Natka Pietruszki- właściwości

Dlaczego warto jeść nać pietruszki?

WZMACNIA, OCZYSZCZA ORGANIZM, UZUPEŁNIA MINERAŁY...
Zawiera mnóstwo witaminy C, karotenu (chroni organizm przed wolnymi rodnikami przez co pomaga zachować młody wygląd na dłużej) i żelaza!!! 
Poza tym jest dobrym źródłem: potasu,magnezu, sodu, wapnia, fosforu i fluoru!
Zawiera prowitaminę  A wpływającą na poprawę wzroku!


Nać pietruszki poprawia trawienie, reguluje metabolizm, pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, zapobiega wzdęciom i działa moczopędnie!
Pomocna w leczeniu kamicy nerkowej czy zapalenia pęcherza moczowego.

Ciekawostki:  
  • zjedzone na surowo liście pietruszki niwelują nieprzyjemny zapach z jamy ustnej,
  • zmniejsza bule menstruacyjne, działa rozkurczowo,
  • pomaga w wywołaniu opóźnionej miesiączki, wzmacnia krwawienie miesiączkowe.

Dodawaj ją w miarę możliwości do większości dań, sporządzaj koktajle z natki, dodawaj do szklanki z wodą, zjadaj na surowo- NAPRAWDĘ WARTO!



Komentarze

Prześlij komentarz