AZS (ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY)- to przewlekła i nawrotna choroba skóry o podłożu alergicznym. Charakteryzuje się występowaniem świądu, suchością skóry (okresowo mogą występować stany zapalne).
Podstawą w leczeniu choroby jest:
- stosowanie odpowiedniej diety (eliminacyjnej),
- odpowiednia pielęgnacja skóry- stosowanie preparatów nawilżających, natłuszczających- emolientów,
- przyjmowanie probiotyków ( zawarte w nich bakterie kwasu mlekowego uszczelniają rozluźnioną barierę jelitową. Szczelna bariera jelitowa zmniejsza przepuszczalność alergenów, redukując tym samym ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych, poza tym bakterie zawarte w probiotykach wzmacniają równowagę mikrobiologiczną i immunologiczną organizmu ),
- przyjmowanie wapnia (dieta uboga jest w produkty nabiałowe- są bardzo alergenne),
- przyjmowanie tranu kwasy tłuszczowe NNKT (omega 3,6,9) są podstawą w leczeniu ATS, nawilżą i wzmocnią organizm od wewnątrz.
Plan diety ( 1 dzień):
Śniadanie (godz. 7.30-8):
- 2 kromki chleba kukurydzianego z pasztetem z królika z warzywami,
- pół pomidorka,
- 2 liście sałaty,
- 1 szklanka wody.
Jak wykonać pasztet?
Ugotować mięso z królika z dodatkiem liści laurowych, marchewek, pietruszki i cebuli. Po ok. 20 min. gotowania dodać wątróbkę z królika i nadal gotować. Jak już będzie miękki oddzielić mięsko od kości i zmielić co najmniej dwukrotnie, także warzywa. Dodać zioła: majeranek, bazylię,pieprz i 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę lub zmielić razem z mięskiem). Do zmielonego mięsa dodać 2 łyżki mielonego lnu, 1 jajko, skropić olejem lnianym i zamieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 50 minut.
Lunch (godz. 10.30-11):
- owsianka na wodzie z dodatkiem jabłka ( 3 łyżki otrąb owsianych zalanych wrzątkiem i odstawionych na ok. 3-5 min pod przekryciem, dodać jabłko pokrojone w kosteczkę),
- 1 szklanka soku grapefruitowego niesłodzonego - naturalnego.
Obiad (godz. 14-14.30) :
- 1 talerz rosołu z dużą ilością warzyw, podanym ze świeżą pietruszką i zwykłym makaronem nitki ( 1 gniazdko),
- 100g łososia upieczonego w papierze do pieczenia w piekarniku,
- kilka gałązek brokułu ugotowanego na parze, skropić oliwą z oliwek.
- szklanka wody z cytryną.
Podwieczorek (godz. 17-17.30) :
- Koktajl z mleka koziego z dodatkiem banana (pół), kiwi i kawałka melona- zblendować i dodać 1 łyżeczkę amarantusa- wymieszać.
Kolacja (godz. 19-19.30) :(jeśli chodzisz spać o 20 czy 21-odpuść sobie kolację;))
- sałatka z rukoli z odrobiną serka ricotta, jajka, i awokado (1 plaster)-całość skropić oliwą z oliwek ekstra virgine,
- 2 kromki pieczywa chrupkiego WASA,
- szklanka wody.
Mam ochotę na pasztet
OdpowiedzUsuń