_impact/photo/homer-simpson-donut-dream1gif-4b5ec121abc110cf_small.gif

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz