Potrzebujesz:
- 1opakowanie ugotowanej kaszy gryczanej- musi być miękka
- 2 jajka
- ząbek czosnku
- 1 łyżka bułki tartej (najlepiej razowej)
- odrobina pora -ok.10cm pokrojonego w bardzo drobną kostkę
- 1 łyżka kukurydzy z puszki
- odrobina papryczki chili ( nie koniecznie, ja dodałam bo lubimy ostre dania)
- sól, pieprz, papryka ostra i słodka
- 1 duża łyżka oleju do smażenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą.
Smażyć na patelni teflonowej oleju rzepakowym lekko rozgrzanym -
SMACZNEGO!
Podaję je z dip-em czosnkowo-jogurtowym;)
(Dip : 1 duża łyżka jogurtu naturalnego+ 1 ząbek czosnku + odrobina soli + odrobina zielonej pietruszki.+1 mała łyżeczka nisko-tłuszczowego majonezu. Całość (oprócz pietruszki)-miksujemy,dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę ).
Dip nałożyć na talerz obok placuszków ;)
Mniam mniam -pychotka polecam!
Oj zjadłabym, zjadła, tylko czasu na smażenie nie ma...
OdpowiedzUsuń5 min. i zrobione, to bardzo proste i szybkie do zrobienia danie;) Najdłużej trwa ugotowanie kaszy;)
UsuńMożna zrobić bez dodawania papryki czy kukurydzy!
Zrobiłam się głodna
OdpowiedzUsuń