Krem pomidorowo-pomarańczowy

slim-style
Rozgrzewający, lekki ...KREM 
POMIDOROWO-POMARAŃCZOWY.
Bardzo lekka i prosta w wykonaniu zupka z delikatna nutką pomarańczy.

Potrzebujecie:
  • 2 puszki pomidorów z puszki- obranych
  • sok z 1 pomarańczy (skórkę sparzyć i zetrzeć na tarce)
  • 1 małą cebula pokrojona w kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony),
  • świeża natka pietruszki, kolendra
  • odrobina masła klarowanego (do podsmażenia cebuli i czosnku)
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 

Wykonanie:

Do garnuszka wlewamy ok. 1 litr wody, dodajemy pomidorki z puszki i gotujemy, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, sok z pomarańczy, skórkę, i przyprawiamy- miksujemy lub przecedzamy przeciskając jak najwięcej soku z pomidorów do zupy. Dodajemy oliwę.
Całość zagotować. Na koniec dodać jogurt zmieszany z powstałym kremem pomidorowo-pomarańczowym ;)
Posypać pokrojona pietruszka i kolendrą.
SMACZNEGO!

Uwaga! Ja zupkę podałam z ryżem ale polecam zrobić z mniejszą ilością wody-ok. 0,5 litra-będzie zdecydowanie gęstsza  i podać ją z małymi kawałkami mozzarelli lub z groszkiem ptysiowym, zrobię tak następnym razem i podzielę się z wami opinią;)



Komentarze

  1. Hmmm ta druga wersja brzmi ciekawie

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny blog zapraszam do nas+obserwuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie wypróbuję wersję z mozzarellą :) ryż i zupa to dla mnie nie najlepsze połączenie (chyba trauma z dzieciństwa;p)
    Pozdrawiam i zapraszam do nas na http://wwrunning.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz