Placuszki z kaszy gryczanej a`la racuchy

Potrzebujesz:
  • 1opakowanie ugotowanej  kaszy gryczanej- musi być miękka
  • 2 jajka
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej (najlepiej razowej)
  • odrobina pora -ok.10cm pokrojonego w bardzo drobną kostkę
  • 1 łyżka kukurydzy z puszki
  • odrobina papryczki chili ( nie koniecznie, ja dodałam bo lubimy ostre dania)
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka
  • 1 duża łyżka oleju do smażenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki połączyć ze sobą.
Smażyć na patelni teflonowej oleju rzepakowym lekko rozgrzanym -
SMACZNEGO!



Podaję je z dip-em  czosnkowo-jogurtowym;)
(Dip : 1 duża łyżka jogurtu naturalnego+ 1 ząbek czosnku + odrobina soli + odrobina zielonej pietruszki.+1 mała łyżeczka nisko-tłuszczowego majonezu. Całość (oprócz pietruszki)-miksujemy,dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę ).
Dip nałożyć na talerz obok placuszków ;)
Mniam mniam -pychotka polecam!



Komentarze

  1. Oj zjadłabym, zjadła, tylko czasu na smażenie nie ma...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 5 min. i zrobione, to bardzo proste i szybkie do zrobienia danie;) Najdłużej trwa ugotowanie kaszy;)
      Można zrobić bez dodawania papryki czy kukurydzy!

      Usuń

Prześlij komentarz