Chyba nie ma osoby która nie lubi pizzy, bynajmniej ja takiej nie znam;)
Ale jak wiadomo ta tradycyjna z pizzerii zawiera bardzo dużo tłuszczu, sera, wszystko smażone na patelni także w głębokim tłuszczu....
Oczywiście od czasu do czasu można sobie pozwolić, nie ma co popadać w paranoje, ale jeśli chcemy zrzucić parę kg bądź po prostu po diecie zachować szczupłą sylwetkę, nie mieć wyrzutów sumienia po obiedzie pełnym tłuszczu i węglowodanów proponuję moją, bardzo smaczną i zdrową wersję tego włoskiego specjału;)
Z lampką czerwonego wytrawnego wina ...
mniam mniam, była pyszna ;)
Potrzebujecie:
- 2 szklanki mąki żytniej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 duża łyżka otrąb owsianych
- mąkę pszenną -max pół szklanki
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka soli,
- pół kostki drożdży bądź 3 łyżki drożdży w proszku
- 1 szklanka ciepłej wody ,
- oliwę do wysmarowania blachy,
- mix warzyw, im więcej tym lepiej;)
- odrobina sera - tu należy uważać -u mnie bardzo malutko żółtego i odrobina fety, dla tych na diecie polecam dodać mozzarellę,
- zioła:prowansalskie, majeranek, inne także świeże,
- pieczarki
- kiełbaska, dla tych na diecie raczej pierś z kurczaka- będzie równie smaczna:)

Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej ale nie gorącej wodzie! dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę żytnią, kukurydzianą, otręby i sól - wyrabiamy ciasto (będzie lepkie, mało elastyczne, jak na zdjęciu):
W takiej postacie przekładamy ciasto na blaszkę lekko wysmarowana oliwą z oliwek i oproszoną mąką pszenną ( właśnie do tego użyjemy te ok. pół szklanki mąki).
Podsypując lekko mąką rozkładamy ciasto na całej długości blaszki:
Na początku, będzie ciężko ale ciasto zacznie się co raz lepiej rozciągać- ostatecznie będzie bardzo fajne, elastyczne, łatwe do rozwałkowania ;)
Odkłamy w ciepłe miejsce,włączamy piekarnik na 180% - żeby się troszkę nagrzał. W tym czasie przygotowujemy składniki na pizze: podsmażamy na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu kiełbaskę bądź mięso, pieczarki, cebulę. Kroimy warzywa, ser.
Na cieście układamy powstałe składniki (oprócz sera i pomidorów-je dodamy ok. 10 min. przed końcem pieczenia);)
Pieczemy ok 25-30 minut w temp. 180 stopni C. (po 20 min. dodajemy ser)
Oliwki po wyciągnięciu z piekarnika;)
SMACZNEGO!
Polecam artykół: Jak sprawić by nasza pizza była zdrowsza i mniej kaloryczna:
http://slim-style.blogspot.com/2013/11/jak-sprawic-by-nasza-pizza-bya-mniej.html
smacznie się prezentuje lecz ja bym zrezygnowała z sera fety czy zółtego i dodałabym odrobinę sosu 1000 wysp, jest chyba najlepszy do pizzy oprócz tego od develeya o smaku chilli :]
OdpowiedzUsuńUwielbiam pizzę, a kto jej nie lubi :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/